Annonce
Tønder

Børn lærer at stave med fingrene

Line Olesen (i forgrunden) og Kathrine M. Hansen synes, at det er rart at være sammen med andre ordblinde. De har en gensidig forståelse af hinandens udfordringer, fortæller de to piger. Foto: Martin Franciere

50 børn fra skoler i Tønder Kommune har stiftet bekendtskab med at "tappe" og en it-rygsæk i Skærbæk og Tønder. Sammen med intensiv læring skal det lette deres udfordringer med ordblindhed.

SKÆRBÆK: Et halvt hundrede børn fra Tønder Kommune har de sidste tre uger været på kursus for ordblinde. I denne uge er 16-17 elever fra skoler i Tønder Kommuner på kursus på Ungdomsskolen i Skærbæk, hvor eleverne fra 5. og 6. klasser har indtaget rummene - det gælder også poolbordet og bordfodboldbordet. Det er nemlig godt at kombinere læring med fysisk aktivitet, siger Mikael Højbjerg, der er uddannet ordblindelærer og læsevejleder. Desuden er han kreativ direktør i Ordblindetræning, der har indgået samarbejdet med Tønder Kommune om, at en række ordblinde børn kan få undervisning i it-rygsækken, læse- og skriveprogrammer og at "tappe".

At tappe kan bedst sidestilles med, at børnene lærer at bruge fingrene til at "tælle" orddelinger med - lidt som et lille barn, der lærer ved at tælle på fingrene.

Selv om det lyder banalt, så virker det, garanterer Mikael Højbjerg.

Det er rart at være sammen med andre ordblinde. Vi forstår hinanden meget bedre end andre "normale" klassekammerater.

Line Olesen og Kathrine M. Hansen, deltagere i ordblindelæring for skoleelever
Man lærer ikke bedst ved at sidde stille ved et bord. Derfor får deltagerne lov til at slænge sig i små miljøer, hvor der arbejdes stille. Foto: Martin Franciere

Gensidig forståelse

Det nikker de to elever, Line Olesen, Rangstrup, og Kathrine M. Hansen, Skærbæk, ja til.

- Vi har lært at tappe. Det kan vi bruge, hvis der er nogle ord, som vi ikke kan finde ud af, siger Kathrine M. Hansen, der normalt går på Skærbæk Distriktsskole.

De to piger har sammen med resten af holdet allerede stiftet bekendtskab med en række nye teknikker og teknikker, de har prøvet før. Desuden har de stiftet bekendtskab med jævnaldrende unge, der roder med samme problemer, som de hver især gør.

- Det er rart at være sammen med andre ordblinde. Vi forstår hinanden meget bedre end andre "normale" klassekammerater, siger de to piger.

Kurset levner også plads til, at der spilles både pool og bordfodbold. Foto: Martin Franciere
Annonce

Forældre på skolebænken

Det er dog ikke kun de unge selv, der er på skolebænken under kurset. Tirsdag aften var også deres forældre inviteret på kursus for at kunne forstå børnenes nye samt den genopfriskede lærdom, så de kan støtte børnene i deres hverdag.

Børnene selv tilbydes et halvt års støtte via en mentorordning, som foregår over computeren. Det er frivillige - typisk lærerstuderende - der på ugentligt basis hjælper og vejleder børnene i deres nye lærdom, oplyser Mikael Højbjerg.

De to foregående uger har ordblinde- og læsevejledningen været i henholdsvis Skærbæk og Tønder. Kurset i denne uge er det sidste i rækken i denne omgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce