Annonce
Esbjerg

Børn bygger skjulested på Fanø: Nyt projekt har fokus på demokrati og bæredygtighed

På Fanø Skoles SFO har børnene i løbet af de seneste uger været en del af hele processen med tilblivelsen af et nyt læhegnsskjul. Lige fra idéudvikling til selve konstruktionen af det nye gemmested. Det sker som led i et nyt projekt. Foto: Privat
På Fanø har børnene gennem længere tid savnet gemmesteder, når de skulle lege. Og derfor har det vakt stor begejstring, at børnene som led i et nyt projekt i de seneste uger er blevet inddraget i opgraderingen af udearealerne på Fanø Skoles SFO. Her fik de nemlig mulighed for at ideudvikle og kreere et nyt læhegnsskjulested, der kommer til at stå som en hyldest til demokrati og bæredygtighed.

FANØ: På Fanø skoles SFO skabes der lige for tiden nye muligheder for leg på udearealerne.

Børnene har med kreativitet og analyse fundet frem til nye løsninger på, hvordan SFO’ens udearealer bliver mere attraktive, og så bygger de selv stederne sammen med landskabsarkitekter i projektet By Rum Laboratoriet. Sådan lyder det i en pressemeddelelse.

Projektet på Fanø startede for to uger siden, hvor børnene fra 3. klasserne kiggede på deres udearealer på SFO’en. Det blev straks klart, at børnene ønskede flere steder, hvor man kunne gemme sig, når man leger dåseskjul og vinkeskjul. Samtidig synes de, at det ville være fedt med en lækrog, hvor man kunne sidde og snakke og hygge sig.

Annonce

Gennem en hel eftermiddag blev der udformet ideer i ler, stof og med akrylmaling. Hvordan kunne hegnet se ud? Hvor højt skulle det være? Hvor kunne man sidde? Skulle der farver på? og hvordan kan man arbejde med træs farver alene?

Med alle ideerne i rygsækken tog landskabsarkitekt Martin Hedevang Andersen fra den socialøkonomiske virksomhed "By Rum Skole" hjem for at se på det endelig design.

- Børnene fra 3. klasserne på Fanøs skole er fantastiske. Det er sjovt at være sammen med dem i SFOen. De er så ivrige og havde virkelig mange gode ideer, så det var let for mig at arbejde med det endelige design. Det ligger lige op ad det, som børnene foreslog, siger Martin Hedevang Andersen.

Læhegnsskjulested

I sidste uge konstruerede og byggede børnene så i praksis. Der blev opmålt og regnet med favn, skridt, meter og centimeter og gættet på, hvor lange stolperne, som der blev arbejdet med, er. Øjemålet blev øvet.

Der blev savet og savet, så der nu kan saves snorlige med en fuksvans. Der blev gravet huller og placeret stolper med gammel vikingeteknik og japanske metoder. Og så fik børnene i projektet mulighed for at undre sig over en lang række naturfaglige fænomener.


Børnene fra 3.klasserne på Fanøs skole er fantastiske. Det er sjovt at være sammen med dem i SFOen. De er så ivrige og havde virkelig mange gode ideer, så det var let for mig at arbejde med det endelige design. Det ligger lige op ad det som børnene foreslog

Martin Hedevang Andersen, landskabsarkitekt


Der blev fundet spor af små trælarver i træet, set på hvordan vægten af træ kan beregnes og så blev der undersøgt vindforhold. Det har resulteret i, at der nu står et flot læhegnsskjulested klar til at blive taget i brug.

Materialer til byggeriet kommer fra Ren Strand, Fanø. Gennem lang tid og til stadighed er der skyllet drivtømmer op på strandene, og det er netop dette drivtømmer, som indgår i projektet på SFO’en.

- Det giver en ekstra god dimension til arbejdet med børnene, at materialet er genbrugsmaterialer af høj kvalitet. Vi vil gerne være med til at sætte fokus på bæredygtighed og det kan vi ved at arbejde med børnene og med projektet By Rum Laboratoriet på en helt konkret og praksisnær måde, siger Anders Grosen Lydom, fritidsleder på Fanø.

Annonce

Demokratisk dannelse

Projektet med By Rum Laboratoriet er starten på et arbejde med at lave særlige aktiviteter for børnene i fritidsklubben og sætte et særligt fokus på udearealerne. Børnene er ikke bange for at være ude i vejr og vind og det glæder både pædagoger og fritidslederen på Fanø skoles SFO.

- Vi glæder os til at arbejde videre med den demokratiske deltagelse og dannelse. Vi vil derfor allerede i næste uge lave et møde med børnene, hvor vi beslutter hvad det næste skridt skal være i forhold til udeområderne, siger Anders Grosen Lydom.

Det landsdækkende projekt, som er støttet af Villum Fonden, er de kommende to år på tur rundt i landet for at give børn og unge i SFO’er, fritidshjem og fritidsklubber oplevelser, som styrker den naturfaglige og demokratiske dannelse gennem landskabsarkitektur.

Alle projekter tager udgangspunkt i det nære udeområde. Her arbejdes der med børnenes ideer og på, hvordan de selv kan være med til at påvirke udformning af udearealer gennem aktiv deltagelse og kunnen.

Når By Rum Laboratoriet er på besøg, arbejdes der eksemplarisk med et konkret sted og børnene får værktøj i hænderne, så der gennem praktisk arbejde kan sættes fokus på naturfaglige felter.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Købmand tvunget til lukning: Så inviterede han de lokale til gratis orgie

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Kultur

Gammel kærlighed til metal ruster ikke: Jacob drømmer om at gøre Esbjerg til hovedstad for metalmusik igen

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Annonce