Annonce
Indland

Børn skal hjælpes til et sikkert liv på nettet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Den digitale tyv går ofte efter det svageste led, børnene. Forældrene skal mere på banen, mener Børns Vilkår.

Børn er lette ofre for kriminalitet på nettet, hvor de for eksempel snydes til at afgive personlige oplysninger eller til at trykke på links, der kan give hackere adgang til deres computere.

Men mange børn ved ikke bedre, og derfor er der et behov for, at forældre får en hjælpende hånd, så de bedre kan tale med deres børn.

Det fortæller direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.

- Lige så meget som vi lærer vores børn at færdes sikkert i trafikken, er det i dag også en del af forældreopgaven, at vi lærer vores børn at færdes sikkert på nettet.

- Børnene er rykket ud på internettet, og derfor rykker forældrerollen også derud. Men mange forældre har ikke kompetencerne til at tale med deres børn om det digitale liv - og det vil vi så give dem, siger Rasmus Kjeldahl.

Børns Vilkår og TDC Group har derfor lanceret en kampagne, der skal klæde forældre bedre på, så de ved, hvilke farer der lurer på nettet - og hvordan de skal håndtere dem.

Selv om kampagnen er et fint initiativ, kan en kampagne ikke alene løse den udfordring, der er med børns onlinesikkerhed.

Det mener Stine Liv Johansen, der er formand i Medierådet for Børn og Unge.

- Vi skal ud og være sammen med forældrene. Vi skal ud på forældremøder og have materialer med, så vi både kan komme i dialog med forældre, lærere og pædagoger.

- Der er noget her, vi bliver nødt til at diskutere på forældremøderne på lige fod, som vi diskuterer tidspunktet for at drikke alkohol, eller hvad en fødselsdagsgave skal koste, siger hun.

Medierådet for Børn og Unge arbejder blandt andet med at udvikle materialer til forældre med børn i grundskolen om børns digitale liv.

De har allerede udviklet en række materialer til mellemtrinet, men forhåbningen er, at der også kommer materialer til resten af grundskolen og børnehaverne.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce