Annonce
Indland

Børn på gaden for klimaet: De voksnes ansvar at finde løsninger

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Børn demonstrerede fredag kloden rundt for at få politikere til skride til handling mod klimaforandringerne.

Det er ikke børnenes, men de voksnes opgave at finde løsninger på klimaforandringerne. Det mener en af arrangørerne af fredagens klimaprotester i Danmark.

- Det er jo ikke børnenes ansvar at finde løsninger. Det er de voksne, der skal tage det ansvar, siger 16-årige Laura Vinstrup.

Hun og de andre arrangører, der står bag fredagens demonstrationer med navnet "Fridays for Future", har tre krav til verdens politikere.

- Hold den globale temperaturstigning på under 1,5 grader celsius, sikr klimaretfærdighed og -lighed og lyt til den bedste videnskab, der er tilgængelig, siger Laura Vinstrup.

Ligesom unge demonstranter verden rundt gik hun fredag på gaden for at få politikere til at finde de rigtige løsninger på de globale klimaforandringer.

Hun går i 1.g og skulle egentlig have været i skole fredag. Det valgte hun at blive væk fra til fordel for at arrangere og deltage i demonstrationen i Skanderborg.

Fra Skanderborg til Bangkok demonstrerede børn og unge fredag i 150 lande for at få politikere til hurtigere at skride til handling mod klimaforandringerne.

I Danmark brugte 8000 børn og unge i Aarhus, København, Rønne og 15 andre byer ifølge arrangørerne deres fredag formiddag på at råbe danske og internationale politikere op.

Arrangørerne betegner selv de globale demonstrationer som skolestrejker.

De opfordrede fredag børn og unge i hele verden til at blive væk fra skole og i stedet demonstrere for at få deres politiske ledere til gøre nok for at minimere klimaforandringerne.

Demonstrationerne begyndte i Australien og blev i løbet af dagen skudt i gang i byer verden rundt - fra Thailand til Indien, til Uganda og Danmark.

Demonstrationerne kulminerer i New York, hvor Greta Thunberg vil stå i spidsen for protesten.

FN mødes mandag for at tale om Parisaftalen fra 2015, som skal sikre handling på klimaområdet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce