Annonce
Esbjerg

Bæredygtighed: Christian er bidt af kredsløb og respekt for naturen

Christian Lykou er bidt af permakultur og brænder for at få næste generation - deriblandt sin datter Johanne på fire år -  med på den bæredygtige tankegang.  Foto: Annett Bruhn
Christian Lykou og Dorethe Holmstrup bor i Vester Vedsted sammen med deres tre børn og en masse insekter, der lever godt af parrets tilgang til at dyrke naturen. Christian er bidt af permakultur, der er en bæredygtig dyrkningsmetode, som tager udgangspunkt i respekt for klima og natur.

Vester Vedsted: "At høste et frø er lige så vigtigt som at høste en afgrøde".

Budskabet er blot et af mange, man tager med sig, når man har besøgt Christian og Dorethe i deres vilde have, hvor man helst vil slå sig ned under et rabarberblad og blive boende, indtil  verden er kommet på bedre tanker.

De to rummelige mennesker tror på, at vi sammen kan forbedre vores jord og skabe den nødvendige biodiversitet til, at vores klima stabiliseres, hvis vi begynder at tænke i kredsløb.

Annonce

I haven i Vester Vedsted, hvor permakultur er omdrejningspunktet, er mange kredsløb allerede sat i gang, og de breder sig som ringe i vandet.

Christian Lykou har taget et certificeret kursus i permakultur på Friland og er permakultur-underviser. Foto: Annett Bruhn

- Det er små ting og tankegange, der skal til for at holde sin egen produktion kørende, fastslår Christian, der har taget et certificeret kursus i permakultur på økosamfundet Friland på Djursland, er permakultur-underviser, og som forklarer, at permakultur bygger på tre enkle grundprincipper: Omsorg for jord, omsorg for mennesker og ligelig fordeling af ressourcer.

Hvor svært kan det være?

En af fiduserne i permakulturen er at have flere afgrøder, der har en positiv indflydelse på hinanden, i det samme bed. Foto: Annett Bruhn

Vildnisset virker

- Permakultur handler om at opbygge kredsløb og udnytte de ressourcer, man har tilgængelig på grunden. Det handler også om at udnytte de naturlige kredsløb og få dem til at spille sammen, og så skal vi få øjnene op for, at der er mange flere ressourcer omkring os, end vi egentlig går og tænker på, forklarer Christian, der ikke tror på den gængse opfattelse af fællesbetegnelsen ukrudt, som han og familien sætter til livs i stor stil.

Christian fortæller, at pastinakken først gav frø efter to år, og at man i en konventionel have, ville have fjernet den. Foto: Annett Bruhn

- Kredsløbstanker er ekstremt vigtige, og det er vigtigt at videreføre i stedet for at skulle investere i nyt hvert år. Man skal opformere sine egne planter, så man bliver økonomisk uafhængig eller mere frigjort. For eksempel har et græskar mellem 300 og 1000 kerner, man kan tørre og gemme, mens en pose i Brugsen med 10 til 15 frø koster 25 kroner, siger Christian, inden han forsvinder ind i sin urskov, hvor det er lykkes ham at få sine græskar til at vokse i højden.


Det er ekstremt vigtigt at få børnene med i kredsløbet, så den vigtige viden ikke går tabt, men går videre i udviklingen.

Christian Lykou


I haven i Vester Vedsted vokser alt fra strandsennep, mynte og merian til æbler, blommer og kastanjer. Så er der hestebønner, hindbær og tusind andre ting i en uventet og højst autonom pærevælling, og for en udefrakommende er der tilsyneladende intet system i labyrinten af planter, buske og træer.

Men der er en mening med vildnisset - og det virker.

Annonce

Tilbage til naturen

- Det er skræmmende på hvor kort tid, vi har fjernet os fra naturen og fra en naturlig måde at dyrke grønsager på, understreger Christian, der blandt andet hjælper sine kursister med at anlægge bede, der bygger på permakultur, i kursisternes egne haver.

- Kurserne er både teori og praksis, og de handler blandt andet om at skabe lokale netværk eller kredsløb, hvor man hjælper hinanden og forsyner hinanden med frø og planter, fortæller Christian, der sammen med Dorethe forsøger at sprede det gode budskab og inddrage deres to arbejdspladser.

Christian går stille og roligt til værks i sin vilde have. Efter en langsom komposteringsperiode er det lykkes at øge jordens indhold af "humus", der har et højt indhold af organisk materiale, og som holder på næringsstoffer og fugt. Foto: Annett Bruhn

Parret indgår i det Urskovsprojekt, der er i gang på Ungdomshøjskolen ved Ribe, hvor Dorethe er ansat, og Christian har lavet en skovhave til eleverne på Gørding Skole, hvor han er lærer.

- Alt var i opløsning, og det var tid til at tænke nyt, fortæller Christian, der er 44 år og stammer fra Øster Vedsted. Med korte afbræk har han været lærer på Gørding Skole i knap tyve år, og i 2013 kunne han mærke, at tiden var moden til forandring.

Annonce

En opdagelsesrejse

- Jeg havde savnet en vej at gå, som passer til mig, og som giver mening. Jeg er ikke til lige linjer - jeg vil have vildskab, biodiversitet og fest og farver ind i haven- og den tankegang, der ligger til grund for permakulturen, er den rigtige for mig, understreger Christian, der efterhånden har fundet fred i sin lærergerning, fordi han får lov til at sætte sit fingeraftryk på børnenes oplevelse af naturen.

-For fem år siden fik jeg lov til at etablere en skovhave til skolen ud fra permakulturprincipper, og det er fedt at kombinere det pædagogiske med permakulturens tilgang til verden. Det skal være en opdagelsesrejse at gå i haven både for børn og voksne, siger Christian, der elsker at cykle ud til skovhaven med sine elever.

- Johanne har alle aspekter i sig. Når den lille blemås forsvinder ind i junglen, er hun på vej efter hindbær. Foto: Annett Bruhn

- Det er ekstremt vigtigt at få børnene med i kredsløbet, så den vigtige viden ikke går tabt, men går videre i udviklingen. Som familie har det været en rejse at blive mere bæredygtig og at gøre noget, der giver mening for os og for vores omgivelser. Vores arbejdsliv og vores privatliv smelter sammen, og alt giver mening.

Annonce

Ingen lige linjer

- Vi er nødt til at ændre praksis, gøre den mere cirkulær og få flere kredsløb ind, så vi bruger færre ressourcer, end vi gør i dag. Et af de bedste steder at starte er ved produktionen af grønt, frugt og bær, fordi det er meget konkret - og en konkret måde at snakke forandring og kredsløb på, forklarer Christian.

- Det er meget håndgribeligt og synligt med det samme. Tænker vi kredsløb ind i fødevareproduktion, får vi helt naturligt andre kredsløb med som for eksempel genanvendelse af affald og kompostering, og alle kan være med, for det kræver ikke de store investeringer.

Man skal holde tungen lige i munden, når "Perma-Christian" har talt sig varm og går rundt i sin vilde have, hvor han kender hvert et blad. Han besidder en enorm viden, men er, som han selv udtrykker det, ikke til de lige linjer, så man må selv sørge for at holde snuden i sporet.

Hügelkultur er højbede, som er fyldt med træ og dækket med jord. Jorddækket kan sammensættes af græstørv, græs-afklip, tang, kompost, gammel husdyrgødning, halm, grønne blade, barkflis. Træet og grenene virker som en svamp når det regner og frigiver vandet langsomt i tørre perioder. Foto: Annett Bruhn

- Et af grundprincipperne i permakulturen er, at man ved at lave små dynamiske dyrkningssystemer (mikroklimaer) med flere afgrøder, der har en fordelagtig indflydelse på hinanden, kan skabe en skovhave med afgrøder i flere etager.

Annonce

Mangfoldigt og forjættende enkelt

- I den konventionelle udnyttelse af jorden kører man efter princippet én mark én afgrøde. Men det handler om at skabe diversitet og få dyrknings-sæsonen til at strække sig over hele året, forklarer Christian og fortsætter:

- Vi kan hele tiden plukke et eller andet i haven, der kan bruges som fødevare, og med små justeringer kan man forlænge sæsonen og tænke nye planter ind.

I Christians verden skal ting ikke kun have en funktion, så alle ressourcer udnyttes optimalt. Når familien derfor bager pandekager over bål, gemmer han trækullet til senere brug. Foto: Annett Bruhn

- Der går ikke en dag, hvor vi ikke siger, hvor glade vi er for det liv, vi har skabt, og hvor taknemmelige vi er for, at vi formår at give vore værdier videre til vores børn, siger Dorethe, mens hun og Johanne er i fuld gang med at grave jord op til de mange potteplanter:

- Vi tror på at drage omsorg for naturen og hinanden, at man ikke rager til sig, og at man deler, det man har, med hinanden.  Vi har en drøm om at være selvforsynende, og der er mange i vores vennekreds, der bor herude, som har den samme drøm. Det kredsløb og fællesskab ligger os meget på sinde.

Permakultur

Permakultur eller Permanent Agriculture betyder "vedvarende kultur".

Grundtankerne i permakultur er:

- at skabe et liv som er tilpasset naturens egne mønstre.

- at skabe en vedvarende kultur, hvor mennesket, dyrene, naturen, miljøet og klimaet skal vægtes lige højt i planlægningen af produktionsmetoder i et regenerativt land- eller havebrug

-  er tanken om at skabe en produktionsform, som tilgodeser naturen, og at tilpasse sin produktionsform til de omgivelser, der er til stede.

- og tanken om, at den samlede belastning af driften er neutral i forhold til klima, miljø, natur, dyr og mennesker og helst skabende.

Permakultur er bæredygtighed i ordets bredeste forstand.

Serie: Kredsløb

JydskeVestkysten har besøgt tre haver syd for Ribe, der er anlagt med inspiration fra permakulturen.

Grundtanken i permakultur er at skabe en bæredygtig dyrkningsmetode, der er tilpasset naturens egne mønstre.

Vi besøger:

Christian Lykou og Dorethe Holmstrup i Vester Vedsted.

Kristian Rasmussen og Maj Unnerup i Vester Vedsted.

Tina Jacobsen i Lustrup.

Humus + råjord + kalk + regnorm = muldjord

Humus er dannet ved organisk nedbrydning af f.eks. blade, rødder, bark, grene og træ ved hjælp af bakterier og svampe.

Bakterier fremmer den organiske nedbrydning og dermed humus-mængden, hvilket også sker i kompostbunker.

Humus binder fugten til jorden og hæmmer udvaskning af mineralske salte ti åer og søer og dermed havet.

Permakultur, Christian Lykou. Foto: Annett Bruhn
"Fuglen og den fattige skal også være med." Foto: Annett Bruhn
- Johanne har alle aspekter i sig. Når den lille blemås forsvinder ind i junglen, er hun på vej efter hindbær. Foto: Annett Bruhn
Det spirer og gror i syv lag i Christian Lykous vilde have. Foto: Annett Bruhn
Det spirer og gror i syv lag i Christian Lykous vilde have. Foto: Annett Bruhn
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Heini har 'Heldets Kiosk': Endnu en heldig spiller vinder en million kroner på en ellers værdiløs lottokupon

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Dramatisk udgang på Dampark-plan: Byråd splittet efter blå enegang

Sydjylland For abonnenter

Coronapatienter vælter ind, og nu må sygehus skaffe flere senge og aflyse operationer: - Det er et enormt ekstra pres

Varde For abonnenter

Benta på 83 år og Egon på 88 år bor i villa - men har beholdt gården: De lever aktivt liv efter 60 års ægteskab

Haderslev

Byråd klar til nedrivning: Udbud af tidligere rådhus kom et lille skridt videre

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Sønderborg For abonnenter

Jack redder rålam fra den brutale død på markerne

Esbjerg

Kunstmuseum inviterer til julegaveworkshop

Navne For abonnenter

Tidligere borgmester Gylling Haahr er død: Engagement og hjælpsomhed var altid en stor del af ham

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Kultur For abonnenter

Prisvinder skaber nærvær: Jeg behøver ikke at bevise noget - jeg vil glæde folk

Aabenraa

Overraskede Meldgaard-direktører vinder stor pris: Dejligt at blive værdsat for det, man gør

Annonce