x
Annonce
Esbjerg

Børnehave i Fanøs byråd: Nye retningslinjer for samarbejde i byrådet

Økonomi- og planudvalget på Fanø diskuterede mandag en række retningslinjer for godt og konstruktivt samarbejde i byrådet. Det sker på baggrund af den dårlige stemning, der har hersket i byrådssalen siden kommunalvalget. Foto: Ditte Irene Knudsen
Der har siden kommunalvalget været en dårlig stemning i byrådet på Fanø. Så nu vil politikerne indføre retningslinjer for god takt og tone, en slags politisk Emma Gad.

Fanø: Det skal være slut med sure miner og hårde toner i Fanøs byråd.

Mandag diskuterede Økonomi- og planudvalget, hvorvidt man skulle indføre et sæt retningslinjer for godt og konstruktivt samarbejde i Fanøs byråd.

Forslaget kom på banen, fordi Fanøs byråd stadig oplever udfordringer i forbindelse med samarbejde. Det skal retningslinjerne gøre op med.

- Vi er startet på et grundlag, hvor der ikke var ret stor tillid. Så tolker man også nemt tingene ind i en sammenhæng, der ikke var tænkt, siger borgmester Sofie Valbjørn (Alt) om begrundelsen for retningslinjerne.

Derfor glæder hun sig over, at Økonomi- og planudvalget har anbefalet retningslinjerne til byrådet.

- Jeg vil rigtig gerne styrke samarbejdet, så vi sammen kan arbejde for at styrke og udvikle Fanø.

Annonce
Vi anerkender og viser respekt for andres holdning og går altid efter bolden - også når vi er uenige. Vi taler pænt, anstændigt og respektfuldt med hinanden ved møder og om hinanden i læserbreve, på sociale medier eller på anden vis.

- Fra retningslinjerne om godt byrådsskab

Fnidder helt fra start

Den dårlige stemning i Fanøs byråd har hersket siden kommunalvalget i 2017. Dengang kunne Kristine Kaas Krog (Fanø Lokalliste) næsten røre borgmestertitlen med Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Alternativet i ryggen. Alligevel blev det ikke hende, der endte med borgmesterkæden om halsen. Kristine Kaas Krog havde forsøgt at invitere den anden fløj med ind i en bred konstellation, men det takkede de nej til. Venstre, Miljølisten og Socialdemokratiet støttede i stedet op om Sofie Valbjørn som borgmester. Sofie Valbjørn forlod derfor den første konstellation efter betænkningstid, hvorefter hun kunne kalde sig borgmester på Fanø.

Borgmesteren må agere dommer

Kristine Kaas Krog er godt tilfreds med retningslinjerne, men hun stiller sig skeptisk over for, hvorvidt de vil føre til en bedre stemning.

- Det kommer an på, om vi alle lægger os i selen. Vi skal anerkende, at man også selv kan bidrage, hver og en med hver sin rolle, siger hun.

For Kristine Kaas Krog er hele essensen, at man har en dommer, der kan håndhæve reglerne. Er der ikke det, mener hun, at man kan have alle de regler, man vil, uden at det vil gøre en forskel. Derfor har hun allerede en dommer i tankerne.

- Hvis der er konflikter, må det være borgmesteren, der håndterer dem, påpeger hun.

Fanøs borgere kan derfor glæde sig over, at byrådet skal diskutere retningslinjerne. Bliver de godkendt, kan fanøboerne se frem til, at byrådspolitikerne fremadrettet kan koncentrere sig om at udvikle og styrke Fanø.

Retningslinjerne for godt samarbejde

De diskuterede retningslinjer for godt og konstruktivt samarbejde i Fanø byråd består af fire afsnit: Godt byrådsskab, det daglige samarbejde, samarbejde med forvaltningen og samarbejde med borgerne.

Afsnittet om det gode byrådsskab lægger særligt vægt på respekt og anerkendelse. Afsnittet om det daglige samarbejde har for eksempel fokus på, hvordan man forbedrer samarbejdet ved at huske at orientere hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce