Annonce
Tønder

Den Brune Legende: Børges Bøfsandwich har fået fornem hæderspris

Opskriften på Børges Bøfsandwich på Løgumkloster Central Hotel har ikke ændret sig siden 1964. Privatfoto.
Børge Andreasen opfandt Børges Bøfsandwich i 1964, og 56 år senere er den stadig på menuen. Nu har De Brune Riddere, der kårer Danmarks Bedste Sandwich, givet den Årets Hæderspris: "Den Brune Legende".
Annonce

LØGUMKLOSTER: Dommerpanelet bag den årlige kåring af Danmarks Bedste Bøfsandwich, De Brune Riddere, har i år valgt at hædre Børges Bøfsandwich på Løgumkloster Central Hotel med prisen, der kaldes den brune legende. Prisen bliver givet for den mest originale opskrift.

Og den er da også et stykke levende bøfsandwichhistorie af dimensioner.

Opskriften på delikatessen har ikke ændret sig, siden centralhotellets tidligere ejer, Børge Andreasen, opfandt fænomenet i det herrens år 1964, hvor bøfsandwich og brun sovs endnu ikke var et udbredt fænomen.

- Men jeg synes, det kunne noget, så jeg satte den på menukortet, fortæller Børge Andreasen, der snildt kan lange flere hundrede "Børger" over disken til Kloster Mærken. Og som stadig hjælper til på Løgumkloster Central Hotel, selvom han er gået på pension og fylder firs næste gang.

- Jeg kan ikke huske, hvordan jeg fandt på den, men jeg opfandt den i Restaurant Backhaus i Ribe i 1964, fortsætter han.

Børge Andreasen forpagtede restauraten, og de mange seminarister og turister i Ribe satte pris på Børges Bøfsandwich, der dengang kostede to og en halv krone.

- Da vi flyttede til Løgumkloster, havde jeg centralhotellet og Diskotek Black Hat, fortæller Børge Andreassen.

Børges Bøfsandwich fulgte med, og blev hurtig populær også i Løgumkloster.

De Brune Riddere

De Brune Riddere er en non-profit forening og dommerpanelet bag den årlige kåring af Danmarks Bedste Bøfsandwich som har over 12.000 følgere på facebook, der har fulgt med siden det hele startede i 2012.
Annonce

I generationer

Ifølge Susan Pedersen, der er den nuværende indehaver af centralhotellet, tilkommer De Brune Ridderes hæder helt og aldeles Børge Andreasen.

- Vi ligger i slipstrømmen, og det vi selvfølgelig glade for, men det er Børges fortjeneste. Han har hjulpet mig i virkelig mange år, og jeg er så glad på hans vegne.

Susan Pedersen bekræfter, at hun på en god Kloster Mærken-dag kan sælge 600 af Børges Bøfsandwich, og at signaturretten også stadig gør sig godt på menukortet.

- Den sælger godt og hører ligesom til. Børge havde jo et diskotek i sin tid, og den gang spiste man suppe, smørrebrød eller bøfsandwich, når man gik hjem fra byen. På den måde er Børges Bøfsandwich blevet meget popolær.

Susan Pedersen fortæller, at hele generationen fra 50erne, 60erne og 80erne kan huske Børges Bøfsandwich fra deres byture, og at deres børn har lært at sætte pris på den bøfsandwich, der altså har fået en helt speciel anerkendelse med den nye hæderspris.

- Jeg blev meget glad, da de kom forbi med prisen, fortæller Børge Andreasen, og tilføjer:

- Sidste gang blev prisen uddelt i København, så man bliver jo stolt over, at det kan ske helt herude på landet.

Børges Bøfsandwich

Børges Bøfsandwich består af

to skiver sødmælksfranskbrød

rødkål

200 gram bøf

BRUN SOVS

ristet løg

remoulade

agurkesalat

og der serveres pomfritter til.

Velbekomme

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce