Annonce
forside

Bandefolk tiltalt for drab og otte drabsforsøg i to sager

Københavns Byret indleder mandag en sag mod to medlemmer af Loyal To Familia, der er tiltalt for et drab og to drabsforsøg. Helt usædvanligt er de samtidig sammen med 14 andre tiltalt i en anden sag om seks drabsforsøg, som allerede er i fuld gang ved Retten på Frederiksberg. De risikerer fængsel på livstid i begge sager. (Arkivfoto)

Helt usædvanligt risikerer to medlemmer af Loyal To Familia at få to livstidsdomme med en måneds mellemrum.

Om eftermiddagen den 9. november 2017 sad 22-årige Ghassan Ali Hussein sammen med to kammerater i en bil i Mjølnerparken, da to mænd på en knallert kørte op til bilen og affyrede syv skud mod den.

Efter skyderiet flygtede mændene til Strødamvej godt to kilometer væk, hvor de smed den stjålne knallert fra sig og blev samlet op af en flugtbil.

Tilbage i Mjølnerparken sad Ghassan død i bilen. Han var ramt af seks af skuddene - heraf et i hovedet og fire i ryggen.

En af de andre i bilen blev ramt af et strejfskud i venstre arm. Det lykkedes den tredje at flygte fra bilen, mens skuddene bragede løs.

Mandag indleder Københavns Byret retssagen mod to mænd på 19 og 23 år, der er tiltalt for drab og to drabsforsøg i forbindelse med angrebet. De er begge medlemmer af den nu forbudte bande Loyal To Familia (LTF).

Drabet skete i Mjølnerparken, hvor Brothas holder til, og politiet mener, at det skete som led i bandekonflikten, selv om Ghassan ikke var medlem af en bande.

Anklagemyndigheden har derfor taget bandeparagraffen i brug. Det betyder, at straffen kan stige med indtil det dobbelte, og anklageren i sagen ventes derfor at kræve dem idømt fængsel på livstid.

Dermed kan de to unge mænd få den tvivlsomme ære at skrive sig ind i dansk retshistorie. De er nemlig i forvejen tiltalt i en anden sag, der også kan udløse en straf på livstid, hvis de kendes skyldige.

11. januar indledte Retten på Frederiksberg en sag mod de to og 14 andre med tilknytning til LTF. De 16 bandefolk er tiltalt for ikke mindre end seks drabsforsøg.

Godt to uger før nedskydningen af Ghassan - 23. oktober 2017 - ankom tre biler til Hothers Plads på Ydre Nørrebro.

Ud sprang ifølge anklagemyndigheden 12 maskerede mænd, der var bevæbnede med knive og slagvåben. Målet var en gruppe på fem ledende medlemmer af Brothas, der løb ind i Mjølnerparken, hvor det lykkedes dem at slippe væk.

De bevæbnede mænd fortsatte til Tagensvej, hvor de ifølge anklagen overfaldt en 24-årig mand. Han blev stukket ti gange med en kniv og var i yderste livsfare.

Når man er tiltalt for flere forbrydelser, bliver sagerne normalt slået sammen og behandlet i én retssag.

Men de to sager er så omfattende, at anklagemyndigheden har afvist at slå dem sammen til én samlet straffesag. I stedet kører de helt usædvanligt sideløbende ved to forskellige domstole.

Selv om mændene i begge tilfælde risikerer landets strengeste straf, risikerer de ikke at skulle afsone to livstidsstraffe hver. I modsætning til USA lægger man i Danmark nemlig ikke straffe ovenpå hinanden.

Alligevel kan det have indflydelse for ens mulighed for prøveløsladelse, hvis man bliver idømt livstid flere gange. Det kan være et argument for, at tidlig prøveløsladelse i hvert fald ikke kan komme på tale.

I sagen om de seks drabsforsøg ventes der dom sidst i marts. I sagen om drabet på Ghassan falder dommen i april.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce