Annonce
Nordtyskland

Barsk anklage: Regeringen smadrer vindmølleindustri

Forbundsregeringens ønske om en afstand på mindst 1000 meter mellem boliger og vindmøller er en alvorlig forhindring for udbygningen, mener ministerpræsident Daniel Günther. Modelfoto: Colourbox.
De nordtyske delstater er rasende over nye regler, der kan forhindre byggeri af flere vindmøller. Nedturen i mølleindustrien har foreløbig kostet 40.000 job,
Annonce

KIEL: Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther frygter, at vindmøllebranchen er på vej til at uddø. Sammen med sine kolleger i de fire øvrige, nordlige delstater har han derfor fredag sendt et skarpt brev til forbundskansler Angela Merkel.

- Situationen i vindbranchen er dramatisk. I de sidste tre år er 40.000 job forsvundet. Hvis denne udvikling fortsætter, vil der inden for en overskuelig fremtid ikke længere være nogen tysk vindmølleindustri, hedder det i brevet ifølge mediehuset SHZ.

Beslutninger behøver ikke nødvendigvis at være rigtige, blot fordi de er truffet efter ønske fra CDU.

Ministerpræsident Daniel Günther, CDU.

Annonce

Aner sammensværgelse

Den udvikling er ikke kun skidt for industrien og de beskæftigede. Hvis der ikke kommer fart i etableringen af nye vindmølleparker, bliver det også vanskeligt at nå målet om, at 65 procent af energiforbruget frem mod 2030 skal komme fra vedvarende kilder.

De fem, nordtyske regeringschefer kræver en række forhindringer fjernet. Specielt er de fortørnede over de regler om minimumsafstanden mellem bebyggelser og møller, som regeringen i Berlin ønsker at gennemføre. Det vil betyde, at der skal være mindst 1000 meter mellem møller og det nærmeste hus – selv hvis dette ligger i en mikroskopisk flække med kun seks boliger.

- Vi har ikke brug for nationale, tyske regler, siger Daniel Günther til mediehuset.

Han kritiserer i den forbindelse også sine partifæller fra det konservative CDU i forbundsregeringen.

- Beslutninger behøver ikke nødvendigvis at være rigtige, blot fordi de er truffet efter ønske fra CDU, lyder den spydige kommentar fra Slesvig-Holstens regeringschef.

Han spekulerer i, om forhindringerne for nye møller kan være udtryk for en magtkamp mellem Nord- og Sydtyskland.

- Mange kan jo se, at norden har reelle chancer for et opsving, der kan forandre det økonomiske styrkeforhold mellem delstaterne i nord og syd, forklarer Daniel Günther til SHZ.

Annonce

Stopper klimaaftale

Tidligere samme dag havde Slesvig-Holsten og Tysklands øvrige delstater sat en stopper for forbundsregeringens planer om en ny klimaaftale. Det skete med et enstemmigt veto i det tyske førstekammer, forbundsrådet. Delstaterne er blandt andet utilfredse med, at udgifterne efter deres opfattelse ikke fordeles retfærdigt mellem forbundslandene og den centrale statskasse, skriver nyhedsbureauet DPA.

Nu skal sagen op i den forligsinstitution, der mægler mellem forbundsdag og forbundsråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce