Annonce
Tønder

Banker pæle i sandet: Naturen får nu frit spil på Rømø

En pælerække skal forhindre bilister i at køre syd for Lakolk Strand på Rømø. Det skal give et pusterum for natur og dyreliv. Foto: Naturstyrelsen
Naturstyrelsen har opført en pælerække på cirka 1400 meter syd for Lakolk Strand, der markerer en ny bilfri zone. Fremover vil strandenge og klitter her kunne udvikle sig frit til gavn for sårbare strandplanter og fugle.
Annonce

RØMØ: Rømø er den største ø i Vadehavet og er internationalt kendt for sine kilometerbrede hvide sandstrande, der hvert år bliver besøgt flittigt af turister fra ind- og udland.

Naturen på den vindblæste ø er i konstant forandring, og nu får klitter og strandengens planter endnu større plads at udvikle sig på. Naturstyrelsen har netop opsat en ny række af pæle i den sydlige ende af Rømø Strand, der markerer en ny bilfri zone. Den nye afspærring betyder, at naturen nu får frit spil på knap en fjerdedel af stranden.

- Stranden på Rømø er noget helt særligt. Både på grund af det dynamiske klitlandskab, men også fordi det, som et af de eneste steder i Danmark, er tilladt at køre i bil helt ned til strandkanten. Natur og friluftsliv skal gå hånd i hånd og ved at udvide det bilfri område, giver vi sårbare strandplanter og fugle mere ro samtidigt med, at det kan komme den stille trafik i form af gående, cyklende og ridende til gavn, siger Bent Rasmussen, skovrider i Naturstyrelsen, i en udsendt pressemeddelelse.

Annonce

Vokseværk mod vest

Rømø vokser hvert år mod vest - omkring fire meter i bredden i gennemsnit. Det skyldes en naturlig tilførsel af sand fra havet, der med tiden bliver til nye klitrækker og strandenge.

Den såkaldte habitatnatur er vokset med cirka 144 hektar alene fra 2004 til i dag, viser Miljøstyrelsens registrering.


Natur og friluftsliv skal gå hånd i hånd og ved at udvide det bilfri område, giver vi sårbare strandplanter og fugle mere ro.

Bent Rasmussen, skovridder, Naturstyrelsen Vadehavet


Hele den ni km lange strandkant mellem Lakolk og Sønderstrand har hidtil været bilfrit område, hvor børn og voksne kan færdes til fods langs stranden uden at bekymre sig om at blive kørt over af biler, windsurfere, strandsejlere m.v. Det har dog været tilladt at køre i bil cirka 500 meter fra havet bag den yderste klitrække, men denne vej er nu spærret.

På den øvrige strand vil det fortsat være muligt at køre med bil, kite buggy og som strandsejler.

Naturstyrelsen vil følge udviklingen i det nye bilfrie område, og den fremtidige overvågning i området vil vise, om det nye tiltag kan være med til at skabe endnu mere spændende natur på Rømø.

Bilfri strand

  • 150 hektar af selve stranden vil derfor ikke længere blive påvirket af kørsel.
  • På den øvrige strand på omkring 650 hektar vil det fortsat værre muligt at køre med bil, kite buggy, strandsejlere mm.
  • Man kan forsat færdes til fods på statens arealer, bortset fra militærets skydeområde på den nordlige del af Rømø og i små indhegninger til beskyttelse af dværgterner og præstekraver fra maj til juli.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce