Annonce
Sport

Balladen i EfB er et tidsbillede: 'Den sure far' sakker agterud

To måneders tid inde i sin ansættelse i førstedivisionsklubben Esbjerg fB er cheftræner Peter Hyballa blevet forsidestof af alle de forkerte årsager. Spillertruppen anklager ham for at udøve psykisk og fysisk vold mod dem, og Spillerforeningen har sendt sagen videre til Arbejdstilsynet. Foto: Claus Fisker
Mens Hjulmand hyldes for sin empatiske stil, uddeles der sherifstjerner og verbale tæsk i Esbjergs omklædningsrum. Men hvor længe? Spillerne siger fra overfor machotrænere som Peter Hyballa, og folkestemningen er imod ham. Ifølge ekspert er ledelsesidealet ikke længere “den sure far”, som brøler ordrer ud. I dag vil vi inspireres af “den cool storebror”.

Ledelse: Hvis du laver en fejl, får du far på nakken. Ham, du ikke vil skuffe, ham, du måske er lidt bange for.

I gamle dage agerede mange chefer som den sure og intimiderende far - både i sportsklubber og på arbejdspladser. Men ledelse gennem frygt er på retræte. Og derfor er Esbjerg-træneren Peter Hyballa i problemer.

Det mener Asker Hedegaard Boye, som er idéhistoriker fra Aarhus Universitet og skriver om sport og kultur for Weekendavisen. Men før vi folder hans synspunkter ud, må vi hellere ridse sagen op. For det er først og fremmest historien om en mindre skandale i dansk topidræt.

Annonce

Med gegenpressing og moderne fodboldfilosofi skulle Peter Hyballa genrejse det vestjyske fodboldflagskib. Sådan hed det sig i hvert fald, da tyskeren blev ansat som cheftræner i EfB den 24. maj.

Men et par måneder senere er klubben forsidestof af alt andet end den fodboldmæssige grund. Esbjerg-spillerne beskylder deres nye træner for at være en tyran. Hyballa vrider deres brystvorter, slår dem med flad hånd og siger, “at de har større bryster end hans kone.” I et åbent brev - der har karakter af et desperat råb om hjælp - har 21 spillere skrevet under på, at Hyballa udsætter dem for kropsudskamning, belastende træning såvel som psykisk og fysisk afstraffelse. Og for første gang nogensinde er en træners grænseoverskridende adfærd endt på bordet hos Arbejdstilsynet.

“Terrortræneren” har Ekstra Bladet døbt Hyballa, sponsorer er begyndt at trække sig, og lokale byrådspolitikere truer med at sløjfe den kommunale støtte.

Klubledelsen har foreløbig bedt spillerne, Spillerforeningen og alle kritikere om at rende og hoppe. EfB’s amerikanske ejer bakker op om Hyballa, der selv afviser, at han nogensinde har slået nogen. Sidste punktum er endnu ikke sat i sagen.

Men afslører balladen på Gammel Vardevej i Esbjerg alligevel noget om moderne fodbold? Måske også om vores samtid?

Det har vi spurgt tre eksperter om. Og de er ikke helt enige.


Hvor lederidealet i gamle dage var en far, som man frygtede, så er det i dag den dygtige storebror. Eller den cool storebror. Han har stadig det sidste ord. Men det er ikke fordi, han kan true sig til det. Og skridtet op til ham - afstanden til hans kontor - er ikke så stort.

Asker Hedegaard Boye, idehistoriker og journalist på Weekendavisen


Simone Biles og EfB-truppen

Anders Dehn ved mere om EfB, end de fleste. I 2017 skrev han bogen “For klubben, for byen”, der handler om fodboldholdets rolle i det vestjyske lokalsamfund.

- Men den kunne lige så godt handle om enhver anden provinsklub, for det er de samme mekanismer i forhold til lokal stolthed og forankring, der gør sig gældende alle steder, siger Dehn, der også arbejder som sportsjournalist for Tipsbladet - og i øvrigt selv er fra Esbjerg.

På det seneste har han skrevet nyhedsartikler om, hvordan Peter Hyballa betoner såkaldte kulturelle forskelle. De danske spillere er ikke vant til at arbejde og træne så hårdt, som den tyske cheftræner gerne vil ham dem til, mener Hyballa selv. Og det postulat stemmer dårligt overens med vestjydernes selvforståelse, mener Anders Dehn.

- I Esbjerg vil fansne gerne se græs på knæene og jord på trøjerne. Og esbjergenserne er heller ikke sarte af natur på arbejdspladserne. Men danskere generelt er måske mere autoritetskritiske, end Hyballa er vant til.

Forfatteren og journalisten understreger, at vi ikke kender alle detaljerne fra omklædningsrummet i Esbjerg. Men at Peter Hyballa har klager med i bagagen fra tidligere klubber, og at han måske er et unikt eksempel på uacceptabel opførsel.

Alligevel ligner balladen i EfB også et billede på to tendenser, som Anders Dehn ser i moderne fodbold: 1) Spillerne får mere og mere magt. 2) Der er øget opmærksomhed på, hvordan det er at være menneske i professionel sport.

- Vi har set en del historier de seneste fem år - både i fodbold og alt muligt andet sport - om atleter, der fortæller åbent om personlige udfordringer. Lige fra præstationsangst til psykisk sygdom, forklarer han.

Så sent som i sidste uge trak den amerikanske gymnast Simone Biles overskrifter, da hun udgik fra flere OL-konkurrencer, fordi hun havde det skidt mentalt.

- Og jeg synes, at situationen i EfB taler lidt ind i den samme tendens, siger Anders Dehn.

Annonce

Skideballe eller psykisk vold?

Morten Bruun ser noget af det samme. Igennem de seneste 30 år har han haft indblik i sportens verden - først som fodboldspiller, så træner og senest kommentator på tv.

- Der er sådan lidt mandlig metoo over det her. Også fodboldspillere reagerer som ansatte og siger, at “det vil vi ikke finde os i længere.” Det kan godt være, at du bestemmer over mig i nogle jobsammenhænge, men det giver dig ikke lov til at opføre dig grænseoverskridende.

Engang var det anderledes. Verdens mest legendariske fodboldtræner var berygtet for sin “hårtørrer”. Hvis Sir Alex Ferguson var gal efter en kamp, råbte han Manchester United-spillerne ind i ansigterne med sådan en volumen, at de ikke behøvede håndklæder for at tørre sig.

Den iltre skotte - der vandt 38 trofæer i løbet af sine 26 sæsoner på Old Trafford - har også engang sparket en fodboldstøvle i fjæset på stjernespilleren David Beckham efter en tabt kamp. Nok var det et uheld, men Beckham måtte sys, og få måneder senere var han fortid i Manchester United. Altså Beckham, ikke Sir Alex.

- Jeg vil ikke sige, at jeg som spiller eller træner har oplevet ting, der var værre, end det Hyballa anklages for. Men det, vi kaldte skideballer for 25 år siden, er jo det, vi kalder for psykisk vold i dag, siger Morten Bruun.

Han husker, at en træner engang sagde til en af hans gamle holdkammerater, at vedkommende “skulle have valgt en anden sportsgren end fodbold.” Og selvom han erklærer sig enig i, at især unge mennesker skal behandles anderledes i dag, end de skulle i 1990’erne, er han langtfra sikker på, at Esbjerg-spillerne vinder kampen over træneren.

- Havde der været en dansk ledelse i Esbjerg, var Hyballa nok blevet kylet ud. Men de amerikanske ejere har en regnearksagtig tilgang til det. For dem er der nogle kasser, som skal fyldes ud med spillere. Hvis ikke spillerne vil passe ind, finder man bare nogle andre spillere.

- Hvis jeg skulle sætte 100 kroner på noget, så var det, at Hyballa stadig er Esbjerg-træner om en måned. Jeg er heller ikke klar til at afskrive den autoritære træner fuldstændigt.


Jeg vil ikke sige, at jeg som spiller eller træner har oplevet ting, der var værre, end det Hyballa anklages for. Men det vi kaldte skideballer for 25 år siden, det er jo det vi kalder for psykisk vold i dag.

Morten Bruun, fodboldkommentator og tidligere professionel spiller og træner.


Annonce

Den cool storebror

Og det bringer os tilbage til der, hvor artiklen startede: Hos Asker Hedegaard Boye.

For modsat Morten Bruun tror han, at typer som Hyballa er en uddøende race - i hvert fald på længere sigt.

- Der stilles andre krav til ledelse i dag, end der blev gjort tidligere. For 20 år siden var der en machokultur med et meget stejlt hierarki. Men den tid, hvor træneren kunne gøre, hvad han ville, er forbi. Det viser historien fra Esbjerg, siger idéhistorikeren og skribenten fra Weekendavisen.

I 2019 udgav han bogen “Spillets forvandling”, der går i dybden med europæisk fodbolds kolossale udvikling gennem de seneste tre årtier. Og ifølge Boye er tidens bedste fodboldtrænere lige så gode til pædagogik og mentaltræning, som de er til taktik og fodboldfaglighed. Og det handler ikke kun om følelser og velvære. Det handler også om iskolde resultater.

- Nogle af fodboldscenens dygtige trænere - Jürgen Klopp, Julian Nagelsmann og Kasper Hjulmand - har jo bevist, at man kan få resultater på andre måder end at brøle spillerne ind i hovederne.

Og det gør sig ifølge ham ikke kun gældende i sportens verden. Asker Hedegaard Boye ser den samme udvikling i erhvervslivet.

- Hvor lederidealet i gamle dage var en far, som man frygtede, er det i dag den dygtige storebror. Eller den cool storebror. Han har stadig det sidste ord. Men det er ikke fordi, han kan true sig til det. Og skridtet op til ham - afstanden til hans kontor - er ikke så stort.

- Ledelse er ikke længere et spørgsmål om, hvem der kan råbe højest og hive i flest brystvorter. Det er meget mere nuanceret.

Tidslinje: Hyballa i EfB

 • 24. maj præsenteres Peter Hyballa som ny cheftræner.
 • 21. juni fortæller Hyballa i et interview med Jydske Vestkysten, at han forventer flid og hårdt arbejde fra sin spillertrup. - Jeg hader dovenskab, og jeg hader, når man falder hinanden i ryggen, siger tyskeren.
 • 5. juli vinder Esbjerg 5-2 over Hobro i testkamp og får ros af de lokale medier.
 • 8. juli skriver B.T., at spillerne vil have den nye træner fyret på grund af for hård mandskabsbehandling. Spillerforeningen bekræfter, at man er i dialog med EfB på baggrund af henvendelser fra spillere.
 • 9. juli smider Hyballa fire af klubbens største profiler på andenholdet.
 • 10. juli udtaler EfB’s bestyrelsesformand Michael Kalt til B.T., at Hyballa skal ændre sit sprogbrug og følge danske normer.
 • 14. juli publicerer Ugeavisen Esbjerg en historie, hvor de på baggrund af anonyme kilder i spillertruppen tegner billedet af en cheftræner, der er voldelig og frygtet i klubben.
 • 15. juli tager Hyballa bladet fra munden. Til Süddeutsche Zeitung kalder han spillerklagerne for “overdrevne”. Samme dag sender Spillerforeningen sagen videre til Arbejdstilsynet.
 • 17. juli varsler PhotoCare, at det vil trække sponsorat i Esbjerg på grund af uroen.
 • 23. juli siger en holdlæge i EfB op i protest mod klubbens cheftræner.
 • 26. juli får forsvarsspilleren Kasper Pedersen ophævet sin kontrakt med klubben på grund af utilfredshed med Hyballa. - Der har været så mange ting, som har været grænseoverskridende og direkte vanvittige, siger Pedersen til Ekstra Bladet.
 • 28. juli langer klubejer Paul Conway ud efter de danske medier og anklager dem for at lyve om situationen i EfB.
 • 29. juli udtrykker 21 navngivne Esbjerg-spillere “stærk mistillid” til Hyballa i et åbent brev til ledelsen. Kropsudskamning, slag, sherifstjerner og verbale tæsk nævnes som trænerens arbejdsmetoder. Ejer Conway svarer på kritikken den samme dag: - Hvis spillerne er utilfredse, kan de finde sig en anden klub, lyder beskeden.
 • 2. august beskyldes EfB for at have løjet overfor Arbejdstilsynet. Ifølge Ekstra Bladet havde klubben lovet, at en intern undersøgelse omkring arbejdsforholdene i klubben skulle være anonym.
 • 3. august opsiger to mangeårige trænere i EfB's talentarbejde deres stillinger, men direktør Brian Knudsen siger, at opsigelserne intet har med Hyballa at gøre.
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Købe eller leje? Transfervinduets krinkelkroge kan ende i sønderjyske kompromisser

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Varde For abonnenter

Skovrider er lettet og ærgerlig: Kronvildt indeholder små mængder af det kræftfremkaldende PFOS

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Varde

Her blev ung bilist dræbt på stedet natten til tirsdag: Sådan skete det

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Billund

Legoland søger 600 nye sæsonmedarbejdere: Vil du være pirat eller sørøver i sommerferien?

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Sønderborg

Trods hårdt ramt af pandemien: Lufthavn vurderer udvidelsesplaner igen

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Annonce