Annonce
Esbjerg

Børn tog deres nye domicil i øjesyn

Endnu stikker vandrør og andre spøjse slanger op fra jorden i Vognsbøl Børnehus, men ved rejsegildet i går fik børnene forklaret, at det hele nok skal blive pænt til sidst. Foto: Ludvig Dittmann

De blev lovet alfer og sørøvere som naboer, og så skal de lege inde i en oldgammel bygning, som hedder et vandværk. Rejsegildet for Vognsbøl Børnehus foregik i børnehøjde.

ESBJERG: Mens de voksne roste og pegede og begejstredes og slog hinanden på skuldrene, var der lidt mere skepsis hos børnene, da Vognsbøl Børnehus fredag havde rejsegilde. Lidt som i Kejserens Nye Klæder kunne de fremmødte børn fra henholdsvis Midtbyens Børnehave og Tovværkets Børnegård nok have lyst til at råbe: "Jamen, der er jo slet ikke nogen vægge". Men de holdt sig overbærende tilbage, når nu de voksne var gejlet sådan op, og som en trøst var der da i det mindste både tag og orden på sagerne i pølsevognen.

Vognsbøl Børnehus skal efter planen stå klar i december, så i alt 55 vuggestuebørn og 160 børnehavebørn fra Tovværkets Børnegård og Midtbyens Børnehave kan rykke ind i starten af det nye år.

2250 kvadratmeter får børnene at boltre sig på, heriblandt den gamle vandværksbygning fra 1896, som bliver en del af institutionen, og det bliver med udvalgsformand Anders Kronborgs ord "den smukkeste og bedste daginstitution vi nogensinde har bygget i Esbjerg Kommune".

Bagmændene

Mange kloge hænder og hoveder står bag byggeriet af det nye Vognsbøl Børnehus. Projektet er udarbejdet af arkitektfirmaet TEKT i samarbejde med Trans-form, Vega og ingeniørfirmaet Olav Kristensen. Byggeriet er udbudt i fagentrepriser og bliver styret af arkitektfirmaet TEKT og ingeniørfirmaet Olav Kristensen. Partner i TEKT, Lars Jeppesen, nævnte i sin tale, at det havde været en spændende opgave at skulle opføre en daginstitution i en skov, og at håndværkerne havde klaret arbejdet utroligt flot - også selv om der pludselig skulle spares penge undervejs og der derfor blev sendt opgaver i licitation.

Områdeleder for dagpasning i Jerne-Spangsbjerg, Helle Rohde Pedersen, forudså i sin tale, at børnene vil få stor glæde af naturen, og efterfølgende fandt det første måltid i naturen allerede sted. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce

De gule og de orange

Det refererede også til placeringen inde i Vognsbølparken og med de mange glaspartier i bygningens "arme", der vil lade børnene få et direkte kig til skoven.

- Prøv at forestille jer, at vinduerne er sat i, og I kigger ud ad dem. Så er det som at tage med Peter Pan til Ønskeøen. Prøv at se henne i bag træerne, der gemmer alferne sig. Ude på søen er der en sørøver. Der er også havfruer, og længere inde i skoven bor indianerne, sagde Anders Kronborg i sin tale ved rejsegildet.

Se, dét var noget, de fremmødte børn kunne forstå. Lidt mere end de forstod den der "kommunale active living"-strategi, som der også blev talt om.

De små hoveder drejede ivrigt rundt for at spotte omtalte alfer, men det endte nu med, at børnene mest så de fremmede børn fra den anden børnehave an. Midtbyens Børnehave i gule sikkerhesveste og Tovværkets Børnegård i orange veste.Snart skal de blive ét børnefolk. Og da pølsevognen endelig blev erklæret åben lidt efter, fandt den første spæde interaktion mellem de gule og de orange såmænd allerede sted.

Midtbyens Børnehus-børnene var i gule veste, og børnene fra Tovværkets Børnegård var i orange. Om et halvt år flytter de sammen i skoven. Foto: Ludvig Dittmann
Esbjerg får en ny, integreret institution, kaldet Vognsbøl Børnehus. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Cecilie Haaland vil i byrådet: - Jeg kan godt frygte, at folk vil tænke, at jeg ikke ved noget om, hvordan tingene hænger sammen

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce