Annonce
Vejen

Bækbølling Mejeri: - Uden regn ingen have

Henk van Kleef inviterer til åbent have ved det gamle mejeri i Bækbølling vest for Føvling. Foto: Steen Rasmussen
Jolanda og Henk van Kleef inviterer på åben have hele pinsen.

FØVLING: Ja, det regner lidt ind imellem, men kig ind alligevel, lyder opfordringen fra Jolanda og Henk van Kleef, som for få år siden købte det nedlagte mejeri i Bækbølling vest for Føvling, og nu er ved at genskabe den 12.000 kvadratmeter store have ud af et sandt vildnis.

- Uden regn ingen have, fastslår Henk van Kleef, som står parat til havesnak hele pinsen og oven i købet har sat vand over til kaffe og småkager.

Gennem årtier havde ingen rørt en finger i mejeribestyrerens engang sikkert så flotte og velplejede pryd-, frugt- og køkkenhave, men nu er Jolanda og Henk van Kleef stille og roligt ved at få styr på junglen.

Naturen forvandles til kultur.

Annonce
Indgangsportalet til mejeribestyrerens have i Bækbølling er ny - selvfølgelig fremstillet af genbrugstræ. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce