Annonce
Esbjerg

Beboere i protest mod ny Aldi-butik i lukket villakvarter

En mindre gruppe beboere i Højvangskvarteret , som ventes at have opbakning fra flere hundrede naboer, havde fredag over middag taget sig tid til at møde frem for at vise deres udtilfredshed med, at dagligvarekæden Aldi ønsker at opføre en bytik i området. Foto: Ken Mathiesen
Beboere i et villaområde i Højvangskvarteret frygter alvorlige gener, hvis dagligvarekæden Aldi får lov til at opføre en 1.200 kvm. stor butik i deres kvarter.

Esbjerg: En stor gruppe villaejere i Højvangskvarteret i Esbjerg er meget lidt begejstrede ved udsigten til, at dagligvarekæden Aldi vil købe fem parcelhuse i kvarteret, rive dem ned og i stedet opføre en ny butik på 1.200 kvadratmeter overfor Netto på Højtoftevej.

Villaejerne frygter ikke mindst de gener, som en stor dagligvarebutik vil medføre i et område, som i forvejen er massivt trafikbelastet, og som for nogle få år siden på tragisk vis kostede en 10-årig dreng livet, da han på vej hjem fra skole.

Men først og fremmest er villaejerne forundrede og overraskede over, at den planmæssige vej til en dagligvarebutik i deres villakvarter allerede er tæt på at være mulig. Sagen er nemlig den, at politikerne i Esbjerg Kommune for en række år siden, da de vedtog en ny og gældende  kommuneplan, lavede en ny afgrænsning til et centerområde, som kom til at omfatte fire af de fem parcelhus-matrikler, som Aldi skal bruge for at etablere den nye dagligvarebutik.

Annonce

Politisk nik

Dermed mangler Aldi nu ”bare” politikernes velsignelse til også at indlemme det sidste og femte parcelhus i sit projekt, men de bekymrede beboere undrer sig over, at de dengang aldrig hørte noget fra Esbjerg Kommune om en planændring, der potentielt kunne gøre dem til nabo til endnu en dagligvarebutik.

- Vi har aldrig fået noget at vide, at man dengang ville vedtage noget, som ville ændre forhold markant i vores nærmiljø, og det synes en smule grotesk – ikke mindst når vi netop direkte i vores e-boks har modtaget et brev fra Esbjerg Kommune med orientering om de planlagte store, nye vindmøller ved Tjæreborg, siger advokat Peter Boe Christensen.

Annonce

Mange tomme butikker

Han blev forleden ved et møde blandt villaejerne udpeget som deres talsmand, og han er sammen med flere andre netop nu ved at grave sig dybere ned i sagen, inden de vil aflevere et officielt partsindlæg til forvaltningen og politikerne på Esbjerg Rådhus.

Peter Boe Christensen mener også, at en muligt kommende Aldi vil ødelægge villakvarterets særkende som et lukket kvarter afgrænset af Højtoftevej og Højvangs Parkvej. Der er kun en vej ind i kvarteret og den samme vej ud, og beboerne frygter den øgede trafikmængde med dagligvarekunder og flere lastbiler med vareleverancer. I forvejen er trafikken i myldretiden omkring morgen og eftermiddag massiv med trafik, der benytter Spangsbjerg Kirkevej til og fra Stormgade.


Trafikken er heftig på visse tidspunkter af dagen, og med yderligere en butik, kan enhver regne ud, hvad der sker. Det er ikke mindst om morgenen, at det kan blive særdeles farligt, hvor mange skoleelever skal fra kvarteret og til Spangsbjergskolen ved at krydse Spangsbjerg Kirkevej.

Peter Boe Christensen, talsmand for bekymrede beboere


- Trafikken er heftig på visse tidspunkter af dagen, og med yderligere en butik, kan enhver regne ud, hvad der sker. Det er ikke mindst om morgenen, at det kan blive særdeles farligt, hvor mange skoleelever skal fra kvarteret og til Spangsbjergskolen ved at krydse Spangsbjerg Kirkevej, siger Peter Boe Christensen, der også gør opmærksom på, at flere naboer vil få spoleret deres udsigt, fordi de kommer til at kigge ind på en stor dagligvarebutik.

I samme ombæring gør Peter Boe Christensen og de øvrige beboere opmærksom på, at der flere andre steder i Esbjerg står tomme bygninger, som tidligere har huset dagligvarebutik. Her peger de blandt andet på den forholdsvis nye ejendom på Marievej ikke langt væk, hvorfra Fakta er fraflyttet. Her kunne Aldi passende flytte ind, mener han.

Annonce

Planchef svarer

Carina Busk, der er regional udviklingschef hos Aldi, har tidligere meddelt, at man med sit projekt vil gøre alt, hvad man kan for ikke at genere kvarterets beboere, som bliver nabo til den nye butik. Det skal ske med grøn beplantning og støjafskærmning.

Imens oplyser Peter Bagge, planchef ved Esbjerg Kommune, i forhold til beboernes kritik af, at de ikke direkte har fået noget at vide om konsekvensen ved ændringen af kommuneplanen i sin tid, at kommuneplaner er i offentlig høring.

- Men ikke direkte mail ud til alle borgere. Det sker ikke i nogen kommune, når vi taler om den firårlige kommuneplanrevision. Man kan melde sig til ved kommunen, så får man besked direkte. Ellers er direkte beskeder kun ved ændringer af den eksisterende kommuneplan, når det er uden for den firårige generelle vedtagelse af den nye plan, forklarer planchefen.

Sagen ventes at ende på politikernes bord i Plan & Miljøudvalget inden længe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce