Annonce
Vejen

Børn lever som vikinger i Jels

Madlavningen var ikke for sarte øjne, da røgen fyldte godt op i rummet, og lugten smittede i øvrigt af på vikingetøjet. Her hjælper Janus Harloff Lynggaard til foran flammerne. Foto: Anders Davidsen
I denne uge lærer 55 børn om, hvordan man begik sig i vikingetidens dagligdag - som udgangspunkt uden brug af nutidens mange hjælpemidler.
Annonce

Jels: Aflysningen af årets vikingespil i Jels har naturligvis været en stor bet for de mange frivillige, men det er langt fra ensbetydende med fuldstændig tomme arealer sommeren igennem.

I starten af juli blev arrangeret en vikingeuge for alle aldre, og her i uge 31 bydes der for første gang på vikingeskole for børn.

Det sker i vikingebyen et par hundrede meter fra selve friluftsscenen, hvor Vikingegruppen "Iarlsae" på relativt kort tid - og via midler fra sommeraktivitetspuljen - er lykkedes med at få 55 tilmeldinger fra børn i alderen fra 6 til 14 år.

De er fordelt ud på fem forskellige hold, som hver dag prøver en ny aktivitet relateret til vikingetiden.

Annonce

Mad på vikingemanér

I et af 'byens' tre vikingehuse var hold 4 tirsdag formiddag i fuld gang med at lave dagens frokostmåltid, som severes dagligt klokken 12, og bestod ifølge tovholder Janus Harloff Lynggaard af en blanding mellem gryderet og suppe med masser af grøntsager i.

Til denne ret skulle også på klassisk vikingemanér laves fladbrød fra bunden, og det var netop, hvad han stod og hjalp et par stykker af børnene med at ælte, som krævede nogle instruktioner.

De 55 børn har et dusin voksne at læne sig op ad til vikingeaktiviteterne. Her arbejdes på at lave små læderposer til eksempelvis mønter. Foto: Anders Davidsen

- Det er generelt svært at holde børnene i gang med aktiviteter hele tiden, for noget af det er relativt hårdt arbejde, men det går, siger han.


Det er generelt svært at holde børnene i gang med aktiviteter hele tiden, for noget af det er relativt hårdt arbejde, men det går, siger han.

Janus Harloff Lynggaard


Den mest tålmodighedskrævende opgave denne formiddag i vikingehuset var utvivlsomt tilfaldet to børn, som via pinde skulle røre fløde om til smør. Ifølge tovholderen er det en proces, som normalt tager halvanden time med ren håndkraft.

Annonce

Kan gentage sig

Udenfor, hvor der var mange gange lysere, havde et andet hold godt gang i snittearbejde, hvor udgangspunktet var at lave sin egen kniv af træ. Nogle var endnu mere ambitiøse og ønskede at snitte et helt sværd.

Selvom skyerne tirsdag formiddag var relativt tunge, så holdt det foreløbig tørt i Jels, og man kunne derfor sagtens have aktiviteterne ude i det fri. Foto: Anders Davidsen

Sidstnævnte gjaldt blandt andre for 9-årige Ebbe fra Brørup, som sad på en bænk med sin kusine Angelica fra Føvling på 11 år.

- Jeg er med i denne uge, fordi jeg gerne vil have nye venner og prøve at komme væk fra alting, siger han formentlig med henvisning til de rent analoge omgivelser uden skærme ved hånden.

På andendagen var det naturligvis for tidligt at evaluere ret meget på ugen, men selvom årets udgave er sat i søen på baggrund af dette helt særligt corona-år, så udelukker Janus Harloff Lynggaard ikke, at det kan blive en tilbagevendende begivenhed.

- Vi ser gerne aktiviteter herude om eftermiddagen, når der er vikingespil om aftenen, så den ene aktivitetet kan være med til at understøtte den anden, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce