Annonce
Esbjerg

Beboere måber over farvet lyshav fra ny hospitals-bygning: Er der diskofest eller bordel?

Bordelrød, ambulanceblå og andre kraftige farver har flere aftener strålet ud fra sygehusets nye sengebygning. Var det en diskofest, må de have været på piller, så længe som festen varede, mener en nabo.

Esbjerg: Den nye sengebygning ved sygehuset har i flere dage lignet et kæmpe diskotek. Bordelrøde, ambulanceblå og grønne farver har strålet ud fra de store glaspartier ud mod Haraldsgade og Torvegade.

- Gad vide, om de holder fest på sygehuset? Hvis de gør, må de være på piller, for discolyset har nu kørt i 24 timer, skriver en beboer i Torvegade, Liza Korfitz Brinch, på Facebook.

Men der er hverken fest, diskotek eller andet sjov i den nye bygning, fortæller projektchef for byggeriet, Svend Erik Nielsen, Sydvestjysk Sygehus.

- Lyset er en del af et større kunstværk, hvor lyset skifter farve. Kunsten til den nye sengebygning er installationer, der består af farver og lys. Der bliver lysinstallationer, som patienterne kan se, der bliver en stor, lang skærm, der arbejder med lys og farver som levende kunst i stueplan med receptionen, og så er der fire lanterner, der lyser ud gennem vinduerne, og de kommer borgerne i Esbjerg til gode, fordi de kan ses udefra, forklarer projektchefen.

Annonce

HVAD KOSTER LYSET?

  • Kunstværkets pris: 2,25 millioner kroneer (Det samlede værk med alle installationerne og kunstkonkurrencen)
  • Vinder blandt tre udvalgte kunstnere: Leonard Forslund med projektet ”Color, light and reflection”.
  • Der er afsat 0,5 procent til kunst af den samlede byggesum til den nye sengebygning og renovering af Fælles Akutmodtagelse.
  • Der arbejdes på at skaffe yderligere midler til kunst via fundraising.

Måske bliver det et vartegn?

Liza Korfitz Brinch har da også luret, at der er tale om kunst. Men selv oplever hun det, som om man har sat nogle kæmpe pærer i en stikkontakt, hvorefter de så skifter farver.

- Det giver ikke rigtig mening. Hvorfor ikke lave et kæmpe lysshow med diasshow, som ved Esbjerg Havns indvielse? Men kunst er jo svært at diskutere, smågriner hun og forklarer, at hun ikke er generet af lyset, men snarere undrer sig.

- Men der var også mange, der undrede sig over de fire hvide mænd ved havet. Og dem er vi jo glade for i dag. Måske kan lysinstallationen også blive et vartegn for sygehuset og byen, siger Liza Korfitz Brinch.

Nogle har opfattet det blå lys, som udrykningslys fra ambulancer, mens den røde varme farve får tankerne hen på en helt anden slags sengebygning. Projektchef Svend-Erik Nielsen indrømmer, at det farvede lys har været meget kraftigt i nattetimerne, og det er ikke meningen, at de skulle køre natten igennem. Forklaringen på det hele er, at en håndværker fik koblet strøm til kunstværket før vinterferien, mens programmering af lyset først går i gang senere. Det betød, at det i første omgang ikke var muligt at slukke for det kraftige lys. Tidsstyringen og lysstyrken skal indstilles, så lyset kan ses, men ikke generer naboerne.

- Vi talte for sjov om, at der bare manglede en diskokugle, siger han.

Fint med farver

Liza Korfitz Brinch glæder sig til kunstværker bliver kørt ind og tænker især på beboerne i Haraldsgade, som ligger tæt på.

- Jeg har ikke noget imod at gøre sygehuset spændende for offentlige midler, det er trods alt en stor arbejdsplads med mange ansatte og patienter, som gerne må have nogle miljøer, der ikke får én til at tænke "sygehus". Det er fint med flere farver på stuerne, siger hun.

Svend Erik Nielsen fortæller, at kunstværket skal køre i tidsrummet 07-22.

- Kunst er specielt at forholde sig til, men jeg tror, at mange vil forholde sig til den nye lyskunst og synes, at det er rigtig pænt, siger han.

Det er politikerne i regionens Anlægs- og Innovationsudvalg, der har valgt københavnske Leonard Forslunds lysinstallationer som udsmykning.

Så er der udrykningsblink for alle pengene på den nye sengebygning. Den nye kunst med fire kraftige lanterner skal nok trække esbjergenserne forbi bygningen i Haraldsgade. Gaden forvandles i øvrigt til stillegade i fremtiden. Også parkeringsforholdene ved sygehuset ventes at blive forbedret, så både beboere i området og sygehusets mange ansatte for p-muligheder. Privatfoto
Har Esbjergs nye sengebygning en helt anden funktion med det lummerrøde lys i vinduerne? Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce