Annonce
Esbjerg

Beboere måber over farvet lyshav fra ny hospitals-bygning: Er der diskofest eller bordel?

Bordelrød, ambulanceblå og andre kraftige farver har flere aftener strålet ud fra sygehusets nye sengebygning. Var det en diskofest, må de have været på piller, så længe som festen varede, mener en nabo.

Esbjerg: Den nye sengebygning ved sygehuset har i flere dage lignet et kæmpe diskotek. Bordelrøde, ambulanceblå og grønne farver har strålet ud fra de store glaspartier ud mod Haraldsgade og Torvegade.

- Gad vide, om de holder fest på sygehuset? Hvis de gør, må de være på piller, for discolyset har nu kørt i 24 timer, skriver en beboer i Torvegade, Liza Korfitz Brinch, på Facebook.

Men der er hverken fest, diskotek eller andet sjov i den nye bygning, fortæller projektchef for byggeriet, Svend Erik Nielsen, Sydvestjysk Sygehus.

- Lyset er en del af et større kunstværk, hvor lyset skifter farve. Kunsten til den nye sengebygning er installationer, der består af farver og lys. Der bliver lysinstallationer, som patienterne kan se, der bliver en stor, lang skærm, der arbejder med lys og farver som levende kunst i stueplan med receptionen, og så er der fire lanterner, der lyser ud gennem vinduerne, og de kommer borgerne i Esbjerg til gode, fordi de kan ses udefra, forklarer projektchefen.

HVAD KOSTER LYSET?

  • Kunstværkets pris: 2,25 millioner kroneer (Det samlede værk med alle installationerne og kunstkonkurrencen)
  • Vinder blandt tre udvalgte kunstnere: Leonard Forslund med projektet ”Color, light and reflection”.
  • Der er afsat 0,5 procent til kunst af den samlede byggesum til den nye sengebygning og renovering af Fælles Akutmodtagelse.
  • Der arbejdes på at skaffe yderligere midler til kunst via fundraising.

Måske bliver det et vartegn?

Liza Korfitz Brinch har da også luret, at der er tale om kunst. Men selv oplever hun det, som om man har sat nogle kæmpe pærer i en stikkontakt, hvorefter de så skifter farver.

- Det giver ikke rigtig mening. Hvorfor ikke lave et kæmpe lysshow med diasshow, som ved Esbjerg Havns indvielse? Men kunst er jo svært at diskutere, smågriner hun og forklarer, at hun ikke er generet af lyset, men snarere undrer sig.

- Men der var også mange, der undrede sig over de fire hvide mænd ved havet. Og dem er vi jo glade for i dag. Måske kan lysinstallationen også blive et vartegn for sygehuset og byen, siger Liza Korfitz Brinch.

Nogle har opfattet det blå lys, som udrykningslys fra ambulancer, mens den røde varme farve får tankerne hen på en helt anden slags sengebygning. Projektchef Svend-Erik Nielsen indrømmer, at det farvede lys har været meget kraftigt i nattetimerne, og det er ikke meningen, at de skulle køre natten igennem. Forklaringen på det hele er, at en håndværker fik koblet strøm til kunstværket før vinterferien, mens programmering af lyset først går i gang senere. Det betød, at det i første omgang ikke var muligt at slukke for det kraftige lys. Tidsstyringen og lysstyrken skal indstilles, så lyset kan ses, men ikke generer naboerne.

- Vi talte for sjov om, at der bare manglede en diskokugle, siger han.

Annonce

Fint med farver

Liza Korfitz Brinch glæder sig til kunstværker bliver kørt ind og tænker især på beboerne i Haraldsgade, som ligger tæt på.

- Jeg har ikke noget imod at gøre sygehuset spændende for offentlige midler, det er trods alt en stor arbejdsplads med mange ansatte og patienter, som gerne må have nogle miljøer, der ikke får én til at tænke "sygehus". Det er fint med flere farver på stuerne, siger hun.

Svend Erik Nielsen fortæller, at kunstværket skal køre i tidsrummet 07-22.

- Kunst er specielt at forholde sig til, men jeg tror, at mange vil forholde sig til den nye lyskunst og synes, at det er rigtig pænt, siger han.

Det er politikerne i regionens Anlægs- og Innovationsudvalg, der har valgt københavnske Leonard Forslunds lysinstallationer som udsmykning.

Så er der udrykningsblink for alle pengene på den nye sengebygning. Den nye kunst med fire kraftige lanterner skal nok trække esbjergenserne forbi bygningen i Haraldsgade. Gaden forvandles i øvrigt til stillegade i fremtiden. Også parkeringsforholdene ved sygehuset ventes at blive forbedret, så både beboere i området og sygehusets mange ansatte for p-muligheder. Privatfoto
Har Esbjergs nye sengebygning en helt anden funktion med det lummerrøde lys i vinduerne? Privatfoto
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce