Annonce
Sønderborg

Bavian-adfærd i gågade: Julekugler revet af træer og knust

Her hang 17 julekugler i går. Nu er der kun tre tilbage foruden ophæng fra de øvrige, viser Axel Nielsen fra Sønderborg Handel. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Det ligner en adfærd, man har set i dyre-udsendelser: En flok bavianer går gennem junglen og markerer deres territorium ved at knække grene og rive småtræer op. Men her er det altså Perlegade i Sønderborg.

Sønderborg: Om natten eller tidligt fredag morgen har nogen moret sig med at smadre omkring hver anden af de over tusinde kugler, Sønderborg Handel torsdag havde hængt på juletræer opstillet i hele gågadens forløb.

- Det er super ærgerligt. Vores ungarbejder har brugt mange timer på at hænge kuglerne op, og under et døgn senere er de allerede ødelagt, fortæller Axel Nielsen, chef for Sønderborg Handel.

Den store julemand, som Sønderborg Handel har ladet opstille i Citykrydset midt på Perlegade, var også blevet angrebet. I forsøget på at rive en lampe ud af julemandens hånd var en elledning beskadiget.

- Vi håber, elektrikeren kan nå at få det repareret inden juletræstændingen i aften, sagde Axel Nielsen fredag formiddag.

Annonce
Hvorfor skal nogen ødelægge det for alle andre? Der er smadret juletræskugler hele vejen op ad gågaden. Så nu stopper vi med at hænge flere op.

Axel Nielsen, chef for Sønderborg Handel.

1,1 mio på julestemning

Sønderborg Handel bruger i år 700.000 kroner på at fremme julestemningen. Pengene dækker udgiften til 250 juletræer, indkøbt hos lokale juletræsproducenter, opsætning af julebelysning, uddeling af godteposer til juletræstænding på Rådhustorvet, julekugler og den før omtalte store julemand.

Dertil kommer, at indkøbscentret Borgen ifølge Axel Nielsen bruger 400.000 kr. på sin julepynt. Julestemningen i Sønderborg koster i alt 1.150.000 kroner.

Hvad hærværket koster, har han ikke overblik over. Formentlig ikke en formue, men:

- I dag skulle vores ungarbejder have fortsat med at hænge de sidste få hundrede juletræskugler op. Det stopper vi. Det er jo spildt arbejde, når andre bare smadrer dem, finder Axel Nielsen.

I stedet opfordrede han fredag formiddag til, at butiksejerne hurtigt fik fejet skårene efter de knuste kugler op:

- Kuglerne er ikke af glas, men af meget tyndt plastik. Hunde skulle nødig skære sig, sagde han.

Sønderborg Handel har valgt ikke at anmelde hærværket til politiet. Ifølge Axel Nielsen, fordi ”det nok ikke vil føre til noget”.

Enkelte juletræer er blevet væltet. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Op gennem hele Sønderborgs gågade ligger knuste juletræskugler. Omkring halvdelen af de kugler, der blev hængt op torsdag, er smadret. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Den store julemand, som Sønderborg Handel har sat op i Citykrydset, har ikke længere lys i lampen. Ledningen er rykket over. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce