Annonce
Udland

Bangladesh evakuerer 300.000 inden cyklon

Dibyangshu Sarkar/Ritzau Scanpix
Politiet er sat ind for at få folk til at lade sig evakuere, inden cyklon rammer Bangladesh med massiv regn.

Bangladesh evakuerer over 300.000 mennesker, inden cyklonen Bulbul ventes at ramme landets kyster lørdag aften.

- Flere mennesker vil blive flyttet til nødherberger, og vi vil forhåbentlig kunne bringe alle sårbare mennesker i sikkerhed, oplyser Enamur Rahman, der er juniorminister for katastrofehåndtering.

Frivillige drager rundt i gaderne i de områder, hvor cyklonen ventes at ramme, og beder via højttalere indbyggerne søge i sikkerhed.

Nogle steder er politiet sat ind for at tvinge borgere til at lade sig evakuere, rapporterer tv-stationen Channel24.

Cyklonen befandt sig lørdag ved middagstid dansk tid omkring 280 kilometer sydvest for havnebyen Mongla, hvor landets næststørste havn ligger.

Det meste af Bangladesh ventes at blive ramt af kraftig regn, når cyklonen går i land med vindstød på op mod 150 kilometer i timen.

I kystområder, lavtliggende områder og på øer kan vandstanden stige til to meter over det normale, advarer meteorologer.

De betegner det kommende uvejr som en "meget alvorlig cyklonstorm".

Al skibstransport er indstillet, og i det sydøstlige distrikt Chattogram er al flytrafik indstillet indtil videre.

Bangladesh har ofte tidligere været ramt af alvorlige oversvømmelser.

En af de værste naturkatastrofer fandt sted i april 1991, da en kraftig cyklon ramte landet og krævede over 100.000 liv, mens over en million mennesker blev hjemløse.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce