Annonce
Sønderborg

Naboer: Nyt byggeri på havnen tager udsigten

Fra formand Friedrich Freibergs have er der udsigt over vandet. Men en bygning på syv etager - i samme højde som det brune Videnhuset til venstre - kan skyde på på havnen foran haven. Foto:Timo Battefeld
Beboere i andelsboliger på Udsigten ønsker, at er bliver ændret i planerne for det planlagte seniorbofællesskab i op til syv etager på Nordhaven.

Sønderborg: På en bakketop ved Alssundbroen ligger 30 andelsboliger sammen med boligerne i Margretheparken og Frederikparken med udsigt over Alssund.

Her har andelsboligerne ligget siden 1994.

Men hvis det planlagte byggeri af et seniorbofællesselskab på Nordhavenen bliver en realitet, står beboerne til at miste deres udsigt fra haver og terrasser ud over Alssund og Kong Chr. X's Bro.

Annonce

Det er PFA, som sammen med Bitten & Mads Clausens Fond, vil opføre bofællesskabet med omkring 40 lejligheder fordelt på tre bygninger i op til syv etager. Byggeriet opføres som punkthuse i forskellige højder.

Det er bygningen på syv etager, som beboerne ikke er glade for.

- Vi vil gerne i dialog om det, så vi kan deles om udsigten. Vi har ikke noget imod udviklingen på havnen, men da andelsboligerne blev solgt for 25 år siden, blev de solgt på udsigten, siger Jette Duus.

Vil gerne deles

De 30 andelsboliger er placeret i fire rækker i forskellige højder, så alle har udsigt. Boligerne hører til i foreningen AB-Udsigten, som lige nu har 75 på venteliste.

- Alt byggeriet heroppe et lavet, så alle har en form for udsigt. Det samme er gjort på Dybbøl-siden. Men når man bygger opad, så mister de oprindelige beboere udsigten. Vi vil gerne deles om herlighederne. Planerne lige nu er ikke hensigtsmæssige, siger Friedrich Freiberg, der er formand for AB-Udsigten.

Beboerne har flere forslag til, hvordan de nuværende og kommende beboere kan deles om udsigten: Der skæres to etager af den højeste bygning. Der byttes om på seniorfællesskabet og et andet nybyggeri på op til fire etager. Bygningen på syv etager droppes. Større afstand mellem de tre bygninger.


Vi vil gerne deles om herlighederne. Planerne lige nu er ikke hensigtsmæssige.

Friedrich Freiberg, formand for AB-Udsigten


- Jeg vil gerne invitere politikerne ind i min have, så de kan se forholdene. Lige nu er det planlagte byggeri meget kompakt. Man kunne også sprede det ud i lavere bygninger på et større område. Lige nu bliver der ikke taget hensyn til de over nuværende 100 husstande, siger Friedrich Freiberg.

Annonce

Afventer kommunen

Da Frank Gehrys masterplan blev lavet i 2009 deltog flere af beboerne i et borgermøde. Beboerne fremlagde deres forslag på et andet borgermøde i begyndelsen af september i år.

Beboerne frygter også, at endnu en bygning i masterplanen skal blive en realitet. Det er et boligbyggeri på helt op til 14 etager ved siden af det planlagte bofællesskab.

- Det er ren forretning. Man udnytter alt fuldt ud, så nybyggeriet bliver så attraktivt som muligt for de nye beboere uden hensyntagen til os, siger Bjarne Andreasen.

Lokalplanen for seniorbofællesskabet og den anden bygning har været i høring i fire uger. Næste skridt er, at politikerne får forslaget til lokalplanen og høringssvarene tilbage i udvalget.

Bitten & Mads Clausen Fond oplyser til JydskeVestkysten, at projektet holder sig indenfor rammelokalplanen.

- Lige nu foregår der en dialog mellem borgerne og kommunen, og der skal behandles høringssvar. Hvis kommunen kommer tilbage til os, så tager vi den derfra. Det er kommunen, der er myndiged, og vi henholder os til den process, der kører, siger Kari Stochholm, der er kommunikationmedarbejder ved fonden.

Til venstre ses Friedrich Freiberg, formand for AB-Udsigten, som på vegne af andelsboligforeningen har sendt en indsigelse til byggeriet på Nordhavnen. Foto: Timo Battefeld

Byggeri på Nordhaven

Forslaget til lokalplanen giver lov til to bebyggelser på den gamle industrihavn, der i dag ikke er bebygget.

Den ene bebyggelse er et byggeri med op til 18 lejligheder i én bygning, der varierer i højden mellem en og fire etager. Det er Bitten & Mads Clausens Fond, som bygger lejlighedskomplekset til Danfoss, som vil bruge det til udenlandske medarbejdere.

Den anden bebyggelse er seniorfællesskabet fordelt på tre bygninger i op til syv etager.

Nybyggeriet skal ligge mellem Videnshuset og Soya Concept. I forbindelse med byggeriet skal havnepromenaden udvides.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Kvinde blev væk fra retten: Nu er hun dømt for at lade sine seks hunde bo i mørk gang fyldt med urin og afføring

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Kolding For abonnenter

Politikerne i Kolding fordeler over 55 millioner i ny budgetaftale: Se hvem der får del i nogle af de mange millioner

Kolding

Efter proteststorm fra forældre: Nu sættes der penge af til at gøre det bedre for unge handicappede

Annonce