Annonce
Esbjerg

Ballade om kubistiske huse i Hjerting: Nu blander politiker sig i grusvejs-sagen

S-politiker Connie Geissler og hendes mand har boet i over 40 år i Hjerting - de fleste i et gammelt stråtækt Hjertinghus. Det gamle miljø og de gamle huse er en af hendes politiske hjertesager, så hun har arbejdet for at få lokalplaner for det gamle Hjerting og for grusvejskvarteret. Det lykkedes ikke for grusvejskvarteret. Foto: Lars Stokbro
Socialdemokraten Connie Geissler har besøgt de utilfredse beboere og ønsker sagen om byggeri af store kubistiske huse på to små grunde undersøgt. Samtidig vil hun kæmpe for en lokalplan for kvarteret ved det grønne område midt i Hjerting.
Annonce

Esbjerg: Planer om tæt byggeri blandt de gamle træer i grusvejs-kvarteret i Hjerting er nu kommet i politisk søgelys.

Hjerting-beboer Connie Geissler, byrådsmedlem for Socialdemokratiet, forstår de tre familiers bekymring for, at det unikke kvarter midt i det gamle Hjerting ved Lystanlægget ødelægges.

- Jeg synes, man skal bevare det gamle miljø her. Skoven og stierne ned til Lystanlægget er til stor glæde for alle Hjertingborgere, esbjergensere og turister. En lokalplan for området ville være en rigtig god idé, siger Connie Geissler.

Som beboer i et Hjertinghus fra 1727 få hundrede meter fra den omstridte byggegrund på hjørnet af Plantagevej og Toftevænget kender hun værdien af de gamle huse dér.

Annonce

Lokalplan: Vi skal bevare det gamle miljø

- Vi skal bevare det gamle miljø. Hvis først der bliver bygget flere store kubistiske huset i kvarteret, er det svært at stoppe, siger hun.

Connie Geissler vil rejse den konkrete sag i den socialdemoraktiske gruppe for at forsøge at forhindre delingen af villagrunden Plantagevej 18 i to via en udstykning.

Samditidg vil hun arbejde politisk for, at der laves en lokalplan for grusvejs-kvarteret. Som katalysator til dette arbejde har nu opfordret formanden for Plan & Miljøudvalget, partifællen Karen Sandrini (S) til at besøge naboerne til den planlagte udstykning og hele området.


Det viser jo, hvor vigtigt det er, at der er en lokalplan for det sårbare område

Connie Geissler, socialdemokratisk byrådsmedlem


Teknik & Miljø-afdelingen ved kommunen har dog givet tilladelse til udstykningen ud fra en "helhedsvurdering", selv om udstykningen ikke opfylder kravene til , at ejeren automatisk kan få en bygge-ret på den nye frastykkede grund. Denne tilladelse har tre nabofamilier klaget over,  ligesom de har sat en advokat på sagen i håb om at få udstykningen og byggeriet stoppet.

Marie-Louise Boye Engelund og Lars Fialla, Toftevænget 15, er nærmeste nabo til den gamle bungalow, hvor ejeren ønsker at dele grunden i to, så de frygter, at der vil blive bygget to kubistike huse i 8,5 meters højde. Foto: Lars Stokbro

Helt aktuelt frygter både naboerne og Connie Geissler, at der vil blive bygget to kubistiske huse i to-etager på den delte grund. Og at det vil ødelægge det gamle bymiljø med store træer, give indbliksgener for naboerne, mere trafik og forringe værdien af de eksisterende huse.

- Det viser jo, hvor vigtigt det er, at der er en lokalplan for det sårbare område, siger Connie Geissler.

Annonce

Frygter gamle huse bliver revet ned

Hun forudser, at de gamle, klassiske villaer over tid vil blive revet ned og erstattet med moderne, kubistiske kæmpevillaer, hvis der ikke lægges begrænsninger på området gennem en lokalplan.

- Jeg har kæmpet for lokalplaner for det gamle Hjerting og grusvejsområdet. Der var stor opbakning til planen for det gamle Hjerting, og lokalplanen har vist sig at være en rigtig god idé, siger Connie Geissler.

Hjerting grønne "lunge" kiler sig ind mellem det gamle Hjerting og de nyere udstykkede grunde og villaer. Det indrammede område bruges af mange Hjertingborgere til rekreative formål. Illustration: Google Maps

Hun er sikker på, at lokalplanen for det gamle Hjerting har givet beboerne - og f.eks. Hjerting Badehotel - lyst på at investerere millioner i renoveringer af de gamle Hjertinghuse, ligesom der bliver bygget nyt i en mere klassisk stil, som passer ind i bymiljøet.

Det ville hun ønske også skete i grusvejskvarteret, men her faldt lokalplanen til jorden i 2010, da de borgerlige i byrådet stemte mod.

- Vores bekymringer har holdt stik. Grusvejsområdet er nu  delvist  bebygget med kubistiske huse. Og jeg forstår naboerne i de gamle huses bekymringer for fremtidige gener og fældning af de store historieske træer, siger Connie Geissler, der ærgrer sig over ,at de store træer forsvinder, når der bygges nyt.

De gamle træer midt i Hjerting

Grusvejens lokalplan blev aldrig vedtaget i 2010, da den blev behandlet af byrådet. Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative stemte imod lokalplanforslaget, mens Socialdemokratiet og SF stemte for.

Lokalplanen skulle have omfattet i området ved Plantagevej og Toftevænget  og de gamle træer plantet af fremsynede folk, der ville skabe et rekreativt område.

Træerne vokser i dag blandt andet i haverne i de udstykkede grunde, ligesom de omkranser Lystanlægget. På den anden side af Plantagevej er skoven fredet.

Plænen i Lystanlægget er drænet, så børnehaver, skoleklasser, spejdere og  dagplejere bruger området og legepladsen, ligesom mange går tur i området.

Området betegnes lokalt som sårbart og bevaringsværdigt.

Hun frygter, at der i fremtiden vil skyde endnu mere voldsomt byggeri op, og kommer til at ligge kompakt på blandt andet den delte grund.

- Man risikerer at ødelægge området, hvis der bygges for voldsomt. Ingen jo lyst til at gå forbi de store huse med tomme terrasser og vinduer uden mennesker. Det jo ikke interessant at gå tur dér.

Og hun mener, at bare en-to huse kan være med til at ødelægge en del af det attrraktive område.

- Man ødelægger en rekreativ del af Hjerting - et af de eneste grønne frirum går tabt.

De grønne bælter med buske og træer og Lystanlægget er kommunal ejendom, så de berøres ikke af de aktuelle byggeplaner. Men Connie Geissler (S) kan være bange for, at færre vil bruge de grønne områder, hvis der bliver bygget tæt og højt i området. Foto: Lars Stokbro
Legepladsen i det grønne området benyttes af børn, forældre, unge og ældre. Lystanlægget er en grøn kile på kanten af det helt gamle Hjerting. Foto: Lars Stokbro
Connie Geissler følger stien, der starter i den centrale del af det gamle Hjerting, passerer hendes hus i baggrunden og fortsætter ned til Lystanlægget og ender ved Toftevænget. Foto: Lars Stokbro
Fremsynede mennesker har plantet træerne ved Lystanlægget og på den anden side af Plantagevej, fortæller  Connie Geissler (S). Foto: Lars Stokbro
Connie Geissler vil gerne have byrådet til at vedtage en lokalplan for grusvejskvarteret, ligesom man gjorde for cirka ti år siden for området i det gamle Hjerting. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce