Annonce
Kolding

Børn i Sjølund bruger ferien på cirkus og gøgl

For Ester og resten af børnene kulminerer tre dages arbejde med en forestilling i Sjølund Multiarena fredag eftermiddag. Foto: Søren Gylling

Vinterferien kan bruges til mange ting. I Sjølund har Hanna Andresen stablet en cirkus og gøgler-workshop på benene, hvor 18 glade børn bruger tre dage på at gøgle og øve kunstner.

- Har I ondt i benene i dag?, spørger gøgleren Tonny Trifolium de fremmødte børn til andendagen på Cirkus og Gøgler workshop i Sjølund.

- Ja, råber børnene i kor.

Sjølund: - Jeg har ikke, jeg har ikke, udbryder en af drengene.

I Sjølund har Hanna Andresen sammen Sjølund Idrætsforening arrangeret en cirkus og gøgler-workshop for børn i vinterferien i Sjølund Multiarena.

Børnene er ved at få besked om, hvad dagen bringer og planlægningen af fredagens forestilling.

- Kan vi godt snart komme i gang?, spørger 7-årige Ester Kjærgaard Andresen.

Det er også noget af opgave, Ester og resten af de 18 tilmeldte børn står overfor. Fredag klokken 16.00 skal de nemlig optræde med en forestilling, de kun har tre dage til at finde på og øve.

Hanna Andresen fik idéen til workshoppen, der sidenhen udviklede sig til også at skulle have en forestilling.

- Det er en god ferieaktivitet for børnene. Det er ikke alle, der skal på ferie. Det er heller ikke alle forældre, der har fri, og så kan børnene jo snildt komme her og prøve kræfter med cirkus og gøgl, siger Hanna Andresen.

Annonce

Jeg tænker, at det sagtens kan blive en tradition.

Hanna Andresen, arrangør af cirkus og gøgler workshoppen.

Om Hanna og cirkus

Hanna har brugt 17 år af hendes arbejdsliv som leder på værestedet Gademix, inden hun måtte stoppe på grund af sygdom, hvor hun blandt andet brugte cirkus som en aktivitet for børnene.Gennem hendes tid ved Gademix lærte hun flere artister at kende. Heriblandt Tonny Trifolium og Katja Enoch, der af Hanna regnes som blandt de bedste på deres felt.

Syv-årige Ester Kjærgaard Andresen skal fredag eftermiddag med sine hvide ringe og lave seje tricks, som hun siger. Foto: Søren Gylling

Ester bryder med sceneskræk

Cirkus som ferieaktivitet afviger lidt fra de gængse ferieaktiviteter, man kan finde i idrætsforeninger.

- Det giver børnene noget andet, end hvis de var på håndboldskole, fodboldskole eller lignende. Der kan cirkus og artisteri noget andet, det kan få børn til at stå frem og prøve nogle ting af, de normalt ikke ville gøre. Ester har for eksempel sceneskræk, men hun har besluttet at optræde i morgen, fortæller Hanna Andresen.

Ester Kjærgaard Andresen går i 0. klasse på Sjølund Skole. Hun vil gerne trodse sin sceneskræk ved fredagens forestilling og glæder sig til at vise, hvad hun kan.

- Jeg skal lave seje tricks med dem her, siger Ester og viser stolt sine små hvide cirkusringe frem.

Selvom Ester normalt har sceneskræk, vil hun alligevel gerne prøve kræfter med at optræde til forestillingen, og det er der en ganske simpel grund til.

- Jeg tror, det bliver rigtig sjovt, siger Ester.

Der er liv og glade dage til cirkus-workshoppen i Sjølund. Foto: Søren Gylling

Håber det bliver en tradition

Hanna Andresen er tidligere leder af værestedet Gademix i Kolding. Derfra har hun en del erfaring med at lave cirkus og har også trukket på hendes kontakter fra tiden i Gademix. Til workshoppen i Sjølund har hun de erfarne artister Tonny Trifolium og Katja Enoch med sig til at hjælpe med at undervise børnene. Hanna håber, at cirkus og gøgl kan blive til en fast tradition i Sjølund i vinterferien.

- Jeg tænker, at det sagtens kan blive en tradition. Vi har også rammerne til det her i multiarenaen, den kan jo bruges til lidt af hver, siger Hanna.

Cirkus og gøgler-workshoppen i Sjølund slutter fredag eftermiddag med forestillingen, som børnene har skabt sammen. Forestillingen starter klokken 16.00, det er gratis for børn at komme ind, og for voksne koster det 50 kroner.

Børnene i Sjølund arbejder på at lave en menneskelig pyramide til fredagens forestilling. Foto: Søren Gylling
Tonny Trifolium er en garvet gøgler og instruerer blandt andet forestillingens klovnenummer. Foto: Søren Gylling
Katja Enoch har mange års erfaring fra cirkuslivet i Cirkus Dannebrog. I denne uge har hun delt sine erfaringer med børnene i Sjølund. Foto: Søren Gylling
En del af de ældre børn til workshoppen er frivillige instruktører fra gymnastikforeningen i Sjølund. De hjælper gerne børnene fra de mindre klasser i vinterferien. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce