Annonce
Erhverv

Banebrydende initiativ har fået forrygende start: Irene og andre færdiguddannede stormer mod Esbjerg

Med initiativet håber Education Esbjerg at skaffe mere kvalificeret arbejdskraft til Esbjerg. Det sker i samarbejde med en række af byens store virksomheder. Og nu har man fået en god start med flere end 100 ansøgere. Foto: Education Esbjerg
Det vakte opsigt, da Education Esbjerg og en række af byens store virksomheden i slutningen af sidste år indgik et samarbejde, der skulle sikre kvalificeret arbejdskraft til byen. Og initiativet med et såkaldt graduateprogram har da også fået en flot start med mere end 100 ansøgere. Og det vidner om, at Esbjerg er på rette vej, mener folkene bag.

Esbjerg: Esbjerg er lige nu i stærk fremdrift som karriere- og studieby, mener Education Esbjerg.

Tusinder af nye job inden for den grønne omstilling er på vej, interessen for ny kandidatuddannelse i medicin er overvældende med 1.200 ansøgere, Erhvervsakademi SydVest har mere end fordoblet antallet af kvote 2-ansøgere, og så er byen højdespringeren i en ny kåring af de bedste studiebyer med et avancement på 9 pladser.

Men uddannelsessatsningen Education Esbjerg agter ikke kun at gøre byen til landets førende i at matche studerende og virksomheder, men også at gøre karrierevejen kortere for nyuddannede kandidater. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Annonce

Derfor præsenterede man i slutningen af 2020 et nyt såkaldt graduateprogram, der skal knække koden til, hvordan Esbjerg tiltrækker disse kandidater. Og de første seks kandidater blandt over 100 ansøgere er nu klar til at indlede programmet, kaldet Co-Bu, der bryder med traditionelle forløb ved at give dem mulighed for at få erhvervserfaring og danne netværk i hele tre virksomheder i forskellige brancher i det toårige program.

Irene har valgt bæredygtigheden

Irene Kjærskov Pedersen på 25 år færdiggør i juni sin cand.merc.-uddannelse i Management of Innovation & Business Development på CBS i København. Hun har specialiseret sig i bæredygtighed, og det ser hun frem til at komme til at arbejde med i Semco Maritime A/S, der er en af de virksomheder, som er med i projektet.

Irene Kjærskov Pedersen blev både tiltrukket af Esbjerg som by og muligheden for at arbejde med bæredygtighed. Hun er en af de første seks kandidater på programmet. Foto: Education Esbjerg

- Det er en helt unik mulighed for at få praktisk erfaring i tre virksomheder, det har jeg ikke set før, og det vil jeg forfølge. Jeg ville arbejde inden for bæredygtighed, men om det skulle være med et specifikt produkt eller i en stabsfunktion som hos Semco Maritime, vidste jeg ikke på forhånd, siger Irene Kjærskov Pedersen.


Virksomhederne har her valgt at stå sammen om at tiltrække kandidater, som ellers kan være svære at få fat i. I stedet for at udvikle nye medarbejdere på traditionel vis ved at lade dem rotere mellem egne afdelinger har de valgt at udvikle hinandens medarbejdere ved at spille ind med hver sine styrker.

Anne Sofie Skou Jessen, HR-partner i Education Esbjerg


Hun er født og opvokset i Løsning i Østjylland og flytter altså nu til Esbjerg efter studieårene i København. Hun mener, at byen fremtræder åben, indbydende og nem at flytte til med masser af nye boliger til rimelige priser og et fint byliv. Og så er Irene tiltrukket af det sammenhold, der er blandt virksomhederne om at tilbyde højtuddannede noget særligt.

- Jeg havde ikke set mig selv i en ingeniørvirksomhed, men efter en dialog præget af åbenhed og god kemi var jeg ikke i tvivl. Jeg vil ikke have noget imod at blive virksomhedens bannerfører for bæredygtighed, siger hun.

Annonce

Virksomheder sammen om at udvikle

HR-partner Anne Sofie Skou Jessen, Education Esbjerg, fremhæver virksomhedernes engagement i at ville Esbjerg og hinanden. For de nyuddannede kandidater kommer ikke af sig selv, og man kan heller ikke forvente, at dem med rødder i Esbjerg området flytter retur af sig selv, mener hun.

- Det kræver mod og vilje til at prøve nyt for at få dem til at kigge Esbjergs vej. Virksomhederne har her valgt at stå sammen om at tiltrække kandidater, som ellers kan være svære at få fat i. I stedet for at udvikle nye medarbejdere på traditionel vis ved at lade dem rotere mellem egne afdelinger har de valgt at udvikle hinandens medarbejdere ved at spille ind med hver sine styrker. Det er et stærkt koncept, siger Anne Sofie Skou Jessen.

Anne Sofie Skou Jessen fra Education Esbjerg fortæller, at det kræver mod at vende udviklingen i Esbjerg. Men man er godt på vej, mener hun. Foto: Education Esbjerg

Ifølge Education Esbjerg har ansøgerne til Co-Bu overvejende været kandidater fra de store universitetsbyer, og de seks valgte skal nu fortsætte den stejle læringskurve fra studiet ved at lære nye brancher, kulturer og arbejdsopgaver at kende, lyder det.

- De skal på en rejse, hvor deres personlige udvikling er i centrum, og hvor de som nyuddannede både vil være sikret et fagligt og socialt stort netværk, siger Anne Sofie Skou Jessen.

Annonce

Samhørighed skal være Esbjergs styrke

Hos Semco Maritime befinder Senior Vice President, Thomas Nagbøl Mejlgård, og hans cirka 1.600 kolleger sig midt i en omstilling, der skal gøre forretningsområderne olie/gas og vedvarende energiformer lige store.

- Den sorte energi bevæger sig i en mere grøn retning, og markedet bestemmer, hvor hurtigt vores transition vil forløbe. Vi har bæredygtighed højt på agendaen og forventer at få en strategi for området godkendt af bestyrelsen i løbet af sommeren. Det bliver den agenda, Irene kommer til at arbejde med, siger han.

Thomas Nagbøl Mejlgård mener, at det er ekstremt vigtigt, at man som by og som virksomhed kan tilbyde relevant uddannelse til fremtidige nøglemedarbejdere.

- Vi ser det som en investering i produktivitet og diversitet på linje med ethvert andet aktiv. Vi gør det for fællesskabet og den enkelte person, som vi vil udfordre fagligt og personligt. Co-Bu kræver risikovilje af først og fremmest kandidaten og naturligvis også af de deltagende virksomheder. At seks virksomheder på denne måde går sammen om et graduate-program er ikke set før, det giver samhørighed og ejerskab, og det er måden, vi skal klare os på i Esbjerg i fremtiden, siger Thomas Nagbøl Mejlgård.

Om programmet

Graduate Programmet hedder ”Co-Business Graduate Program. (Co-Bu)” og faciliteres af Education Esbjerg.

Deltagende virksomheder: Blue Water Shipping, Deloitte, Semco Maritime, Sikkerhedsstyrelsen, Telesikring og Viking Life-Saving Equipment.

Programmet løber over en 2-årig periode, hvor hver ansat roterer mellem tre arbejdspladser.

Der er seks graduate stillinger. De er nu optaget efter en ansøgningsproces med flere end 100 ansøgere.

Der kan læses mere på co-bu.dk.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Iværksætter i vild vækst: Her kører direktøren ud til medarbejderne og griller hamburgere og hotdogs

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Mens der var pause: Socialrådgivere fanget på bånd i mindre pæn samtale om en borger

Tønder For abonnenter

Tønder Kommune med i opløbet om ny naturnationalpark: Kritiker frygter dyr vil sulte ihjel

Aabenraa

Landmænd frygter at solceller kan skade hønsene

Vejen For abonnenter

Idrætscenter vil bygge for 55 mio. kr.: Planlægger feriecenter med 180 senge

Kolding

Lærer på Kolding-skole vinder stor pris: Får hæder og en halv million kroner

Sønderborg For abonnenter

Beboer fortsætter kamp mod udlejer af nybyggede boliger: - Jeg forstår godt, at andre flytter

Erhverv For abonnenter

Unge Kolding-drenge producerer medicinsk cannabis: - Vi vil gerne give folk med smerter noget håb

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Michael Boris har brugt ni spillere til tre positioner: Har SønderjyskE-træneren fået lagt brikkerne i sit offensive puslespil?

Varde For abonnenter

82-årige Poul Eriks opråb: Der skal røres op i den politiske vælling

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Annonce