Annonce
Sydjylland

Børn råber op: Gid mor og far ville lege noget mere

Læg mobilen væk, og vis dit barn, at du er nærværende, lyder råd fra ekspert. Foto: Scanpix/Kim Haugaard

I en undersøgelse, som Lego-koncernen har lavet blandt børn og forældre i ni lande, giver 81 procent af børnene udtryk for, at de ville ønske, at deres forældre ville lege mere med dem.

Annonce

Leg: Tøjvask, madpakker, indkøb, aftensmad. Og én gang til igen i morgen.

Du kender det garanteret alt for godt, at den ene dag sluger den anden og drukner i praktiske gøremål. I en ny undersøgelse, som den syddanske legetøjsgigant Lego har lavet blandt 13.000 forældre og børn i ni lande, indrømmer over en tredjedel af forældrene, at de har svært ved at prioritere tid til leg på grund af et hektisk dagsprogram.

Noget tyder på, at det smitter af på børnene. I samme undersøgelse siger 17 procent svarende til én ud af fem børn, at de har for travlt til at lege, mens 81 procent svarende til fire ud af fem børn ville ønske, at deres forældre ville lege mere med dem.

Helle Rosdahl Lund, direktør for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, genkender billedet.

- Overalt på legepladser sidder forældre og kigger ned i mobiltelefonen, mens børnene leger, siger hun.

Legos undersøgelse


  • I alt har 9249 forældre med børn i alderen 1½-12 år og 3723 børn i alderen 5-12 år deltaget i undersøgelsen via en 20 minutters online undersøgelse.
  • Undersøgelsen er udført i ni lande: Danmark, Frankrig, Kina, Mexico, Rusland, Saudi-Arabien, Storbritannien, Tyskland og USA.
  • Undersøgelsen er lavet i februar og marts 2018.
  • Lego vil bruge undersøgelsen til at målrette koncernens arbejde og udviklingen af Legos produkter.
Annonce

Nærvær vigtigere end leg

Ifølge Legos undersøgelse siger ni ud af ti familier, der leger i fem timer eller mere om ugen, at de er lykkelige, mens det kun gælder syv ud af ti af dem, der leger mindre end fem timer. Ifølge undersøgelsen bruger en tredjedel af familierne mindre end fem timer om ugen på at lege sammen.

Helle Rosdahl Lund afviser, at lykke i familien udelukkende afhænger af decideret leg i klassisk forstand, hvor man sætter sig ned og leger med dukker eller biler. Tværtimod handler det i højere grad om at vise, at man er nærværende som forælder.

- Jeg vil ikke sige, at familier, der leger, er gladere. Det er til gengæld familier, der er sammen i nærværet, uanset om det gælder klassisk leg eller madlavning, siger hun.

Hun advarer mod, at familien udelukkende bliver et logistisk foretagende.

- Når barnet kommer og vil fortælle noget, handler det om at tage sig tid til at lytte og ikke kun lytte med et halvt øre henover madlavningen. Børn har brug for bekræftelse. Det er desuden vigtigt ikke at presse barnet til at skulle det ene og det andet hele tiden, siger Helle Rosdahl Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce