Annonce
Esbjerg

Bæredygtighed i bogreolen: Løsninger, lækker mad og lidt om klimahelte

Bæredygtighed til bogreolen. Fotokollage: Politikens Forlag, Gyldendal, Rosinante
Der er historier om klimahelte til børnene, og de voksne kan dykke ned i både klimakrisens filosofi, det personlige ansvar og ikke mindst Bill Gates’ gennemgang af en handleplan, hvor teknologien skal og kan redde kloden fra katastrofe. Men man kan også bare gå i køkkenet med klimakærlige opskrifter.

Vi guider til et (lille) udvalg af litteratur om bæredygtighed.

1 Til de små klimahelte

”Den store klimabog” af Anders Nolting Magelund og Anna Fenger Schefte. Foto: Politikens Forlag

Klimaforandringer og bæredygtighed er også for børn. Det var for eksempel et barn fra Sverige, der strejkede og råbte hele verdens ledere op med sin insisteren på handling. Og ligesom Greta Thunberg interesserer mange andre børn og unge sig for klimaet og for deres og klodens fremtid.

”Den store klimabog” af Anders Nolting Magelund og Anna Fenger Schefte afdramatiserer klimaangsten og hjælper børn til at forstå klimaets forandringer, hvordan de er opstået, og hvorfor de skal løses. Bogen giver også bud på, hvordan man selv bliver en klimahelt og opfordrer til handling. ”Den store klimabog” er skrevet til børn på 8 år og over.

Forfatterne til bogen har også skrevet ”Klimaguiden - red klimaet lidt hver dag”, der giver (voksne) konkrete råd til, hvordan man kan leve mere klimavenligt.

Den er udgivet på Politikens Forlag i 2020. Er på 160 sider og koster 200 kroner.

2 Har Bill Gates løsningen på klimakatastrofen?

”Sådan undgår vi klimakrisen” af Bill Gates. Foto: Gyldendal

Han grundlagde Microsoft i 70’erne, og måske er han lige så fremsynet i dag, når det handler om teknologi, der skal redde verden fra klimakatastrofen. I sin nye bog fremlægger Bill Gates et årtis research i klimaviden, og ved hjælp af verdens klogeste hoveder inden for fysik, kemi, biologi, ingeniørvidenskab, statskundskab og økonomi har han konstrueret en klimaplan, der skal samle alle lande om et fælles klimamål.

”Sådan undgår vi klimakatastrofen” fortæller både om den teknologi, som allerede bruges og måske kan bruges bedre, til at reducere CO2-udledning. Og den beskæftiger sig med de teknologiske gennembrud, der skal til, for at udledningen af drivhusgasser går fra 51 milliarder ton om året til nul. Det er en ambitiøs plan, og den er ikke let at udføre, mener forfatteren. Men den er mulig.

Bill Gates’ ”Sådan undgår vi klimakatastrofen” er udkommet på Gyldendal i februar 2021. Den er på 272 sider og koster 299,95 kroner.

3 Red planeten med kniv og gaffel

”Vi er vejret” af Jonathan Safran Foer. Foto: Gyldendal

Ifølge forfatter Jonathan Safran Foer kan et personligt ansvar for, hvad vi spiser, være med til at påvirke klimaet. I ”Vi er vejret” med undertitlen ”At redde planeten begynder med morgenmaden” lægger den prisvindende skønlitterære forfatter og filosofiuddannede amerikaner løsningen af klimakrisen op på tallerkenen. For med til- og fravalg af, hvad man spiser, kan det enkelte individ være med til at reducere CO2-udslippet.

Forfatteren undersøger også de store tanker og valg, som klimakrisen stiller alle mennesker over for.

Jonathan Safran Foers ”Vi er vejret” udkom på Gyldendel i 2020. Den er på 312 sider og koster 299,95 kroner.

4 Klimakærlige frikadeller

Kirsten Skaarups ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer”. Foto: Gyldendal

Kirsten Skaarup, der udgav vegetariske kogebøger i årtier, før det blev moderne, har skrevet en kogebog om klimakærlig mad. Den består af opskrifter på grønne deller, bøffer, pateer og postejer, som kan være et alternativ til kød. For mens kebab sætter et aftryk på klimaet, der svarer til 26,3 kg CO2 pr. kilo hakket lammekød, er tallet for hummus 1,5. Og man kan få over halvandet kilo tørrede grønne linser for det samme klimaaftryk som et kilo hakket grisekød.

I ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer” er der alternative opskrifter på mange danske livretter som levepostej, boller i karry og masser af bøffer, der alle er lavet uden kød. Derudover giver den erfarne kogebogsforfatter også gode råd til et sundt, klimavenligt køkken.

Kirsten Skaarups ”Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer og postejer” udkom på Rosinante i 2019. Den er på 253 sider og koster 249,95 kroner.

5 Gretas historie

”Scener fra hjertet” handler om Greta Thunbergs liv. Foto: Politikens Forlag

Som 16-årig rejste den svenske skoleelev Greta Thunberg verden rundt for at råbe politikere op med budskabet om, at verden var i brand, og det var tid til at handle. I hendes fodspor opstod klimastrejker og Fridays for Future-bevægelsen, hvor mange, især unge, demonstrerede for at vise deres frygt for klodens fremtid.

”Scener fra hjertet” er Greta Thunbergs egen fortælling - skrevet i samarbejde med hendes forældre - om, hvordan hun først fik familien til at spare på lyset, så blev de vegetarer, og senere faciliterede de hendes klimavenlige rejser rundt til verdens politiske centre: FN i New York og Det Verdensøkonomiske Forum i Davos.

Bogen handler også om Greta Thunbergs Asperger-diagnose og om, hvordan det påvirker familielivet.

”Scener fra hjertet” er skrevet af Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman og Malena Ernman. Den blev udgivet på Politikens Forlag i 2019. Bogen er på 240 sider og koster 250 kroner.

6 Klodens fald

”Klodens fald” er skrevet af Mikkel Krause Frantzen, der er postdoc ved Københavns Universitet. Foto: Laboratoriet for Æstetik og Økologi

”Klodens fald” er en bog om klimakrisen, om en beskadiget planet, om plastic, olie og ophuggede containerskibe i Bangladesh og plastikøer i Stillehavet. Forfatteren Mikkel Krause Frantzen, der er postdoc på Københavns Universitet, skriver om økologi, økonomi, kapitalisme, kunst og kultur. Men allermest om affald: Hvordan der produceres mere end 11 ton affald hver dag, hvordan det er havnet på bunden af havet og ude i rummet, og om, hvordan alle myrer på planeten har plastic i sig. Og hvordan mennesker optager og udskiller affald og mikroplast. Er det naturens hævn? kan man spørge sig selv. 

Det er Laboratoriet for økologi og æstetik, der har udgivet ”Klodens fald” i februar 2021. Den koster 200 kroner. 

7 Vegansk kostomlægning

”Spis plantebaseret” er skrevet af Kristina Hoffman. Foto: Zara

De fleste af os ved efterhånden, at oksekød er den helt store CO2-udleder. Og vi ved også, at kød generelt koster mere for klimaet end planter. Men det kan være svært at vende tallerkenen på hovedet og starte forfra, når man er vant til at spise på en bestemt måde. Hvordan får man proteiner nok, hvis man kun spiser planter? Og hvad med jern og andre mineraler og vitaminer? 

I kostvejleder og forfatter Kristina Hoffmans ”Spis plantebaseret - din succesfulde kostomlægning” får du værktøjerne til en vedvarende livsstilsændring. Du får den nødvendige viden om proteiner, kulhydrater og fedt, omega-3, vitaminer og mineraler. Og derudover er der 70 opskrifter på plantebaseret mad.

Bogen er skrevet med vægttab for øje, så hver opskrift er udstyret med tallene for næringsindhold og fordeling af proteiner, fedt og kulhydrater. 

”Spis plantebaseret - din succesfulde kostomlægning” er udkommet i 2020 på forlaget Zara. Den koster 329,95 kroner. 

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Varde

Stor skepsis kom frem på borgermøde om møller ved kommunegrænsen

Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

KIF Kolding

Målmand bag første KIF Kolding-sejr i næsten to måneder: Det har været en lidt hård tid

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Annonce