Annonce
Haderslev

Bankes op midt om natten: Arnum-borgere plaget af tunge lastbiler

Beboerne på Stensbækvej i Arnum er plaget af transport med sværgods efter en udvidelse af produktionen på en virksomhed i nærheden. Her er det kun en af de mindre transporter. De store transporter med vindmølledele fylder hele vejens bredde og ind over fortovet.
En villavej i Arnum er slemt plaget af tung trafik med sværgods, selv om vejen ikke er beregnet til det. Beboerne kan ikke parkere ved fortovet foran husene og bliver vækket om natten, hvis transporterne ikke kan komme forbi.
Annonce

Arnum: Et stille villavej i landsbyen Arnum ved Gram har udviklet sig til lidt af et industrihelvede for gruppen af beboerne, som bor på vejen. Op mod 80 lastbiler kører hele døgnet op og ned ad villavejen for at hente eller aflevere gods til de virksomheder, som ligger i udkanten af byen. Men over den seneste tid er det blevet meget værre.

- Der har altid været lastbiler her, men for nogen tid siden foretog virksomheden DanGard en udvidelse, og nu kommer der jævnligt store sværgodstransporter med følgebiler, der fylder hele vejen, sågar ud over fortovet på begge sider, forklarer en af beboerne, Bjarne Christensen.

JydskeVestkysten har sat en gruppe af beboere fra vejen stævne hos Bjarne Christensen. De er alle trætte af den tunge trafik og mener ikke, at den hører hjemme på en villavej.

Annonce

Banker på ruderne

Det blinker også som et større tivoli midt om natten i Leif Schmidts soveværelse, når endnu en sværgodstransport med følgebiler skal ned ad den smalle villavej. Han føler sig meget generet af især den natlige trafik. Især når følgebilernes chaufører begynder at banke dem op om natten.

- Vi er jævnligt blevet banket op om natten, fordi en har parkeret en vil foran huset. Så vækker de os allesammen, forklarer Leif Schmidt.

Rød streg: Stensbækvej, som kommunen mener skal bruges til sværgordstransport.Grøn streg: Arnum Nørremark, som beboerne på Stensbækvej peger på som en alternativ og bedre løsning til sværgods med færre naboer.Gul streg: Vestergade, hvor trafikken kommer fra.

Kirsten Rahr kan tilføje, at de går rundt om husene, banker på ruderne og træder i blomsterne. Hun og de andre beboerne føler, at det meget ubehageligt. Sågar gik det ud over et studentergilde i sommer, hvor følgebilernes chauffører afbrød festen for at få gæsterne til at flytte biler.

- Vi bliver sågar politianmeldt. De folk, der kører de følgebiler har absolut ingen tålmodighed og føler sig nærmeste hævet over politiet. Men nu er jeg begyndt at nægte at tage imod ordrer fra dem. I stedet må de hente en chef fra fabrikken, selv om han bor i Rødding. Jeg er træt af det her, siger Bjarne Christensen.


Nu kan jeg vi jo se af forvaltningens materiale, at de vil udstede parkeringsforbud langs hele vejen. Det vil betyde for flere af os, at vi ikke kan invitere gæster, for vi har ikke parkeringsplads til flere biler på vores egen grund

Bjarne Christensen, Stensbækvej


Annonce

To gange behandlet

Udvalget for plan og miljø har to gange haft sagen på dagsordenen. Og lige nu tyder det på, at forvaltning og udvalg vil gøre brugen af Stensbækvej permanent, selv om den gældende lokalplan for industrien i området aldrig har opereret med Stensbækvej som adgangsvej til industrien.

Bent Bruun, der bor på hjørnet af Vestergade og Stensbækvej, har have ud til krydset og var af forvaltningen i Haderslev Kommune udset til at afstå jord til en udvidelse af t-krydset.

- Men jeg vil ikke sælge. Kommunen må finde en anden løsning, siger Bent Bruun, der også er mødt op hos Bjarne Christensen.

I forvaltningen i Haderslev Kommune kender forvaltningschef Jonna Tveskov udmærket til sagen. Hun forklarer, at det er ganske nyt, at Bent Bruun ikke vil afstå jord til en udvidelse af krydset. Derfor er sagen lige nu tilbage til behandling i afdelingen. Hun kan heller ikke sige, om der er andre vejmuligheder pt. eller om ekspropriation kommer på tale.

Annonce

Ingen gæster

Tilbage på Stensbækvej lægger beboerne ikke skjul på, at de er stærkt utilfredse med forløbet. Flere af dem undrer sig over, at de intet har hørt om planerne for at gøre Stensbækvej til en industrivej for sværgods.

Bjarne Christensen synes det ligner et snigløb, som skulle skubbes ubemærket igennem.

- Nu kan jeg vi jo se af forvaltningens materiale, at de vil udstede parkeringsforbud langs hele vejen. Det vil betyde for flere af os, at vi ikke kan invitere gæster, for vi har ikke parkeringsplads til flere biler på vores egen grund. Og det agter forvaltningen at gøre. Det gør mig harm, siger Bjarne Christensen.

Annonce

Alternativ vej

Gruppen af protesterende beboerne på Stensbækvej peger på en anden vej, Arnum Nørremarksvej, der er stort set uden beboelse langs vejen, og som fører lige hen til den virksomhed, som modtager sværsgodstransporterne. Der mangler blot en lille udvidelse på cirka 50 meter og belægning op til Vestergade.

- Huset ved Nørremarksvej og Vestergade er os bekendt tomt, så vi forstår ikke, hvorfor den mulighed ikke bliver brugt i stedet, siger Bjarne Christensen.

Hos Haderslev Kommune oplyser chef for plan og miljø, at en benyttelse af Nørremarksvej vil involvere en ekspropriation, og så længe at der er en anden vejmulighed, Stensbækvej, så er det ifølge kommunens oplysninger ikke muligt at ekspropriere.

Hun tilføjer, at intet på nuværende tidspunkt kan udelukkes, før sagen igen har været til behandling.

Arnum Nørremarksvej er bred og stort set uden villaer. Den fører lige forbi en af de virksomheder, som bruger sværgodstransporter. Der mangler blot asfalt og en vejudvidelse på cirka 50 meter op til Vestergade, påpeger beboerne på Stensbækvej.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce