Annonce
Sønderborg

Bavian-adfærd i gågade: Julekugler revet af træer og knust

Her hang 17 julekugler i går. Nu er der kun tre tilbage foruden ophæng fra de øvrige, viser Axel Nielsen fra Sønderborg Handel. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Det ligner en adfærd, man har set i dyre-udsendelser: En flok bavianer går gennem junglen og markerer deres territorium ved at knække grene og rive småtræer op. Men her er det altså Perlegade i Sønderborg.
Annonce

Sønderborg: Om natten eller tidligt fredag morgen har nogen moret sig med at smadre omkring hver anden af de over tusinde kugler, Sønderborg Handel torsdag havde hængt på juletræer opstillet i hele gågadens forløb.

- Det er super ærgerligt. Vores ungarbejder har brugt mange timer på at hænge kuglerne op, og under et døgn senere er de allerede ødelagt, fortæller Axel Nielsen, chef for Sønderborg Handel.

Den store julemand, som Sønderborg Handel har ladet opstille i Citykrydset midt på Perlegade, var også blevet angrebet. I forsøget på at rive en lampe ud af julemandens hånd var en elledning beskadiget.

- Vi håber, elektrikeren kan nå at få det repareret inden juletræstændingen i aften, sagde Axel Nielsen fredag formiddag.

Hvorfor skal nogen ødelægge det for alle andre? Der er smadret juletræskugler hele vejen op ad gågaden. Så nu stopper vi med at hænge flere op.

Axel Nielsen, chef for Sønderborg Handel.

Annonce

1,1 mio på julestemning

Sønderborg Handel bruger i år 700.000 kroner på at fremme julestemningen. Pengene dækker udgiften til 250 juletræer, indkøbt hos lokale juletræsproducenter, opsætning af julebelysning, uddeling af godteposer til juletræstænding på Rådhustorvet, julekugler og den før omtalte store julemand.

Dertil kommer, at indkøbscentret Borgen ifølge Axel Nielsen bruger 400.000 kr. på sin julepynt. Julestemningen i Sønderborg koster i alt 1.150.000 kroner.

Hvad hærværket koster, har han ikke overblik over. Formentlig ikke en formue, men:

- I dag skulle vores ungarbejder have fortsat med at hænge de sidste få hundrede juletræskugler op. Det stopper vi. Det er jo spildt arbejde, når andre bare smadrer dem, finder Axel Nielsen.

I stedet opfordrede han fredag formiddag til, at butiksejerne hurtigt fik fejet skårene efter de knuste kugler op:

- Kuglerne er ikke af glas, men af meget tyndt plastik. Hunde skulle nødig skære sig, sagde han.

Sønderborg Handel har valgt ikke at anmelde hærværket til politiet. Ifølge Axel Nielsen, fordi ”det nok ikke vil føre til noget”.

Enkelte juletræer er blevet væltet. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Op gennem hele Sønderborgs gågade ligger knuste juletræskugler. Omkring halvdelen af de kugler, der blev hængt op torsdag, er smadret. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Den store julemand, som Sønderborg Handel har sat op i Citykrydset, har ikke længere lys i lampen. Ledningen er rykket over. Foto: Birthe Juul Mathiasen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Efter brutalt corona-knæk blomstrer turistbranchen igen: Udlejere jubler over reddet og forlænget højsæson

Esbjerg

Hverdagen

Annonce