Annonce
Tønder

Børn fra hele Jylland lærte om økologi gennem leg

På programmet var blandt andet den lille selskabsleg "banke-banke-bøf", hvilket ungerne og instruktørerne med stor iver kastede sig over. Foto: Jacob Mouritsen
Det landlige liv skal man ikke kimse af, og derfor har en søskendeflok for fjerde år i træk arrangeret sommerlejr udenfor Visby. Børn fra hele Jylland er med på campen, hvor de lærer om økologi, natur og får oplevelser i det sønderjyske.
Annonce

Visby: Uden mad og drikke duer helten ikke, siger et gammelt ordsprog. På sommerlejren Øko Life Camp, der løber af stablen for fjerde gang på Trøjborg Hovedgård udenfor Visby, gør det samme sig gældende, men her er al ernæring økologisk.

15 børn fra hele Jylland har søndag til onsdag været samlet for at lære mere om økologi, landbrug og naturen samt få gode oplevelser på den sønderjyske herregård.

En af dem er Lykke Charlotte Andersen på 10 år, der for første gang er med på sommerlejren, og selvom det er hendes første tur afsted, havde hun på forhånd glædet sig.

- Jeg gider ikke bare gå derhjemme og kede mig. Jeg vil ud og have det sjovt og få nye venner, siger Lykke Charlotte Andersen, som har fået en del på opleveren.

Blandt andet har hun fået lov til at se en død ko indefra, har slagtet en kylling og været med til at plukke og partere selvsamme kylling.

- Det kan godt være lidt skræmmende, og koen var megaulækker, men det er også spændende, siger hun.

Annonce

Stor udvikling

Campen er arrangeret af de tre søskende Dagmar, Signe og Cathrine Clausen, der for fjerde gang forsøger at gøre op med nogle af de fordomme, der er om livet på landet, økologi og Sønderjylland. For opflasket på en gård i Sønderjylland, mener de at kende til, at livet er anderledes, end hvad folk umiddelbart tror.


Da de første gang skulle ud at malke, var de ved at skide i bukserne

Dagmar Clausen, arrangør af Øko Life Camp


- Vi har været glade for at vokse op på landet, siger Dagmar Clausen, som netop er rykket retur til Sønderjylland efter flere år i Aarhus. Universitetsstudierne er skiftet ud med en stilling som gymnasielærer på Tønder Gymnasium. Hun ser et stort potentiale i, at eksempelvis bybørn kommer ud af deres comfortzone og prøver det mere landlige liv.

- Den udvikling, børnene gennemgår på de her fire dage, er helt vild. De går fra at være vildt generte til nærmest at være venner for livet, siger Dagmar Clausen.

Som et nyt tiltag i år, er der mere fokus på outdoor-oplevelser, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved, at maden bliver lavet over bål, og overnatningen foregår i store telte, som er muliggjort med hjælp fra fonde og sponsorer.

Annonce

Nærvær skaber tryghed

Flere på lejren er gengangere, blandt andre 11-årige Luis Larsen fra Horsens, som sidste år havde sin debut på sommerlejren. For ham er det rart at komme lidt udenfor, når hverdagen ellers ofte kommer til at gå med Fortnite på computerskærmen. Særligt årets tur til Rømø var et hit.

- Vi var ude at gå i vadehavet, og så fik vi gratis is, lyder det begejstret fra Luis Larsen, som er glad for de mange nye venner.

- Det hele er bare meget sjovere, når man gør det sammen med andre, siger han.

Men det er ikke alene venskaber og gode oplevelser, der bliver dyrket på sommerlejren. Ifølge Magda Clausen får ungerne også et mere naturligt forhold til både dyr og natur, mens de besøger Trøjborg Hovedgård.

- Da de første gang skulle ud at malke, var de ved at skide i bukserne, griner Dagmar Clausen og fortsætter:

- Men fordi vi er så forholdsvis få deltagere og så mange instruktører, så har vi tid til at tage os god tid til dem og lære dem det. Så efterfølgende ville de alle i gang igen, siger hun.

De 15 børn er da også under konstant vejledning af de fem instruktører, den enten er i gang med at facilitere lege eller gøre det næste mellemmåltid klart – økologisk, naturligvis.

Og sådan vil det også være næste år, når sommerlejren vender tilbage i uge 32.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce