Annonce
Sydjylland

Bag smilet lurer temperamentet: Vokset op med tæsk som hverdagskost

På to et halvt år har Montha skabt sig en succes i Kolding. "Hos Montha" hedder den, og er en klinik, der tilbyder thaimassage. På døren står der "Ingen sex" - en nødvendighed fordi mange mænd kæder thaimassage og happy ending sammen. Og det gør Montha ked af det og vred. Foto: Søren Gylling
En opvækst hvor tæsk var hverdagskost har sat sit præg på Montha Olander Janyoojing. Det samme har adskillelsen fra hendes nu tiårige søn. Den 43-årige forretningskvinde fra Kolding har stor succes med sin massageklinik, og hun er gift med den mand, hun elsker. Men der er også grædt mange tårer gennem årene.

Et smil kan være mange ting. Hjerteligt. Smittende. Afvæbnende. Det kan også dække over et indre, som ikke altid tåler dagens lys.

Sådan er det for Montha. Montha Olander Janyoojing for at være korrekt. Folk kender hende som Montha.

Det kæmpestore smil blotter en flot række af kridhvide tænder. Og det smil bærer hun gennem det timelange interview – uanset hvor barsk en fortælling, hun har. Og det har hun.

Montha er bedst kendt som thaimassøren i Kolding, der har stor succes og som netop har udvidet sin klinik til det dobbelte. Men de seneste to og et halvt års virke som thaimassør er blot en brøkdel af den 43-årige kvindes liv, der har budt på en opvækst i fattigdom og med savn og tørre tæsk. Det var før, hun flyttede til Danmark og skabte sig et godt liv. Men ikke uden smertefulde oplevelser.

Montha voksede op i en lille by i Thailand nær grænsen til Cambodja. Hendes forældre var bønder og arbejdede hårdt, men kårene var fattige. Tit var der et æg til deling til Montha og hendes fire søskende. Hun var ikke ret gammel, da hun blev sendt på opdragelsesskole. En skole, som hun boede på, og som gav hende ar på sjælen. Sammen med lektier var tæsk en del af hverdagen, og kun en gang om året, så den lille pige sin familie.

- Jeg havde fri til at besøge min familie to gange om året, men vi var meget fattige, så jeg kunne ikke blive hentet. Det ville tage et par dage at gå hjem, så jeg valgte at blive på skolen den ene af ferierne, husker Montha.

Montha

Er 43 år, og når hun bliver spurgt, siger hun, at hun er født i Kolding. Egentlig er hun født i en lille landsby i Thailand og flyttede først til Danmark - og Kolding - i 2000.

Har en datter på 25 år, der bor i Aalborg og er uddannet ergoterapeut. Har desuden en søn på ti år, som bor hos sin far lidt uden for Kolding.

I maj 2017 åbnede hun sin første klinik i Søndergade i Kolding, samtidig med, at hun havde fuldtidsjob som rengøringsassistent. Året efter sagde hun sit job op for at hellige sig klinikken, og i september i år flyttede hun et stykke ned ad Søndergade for at få dobbelt så meget plads. Navnet er nu "Hos Montha".

Så mødte hun Kim fra Kolding

Hun gik i skole i seks år, og det var det. Hun var bare teenager, da hun fik sit første barn med en thailandsk mand, og for at hjælpe til med at forsørge sin lille familie, fik hun arbejde i turistbyen Pattaya.

- Jeg ville gerne have penge nok til at bygge et hus til min mand og datter, men en dag ringede min søster og sagde, at jeg ikke behøvede at komme hjem den måned, for min mand var rejst og havde taget min datter med, fortæller Montha.

Vrede og afmagt tog over, men hun blev i Pattaya, hvor hun kort efter mødte en dansk mand. Kim Larsen fra Kolding. Han inviterede hende ud, og de tilbragte fire dage sammen, inden Kim Larsen skulle rejse hjem.

- Vi kunne ikke snakke så godt sammen, men jeg kunne smile pænt, griner Montha.

Kim Larsen inviterede hende til Danmark på ferie, men hun troede ikke på ham. En dag sendte han dog penge til hende, og kort efter landede hun i Danmark, hvor hun i første omgang tilbragte fire måneder. Det var i 1999. Året efter blev de gift, og Montha kunne flytte permanent til Danmark. I 2002 flyttede hendes datter op til hende.

Annonce

Savner at gøre rent

I begyndelsen var Montha dog skeptisk over det fremmede, kolde land mod nord. I Thailand hilser man på hinanden, uanset om man kender hinanden eller ej. I Danmark var der tavshed.

- Folk gik forbi hinanden hver dag uden at sige noget. Og når jeg sagde godmorgen eller hej, fik jeg ikke noget svar. Danskerne var meget lukkede. I dag er det blevet anderledes. I er blevet mere åbne, fordi der er kommet så mange udlændinge til, som er mere åbne, siger Montha.

Det der tiltrækker hende ved Danmark er den lighed hun oplever mellem mand og kvinde. I Thailand er der ingen hjælp at hente til de huslige sysler – der sætter manden sig på sin røv i sofaen, som hun udtrykker det. I Danmark tager hendes mand sig af opvask, tager af bordet og hjælper til uden et kny.

- Og så kan jeg også godt lide danskernes ærlighed. I siger tingene på en god måde og gør meget for ikke at såre andre, selv om I er ærlige. Og så kan man ikke se på folk, om de er rige eller fattige. Det kan jeg også godt lide, siger Montha.

Siden hun flyttede fra Thailand til Kolding for næsten 20 år siden, har hun knoklet for at tjene penge. Og opnå respekt. På et tidspunkt havde hun tre job – sammen med Kim Larsen i et cateringfirma, som rengøringsassistent og som massør. I dag er hun massør på fuld tid.

