Annonce
Sønderborg

Børn og skoler ligner vindere i budget

I disse dage forhandles der om det kommunale budget, som skal vedtages til byrådsmødet her på rådhuset 4. november. Arkivfoto
Byrådets partier er i denne uge igang med de afsluttende forhandlinger mod et samlet budget for 2020. Et noget mindre anlægsbudget end tidligere udfordrer, mens børne- og skoleområdet formentlig kan se frem til flere penge. DF ønsker sig et parkeringshus mere.

Sønderborg: På det seneste byrådsmøde blev det kommunale budget for 2020 førstebehandlet med en besparelse på 50 mio. kroner.

Både mandag aften og igen tirsdag samt onsdag aften har der været og fortsætter nu de politiske forhandlinger om brugen af de kommunale kroner på både drift og anlæg. Borgmester Erik Lauritzen(S) løfter lidt af sløret for, hvad der er i vente:

- Som jeg ser det nu, tror jeg godt, jeg kan sige, at vi bliver nødt til at tilføre flere penge til børne- og uddannelsesområdet. Det handler om at sikre vores skolebørn en god trivsel. Vi har i forvejen mange indsatser, men samtidig desværre også mange skolebørn som ikke kan erklæres uddannelsesparate eller mistrives - også flere end vores befolkningsgrundlag burde udløse, forklarer Erik Lauritzen (S) og tilføjer:

Målet er, at få færre i specialtilbud, men det kræver blandt andet mere uddannelse til vores lærere.

På anlægssiden er kommunen udfordret af, at det samlede beløb i forhold til tidligere år er næsten halveret fra knap 300 mio. til 150 mio. kroner.

- Der ligger mange gode forslag, men en del af de 150 mio. kroner er allerede bundet i for eksempel asfaltarbejde, bygningsrenoveringer og lufthavnsudvidelsen.

Annonce

En plan for parkering

Gruppeformand for Dansk Folkeparti, Stefan Lydal, har dog blandt andet et parkeringshus med på sin ønskeseddel.

- Vi har faktisk allerede reserveret 15 mio. kroner i 2021. Det ved jeg godt, at man ikke får meget parkeringshus for, når det ved havnen kostede omkring 30. mio. kroner. Men vi vil gerne have afsat penge til en behovsanalyse, så vi kan bruge pengene smart. Vi går med tanker om en OPP-model (offentligt-privatprojekt red.), hvor der måske kan laves en kombination af korttidsparkering og langtidsparkering, hvor pladser udlejes til måske 300-500 kroner om måneden. Det er set andre steder, siger Stefan Lydal, som også gerne ser flere penge til en bedre service for de grønne områder under Vej- og park.

Venstre politiske ordfører, Peter Hansen, glæder sig over, at aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening tager noget at presset på budgettet, men vil ellers ikke foregribe forhandlingerne.

- Vi vil fortsat have fokus på konkurrenceudsættelse og går til forhandlingerne vel vidende, at der ikke er meget råderum til store ønsker. Vi snakker os ind på hinanden og ikke væk fra hinanden, lyder Peter Hansens vurdering.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce