Annonce
Sønderborg

Børn kan nu gå til robot i Sønderborg

Freya Pauli havde taget turen fra Kegnæs og til den ny skole sammen med sin far Michael Pauli. Foto: Timo Battefeld
Teknologiskolen vil lære børn om blandt andet udvikling af robotter og software. Onsdag åbnede den ny afdeling på Alsion.

Sønderborg: Fodbold, håndbold, ridning, dans og nu også teknologi som fritidsaktivitet. Onsdag eftermiddag slog Teknologiskolen døren op for en ny afdeling på Alsion, hvor børn mellem 6-16 år kan lære om elektroniske komponenter, design af systemer samt udvikling af robotter og software.

- Jeg kan godt lide teknologi. Jeg har også to robotter, Das og Dot, derhjemme, siger otteårige Freya Pauli, der havde taget turen fra Kegnæs og til den ny skole sammen med sin far Michael Pauli.

Teknologiskolen åbnede i 2015 sin første afdeling i Odense og har siden oplevet en stadig stigende interesse for at gå til teknologi som en fritidsaktivitet. Som i Odense har Teknologiskolen i Sønderborg til huse hos Syddansk Universitet.

- Det lyder meget spændende og anderledes. Jeg er mere til computer end fodbold og håndbold. Verden bliver mere teknisk krævende med flere og flere robotter. Skolen styrker også kreativitet, siger 13-årige Benjamin Brinck fra Hørup.

Annonce

Man råber og skriger efter folk med tekniske uddannelser. Ofte bliver det ved snakken, men nu gør vi noget ved

Horst Gronwald, formand for Teknologiskolen

En højere mening

Teknologiskolen er en frivillig forening, der tilbyder teknologisk orienterede fritidsaktiviteter for børn og unge. Den ønsker at stimulere og udvikle interessen for teknologiudvikling, innovation og samarbejde gennem et lærerigt og uformelt miljø, hvor der er plads til at arbejde med egne ideer såvel som planlagte aktiviteter.

- Man råber og skriger efter folk med tekniske uddannelser. Ofte bliver det ved snakken, men nu gør vi noget ved, siger Horst Gronwald, formand for Teknologiskolen i Sønderborg, uddannet elektroingeniør og til dagligt fysik- og matematiklærer på Hørup Centralskole.

Teknologiskolen er etableret i et samarbejde med SDU i Sønderborg og House of Science i Sønderborg.

- Da jeg i 2013 var i Bosten, så jeg man kunne gå til robot, og siden har jeg drømt om at få noget tilsvarende i Sønderborg. Interessen for at programmere og bygge robotter er meget aktuel og oppe i tiden, siger Birgitte Bjørn Petersen, projektleder i House of Science.

Plads til flere

Teknologiskolen i Odense har de seneste år haft 100 børn per sæson, der hver uge bruger halvanden til to timer af deres fritid på at lære om teknologi. Nu håber folkene bag, at børnene i Sønderborg har lige så stor interesse i at lære om teknologi.

- Vi vil gerne have teknikangsten væk fra børn. Vise dem at det faktisk ikke er så svært. Og så er vores tilgang at få flere unge til at gå i gang med naturfagsstudier, forklarer Horst Gronwald.

Skolen foregår hver onsdag fra 17-19, og det kræver ingen særlige forudsætninger for at være med. Onsdag var omkring ti børn mødt frem, så der er plads til mange flere.

Man kan tilmelde sig på hjemmesiden teknologiskolen.dk. Første sæson kommer til at handle om at bygge robotter, der kan hjælpe mennesket med at udføre opgaver i hverdagen.

- Min plan er indtil videre enten at blive astronaut eller arkæolog, og man kan bruge robotter både til at styre rumskibet men også til at grave i jorden, siger Benjamin Brinck.

Horst Gronwald er uddannet elektroingeniør og til daglig fysik- og matematiklærer på Hørup Centralskole. Foto: Timo Battefeld
13-årige Benjamin Brinck fra Hørup manglede en fritidsaktivitet og moderen foreslog derfor Teknologiskolen. Foto: Timo Battefeld
Skolen foregår på SDU i Sønderborg hver onsdag fra 17-19 og kræver ingen særlige forudsætninger. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce