Annonce
Sønderborg

Børn og skoler ligner vindere i budget

I disse dage forhandles der om det kommunale budget, som skal vedtages til byrådsmødet her på rådhuset 4. november. Arkivfoto
Byrådets partier er i denne uge igang med de afsluttende forhandlinger mod et samlet budget for 2020. Et noget mindre anlægsbudget end tidligere udfordrer, mens børne- og skoleområdet formentlig kan se frem til flere penge. DF ønsker sig et parkeringshus mere.

Sønderborg: På det seneste byrådsmøde blev det kommunale budget for 2020 førstebehandlet med en besparelse på 50 mio. kroner.

Både mandag aften og igen tirsdag samt onsdag aften har der været og fortsætter nu de politiske forhandlinger om brugen af de kommunale kroner på både drift og anlæg. Borgmester Erik Lauritzen(S) løfter lidt af sløret for, hvad der er i vente:

- Som jeg ser det nu, tror jeg godt, jeg kan sige, at vi bliver nødt til at tilføre flere penge til børne- og uddannelsesområdet. Det handler om at sikre vores skolebørn en god trivsel. Vi har i forvejen mange indsatser, men samtidig desværre også mange skolebørn som ikke kan erklæres uddannelsesparate eller mistrives - også flere end vores befolkningsgrundlag burde udløse, forklarer Erik Lauritzen (S) og tilføjer:

Målet er, at få færre i specialtilbud, men det kræver blandt andet mere uddannelse til vores lærere.

På anlægssiden er kommunen udfordret af, at det samlede beløb i forhold til tidligere år er næsten halveret fra knap 300 mio. til 150 mio. kroner.

- Der ligger mange gode forslag, men en del af de 150 mio. kroner er allerede bundet i for eksempel asfaltarbejde, bygningsrenoveringer og lufthavnsudvidelsen.

Annonce

En plan for parkering

Gruppeformand for Dansk Folkeparti, Stefan Lydal, har dog blandt andet et parkeringshus med på sin ønskeseddel.

- Vi har faktisk allerede reserveret 15 mio. kroner i 2021. Det ved jeg godt, at man ikke får meget parkeringshus for, når det ved havnen kostede omkring 30. mio. kroner. Men vi vil gerne have afsat penge til en behovsanalyse, så vi kan bruge pengene smart. Vi går med tanker om en OPP-model (offentligt-privatprojekt red.), hvor der måske kan laves en kombination af korttidsparkering og langtidsparkering, hvor pladser udlejes til måske 300-500 kroner om måneden. Det er set andre steder, siger Stefan Lydal, som også gerne ser flere penge til en bedre service for de grønne områder under Vej- og park.

Venstre politiske ordfører, Peter Hansen, glæder sig over, at aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening tager noget at presset på budgettet, men vil ellers ikke foregribe forhandlingerne.

- Vi vil fortsat have fokus på konkurrenceudsættelse og går til forhandlingerne vel vidende, at der ikke er meget råderum til store ønsker. Vi snakker os ind på hinanden og ikke væk fra hinanden, lyder Peter Hansens vurdering.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce