Annonce
Esbjerg

Bålene med affald fra havet brænder i dagevis med kommunens velsignelse: Alternativet er 150 lastbil-transporter, siger kommunen

Den årlige afbrænding af det såkaldte flodskarn i en miljøstræber-kommune som Esbjerg er noget, der undrer en læser. Privatfoto.
Hvordan hænger det sammen, at en miljøstræber-kommune som Esbjerg tillader digelavene at afbrænde det såkaldte flod-skarn fra havet? Det brænder i ugevis til gene for dyr og mennesker og med stor CO2-belastning til følge, mener en læser.

Esbjerg Kommune: Hvordan hænger Esbjerg Kommunes stræben efter CO2-neutralitet i 2030 sammen med årlige afbrændinger af opskyl fra havet - det såkaldte flod-skarn - hvor bålene brænder ved digerne i dagevis?

Det foregår hvert år langs digerne ved Darum-Tjæreborg og Ribe, og det sker med kommunal velsignelse i form af en dispensation til afbrænding i forbindelse med visse aktiviteter inden for landbrug, skovbrug og naturpleje i kommunen.

"Når det bliver antændt, har jeg konstateret ved Ribe, brændte det i cirka 14 dage til stor gene for dyr og mennesker - specielt får, da de er i indhegning - og nu brænder det ved diget ved Tjæreborg/Darum...(...)....Kommunen siger, at det er dyrt for digelagene at skaffe sig af med det på en miljøvenlige måde, derfor giver kommunen dem dispensation", skriver en læser, der er bekymret for CO2-belastningen, til JydskeVestkysten.

Annonce

Vi har spurgt chef for Miljø & Byggeri, Christina Egsvang Føns, hvordan det hele hænger sammen. Ifølge miljøchefen er alternativet til afbrændingen en CO2-belastning fra omkring 150 lastbiltransporter til fjernelse af flod-skarnet samt store udgifter til digelagene.

Sortering inden afbrænding

Christina Egsvang Føns forklarer, at det opskyllede materiale på digerne består af plantematerialer såsom siv- og græsmaterialer samt menneskeskabt affald fra havet. Sidstnævnte brændes dog ikke af.

- Flodskarnet fjernes fra digeskråningerne for at sikre, at græstæpperne på digerne er intakte og stærke med henblik på digernes generelle struktur og styrke ved stormfloder. Ved indsamlingen af flodskarnet sorteres det menneskeskabte materiale fra og bortskaffes efter gældende regler. Det resterende plantemateriale kan kommunen meddele dispensation til afbrænding af på samme vis som ved afbrænding af plantemateriale fra naturpleje-aktiviteter, forklarer hun.

Digelagene har selv anslået, at der i år skal afbrændes henholdsvis 7.500 kubikmeter flodskarn langs Ribe-diget og 1.500 kubikmeter langs Darum-Tjæreborg-diget.

Fra artiklen

Esbjerg Kommune har givet en tidsbegrænset dispensation med vilkår om, at der i forbindelse med afbrændingen ikke må opstå væsentlige røg-, lugt- eller luftgener for beboere i området langs diget.

- Kommunen har med dispensationen lagt vægt på, at afbrænding af den organiske del af flodskarnet kan sidestilles med afbrænding i forbindelse med naturpleje, understreger miljøchefen.

Annonce

150 lastbiltransporter

Digelagene har selv anslået, at der i år skal afbrændes henholdsvis 7500 kubikmeter flodskarn langs Ribe-diget og 1500 kubikmeter langs Darum-Tjæreborg-diget.

- Hvis der ikke gives dispensation til afbrænding, vil materialet skulle køres til afbrænding på et affaldsforbrændingsanlæg, hvilket vil beløbe sig til cirka én million kroner eller til kompostering, som vil koste cirka en halv million kroner. Hertil skal lægges transportudgifterne til i størrelsesordenen 150 lastbiltransporter og den deraf udledte klimabelastning. Men når erhvervsaffalds-regulativet skal revideres, så kan det politisk overvejes, om det er en af de ting, som man vil ændre på, forklarer miljøchefen, der dog ikke har regnet på, hvad der er mest klima-belastende - afbrænding eller bortkørsel.

- Da regulativet blev lavet, var det ikke et fokus, men det vil det blive fremover, siger miljøchefen.

Det er digelagenes opgave at sørge for, at digerne er i en sådan tilstand, at de kan sikre de bagvedliggende områder mod oversvømmelser. Digelagenes økonomi udgøres af digebidraget samt indtægter fra jordleje og jagt. Hvis driftsudgifterne bliver større end indtægterne, kan digelagene anmode Esbjerg Kommune om et større digebidrag.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Annonce