- Men jeg savner at gøre rent. Jeg elsker at gøre rent. Det er ikke fordi, jeg tjente mange penge ved det, men jeg elskede friheden. Jeg kunne godt finde på at sige ja, hvis jeg bliver spurgt, om jeg kan hjælpe, siger Montha.

Før i tiden var Montha overbevist om, at hun en dag ville flytte tilbage til Thailand. Men det har hun helt udelukket nu. Hendes selvstændighed og åbenmundethed passer ikke med mentaliteten i hendes gamle hjemland. Foto: Søren Gylling
Annonce

Har grædt hver dag

I 2016 åbnede hun sin egen klinik – i dag er den udvidet til det dobbelte, og hun har en håndfuld thaikvinder ansat. Men mens succesen i arbejdslivet er vokset, har der været flere nedture i privatlivet.

Hun blev skilt fra Kim Larsen i 2004, men de to er stadig så gode venner, at hun betragter ham og hans forældre som sin familie. Derfor holder de stadig jul sammen. Nogle år senere mødte hun en anden dansk mand, blev gift igen og fik en søn. Familieidyllen slog dog alvorlige revner efter få år, og de blev skilt, da sønnen var to år gammel. I begyndelsen boede han hos Montha og så ikke sin far, men i dag ser Montha kun sin søn hver tredje uge.

- Jeg har grædt hver dag, for jeg har jo båret ham i ni måneder. Men hans far begyndte at tale meget grimt til mig, og da han fortalte, at min søn hadede mig, gav jeg op og sagde, at han bare kunne bo hos ham. Det har været meget svært for mig, erkender Montha.

I 2012 mødte hun så den kærlighed, der stadig hænger ved. En ny Kim. Kim Olander. De to Kim'er har et godt forhold til hinanden, og for Montha er det vigtigt. Hun elsker dem begge – på hver sin måde.

- Havde det ikke været for Kim Larsen, havde jeg ikke været her i Danmark. Han har vist mig vejen, og jeg har lært det på den hårde måde. Jeg har måtte klare mig selv, siger Montha.

Selvstændigheden har hun nu altid haft. Lige siden hun som lille pige var på det famøse skolehjem med 800 elever og daglige tæsk. Da hun blev lidt ældre, var hun i en årrække sur på sin mor, fordi hun ikke forstod, hvorfor hun skulle være på skolehjemmet. Hun følte, at moderen bare sendte hende væk.

- I dag elsker jeg min familie og taler med min mor hver morgen, når jeg kører på arbejde. Hvert andet år er jeg i Thailand og besøger familien, og når jeg er der, sover vi alle sammen på madrasser på gulvet for at være sæt sammen, smiler Montha.

Hendes fattige familie er ikke længere fattig. Montha sender med jævne mellemrum penge til Thailand, og det samme gør hendes søster, der er gift og bor i Norge.

Alt sammen kan Montha takke sig selv for. Fra at føle, at ingen havde respekt for hende, er hun nu fuld af selvtillid og med et selvværd, mange vil misunde. For hun har bevist for sig selv – og for andre – at hun kan sit kram. Og skabe sig en forretning.

- Jeg siger altid, at jeg ikke er en arbejdende kvinde, ikke en forretningskvinde. Det har jeg ikke så meget forstand på. Men jeg knokler for at hjælpe andre, og det driver mig, siger Montha.

Montha har nu fire ansatte massører. Blandt andre Ploy, til venstre, og Gop. Foto: Søren Gylling
Annonce

Ingen happy ending

Hun har ingen uddannelse som massør. Da hun som lille pige boede hjemme, blev hun og hendes søskende ofte bedt om at masserer forældrene, der arbejdede hårdt, men teknikken lærte hun ikke.

- Jeg har altid lært af mine kunder og taget kurser gennem årene. Men det meste kommer bare til mig. Det er svært at forklare, men det er som om, musklerne taler til mig, siger Montha.

Årene som massør har dog ikke kun budt på gode oplevelser og trofaste kunder. Thaimassage og sex hænger for mange sammen, har hun erfaret, og derfor må hun flere gange afvise mænd, der tror, at der følger "happy ending" med en gang massage hos Montha.

- Mange tror, at fordi vi er thaikvinder, så tilbyder vi også sex. Jeg prøver at svare dem pænt, men jeg kan også finde på at sige til dem, at hvis de ikke undskylder, så lægger jeg deres forespørgsel på Facebook. Jeg bliver simpelt hen så ked af det og vred, for jeg vil bare gerne have respekt for mit arbejde, siger Montha.

Det var ikke kun på arbejdet, hun blev opsøgt at mænd, der ville i nærkontakt. Når hun var med veninderne i byen, kunne de heller ikke være i fred.

- Der kom altid flere mænd hen og åbenlyst tilbød os penge for at gå med dem på toilettet. Mænd tror, thaikvinder er en slags slaver, der er til salg, fordi vi næsten altid er glade og klæder os flot, siger Montha.

Det glade og smilende ydre dækker over den mistro og skepsis, hun har mødt verden med, siden opholdet på skolehjemmet.

- Det har gjort mig meget negativ. Jeg var hurtig på aftrækkeren og blev hurtigt sur på andre. Jeg fik en tendens til at se det negative i alting. Men det er blevet bedre – jeg prøver at åbne mig og mit hjerte mere og tænke positivt, men jeg er vant til at kæmpe for mig selv, og sådan vil det altid være, fortæller Montha.

Annonce
Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Sydjylland For abonnenter

Alkohol og selvmordstanker styrede Lises liv, men så fik hun nok: Nu har hun tabt 33 kilo og sat sig for at hjælpe kriseramt psykiatri i Aabenraa

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce