Annonce
Mad og drikke

Bærmættet frikadelleskubber og lækre bobler med alder

Arkivfoto: Colourbox.

Brødtekst

Brut Oximus Crémant d’Alsace Lindenlaub, Dorlisheim, Frankrig Extrabrut.dk: 205 kroner (12,5 procent)

Pinot noir, pinot gris og riesling. Mange og store bobler og en duft af overmodne æbler og en smule oxidation, mandler, varmt hvedebrød, pomelo og abrikosparfume. Rund og æblepræget i smagen med en tilpas syre og god længde; noter af smørbagt brød og ost fra lagring med gærresterne, og så er der mere æble i eftersmagen. En fyldig og afrundet crémant i en lagret stil, der vil mere end bare at drikkes i en hurtig mundfuld. Hvis man holder af mousserende vin, der har oxideret præg og tydelig alder i smagen (vinen er fra 2012), er dette et godt køb. Fem små stjerner.

2018 Mâcon-Villages Jean Rijckaert, Bourgogne, Frankrig Bichel Vin: 150/99 kroner v. 6 (13 procent)

Lidt underspillet i duften, hvor der er æble, grapefrugt, peber og grønne kviste. Moderat frugtsødme i smagen båret af grønne æbler suppleret af grøn melon og hvid fersken. Der er også syrlig grapefrugt, men syren er moderat og ranker blot frugten af, så den viser sig elegant frem. Melon- og honningsødme i afslutningen, og en lille bitterhed træder frem i den korte eftersmag. Til seks styk-prisen er det et udmærket bud på en slank chardonnay uden fadpræg, som er nem at drikke. Fire stjerner.

2018 Muscadet Le Verger (tiré sur lie) Luneau-Papin, Sèvre & Maine, Frankrig Atomwine: 149/tilbud 79 kroner (12 procent)

En duft af gule mirabeller, gul melon, pære, franskbrød og friskost. Syren er moderat, og længden i smagen er på mellemdistancen og vist melon og pære sammen med brød og cremet ost. Vinens cremede mundfornemmelse fra lagringen med gærresterne bliver tydeligere i afslutningen, og så er der mere brød i eftersmagen, svag anis og et lille drys salt. En forholdsvis slank vin, trods brød og ost (!), og til tilbudsprisen værd at stifte bekendtskab med. Den er oplagt til brød med friskost og til milde skaldyrsretter. Fire stjerner.

2019 Château Gantonnet blanc Ch. Gantonnet, Bordeaux, Frankrig Meny: 100 kroner (14 procent)

Parfumeret duft med solbærblade, honningmelon, abrikos, rose og fyrretræsskov. Rund i munden og med smag af sødmefuld, krydret gul og orange frugt og lidt rose, der hænger ved i eftersmagen. Alkoholen fornemmes, så vinen må ikke blive for varm. Den har en lille, lys rosinsødme i eftersmagen. Vinen er en blanding af sauvignon blanc (50 procent), muscadelle (30 procent) og sémillon (20 procent), og især muscadellens søde og krydrede noter slår igennem i smagen. Fire stjerner.

2016 Cailleteau Bergeron Tradition Château Cailleteau Bergeron, Blaye Côtes de Bordeaux, Frankrig Jysk Vin: 100/89 kroner v. 6 (14 procent)

Merlot (90 procent) og cabernet sauvignon. Indbydende duft af stegeskorpe, ristet fad, solbær og brombær, smør, dild og mentol. Slank i munden med tydelige, modne tanniner, god syre og pæn længde i eftersmagen, der rundes af med en cremet mundfornemmelse. Vinen har en stor krop, men alkoholen er ikke dominerende i munden, hvor solbær, brombær og tør tobak træder frem i smagen, som afsluttes af en lille, stilket note. En lige til at drikke-bordeaux, der beviser, at man stadig kan gøre gode køb i området i de mindre forgyldte appellationer. Fire store stjerner.

Rød No. 2 Løgismose, Vin de France, Frankrig Netto: 60 kroner (12,5 procent)

Pinot noir. Granatrød med pæn intensitet i duften, hvor der er røde kirsebær, granatæble, vitaminpille, ristet træ, lakrids og peber, og det følges op af en rød-frugtig smag med marmelade-sødme, hvor også blommer blander sig. Vinen er udstyret med en saftig syre og moderate tanniner, og det er ikke til at vide, hvordan den er fremstillet, eller hvor druerne kommer fra, for af bagetiketten fremgår kun, at vinen er tappet hos J. Chantrel (som vist er en del af firmaet Grands Vins Sélection) i Saint Jean d’Ardières, der ligger i kommunen Belleville-en-Beaujolais - samme sted som Nettos Rosé no. 01, som vi anmelder i næste uge. Men når vinen har tilbragt tre timer i køleskab, har man en bærmættet frikadelleskubber af rang, som holder en behageligt behersket alkoholprocent. Med skruelåg. Fire stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce