Annonce
Billund

Bøvlede flygtninge blev sendt til Fitting

Da flygtningelejren blev nedlagt, blev fittinglejren en interneringslejr, hvor låge, hegn og pigtråd blev forstærket. Der blev også bygget en vandgrav. Foto: Privat
Alice Østergaard og Susanne Therkildsen gik på detektivarbejde i Fittinglejrens anden periode. Da krigen sluttede, blev lejren lavet om til flygtningelejr.

Vorbasse/Fitting: Fittinglejren var størst, da den husede 800 flygtninge, og den kan derfor ikke sammenlignes med for eksempel Oksbøllejren med sine 30.000 flygtninge. At det har været en lille, overskuelig lejr har nok gjort sit til, at der har været rimelige forhold i forhold til andre flygtninglejre. Det mener i hvert fald Alice Østergaard og Susanne Therkildsen, der har haft nok at gøre med at kortlægge tiden lige efter krigen i Fittinglejren. De har arbejdet med store stakke af dokumenter, breve fra myndigheder og flygtninge, personbeskrivelser og artikler i avisen.

- Ud fra det har vi stykket det hele sammen, og vi har oversat cirka 64 dokumenter fra gammelt sprogligt tysk til dansk, fortæller Alice Østergaard.

Især retssagerne i lejren har gjort indtryk på de to detektiver. Der er for eksempel en historie om en ung kone, Toni Prih, der havde to døtre på fem og otte år. Hun var kommet til Fittinglejren efter at have været i syv forskellige lejre.

- Hun forsøgte at skaffe sig selv og sine døtre forskellige goder på alle mulige måder, og man har været godt træt af hende, lyder det fra Alice Østergaard, der også kan fortælle historien om Elisabeth Soik, der flygtede fra Østtyskland med to små børn samtidig med, at hun var gravid.

Undervejs mistede hun et barn til lungebetændelse. Ham måtte hun begrave i Vordingborg.

- Der har været tale om en stærk kvinde, der klarede sig under meget barske forhold, siger Alice Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce