x
Annonce
Esbjerg

Beboere måber over farvet lyshav fra ny hospitals-bygning: Er der diskofest eller bordel?

Bordelrød, ambulanceblå og andre kraftige farver har flere aftener strålet ud fra sygehusets nye sengebygning. Var det en diskofest, må de have været på piller, så længe som festen varede, mener en nabo.

Esbjerg: Den nye sengebygning ved sygehuset har i flere dage lignet et kæmpe diskotek. Bordelrøde, ambulanceblå og grønne farver har strålet ud fra de store glaspartier ud mod Haraldsgade og Torvegade.

- Gad vide, om de holder fest på sygehuset? Hvis de gør, må de være på piller, for discolyset har nu kørt i 24 timer, skriver en beboer i Torvegade, Liza Korfitz Brinch, på Facebook.

Men der er hverken fest, diskotek eller andet sjov i den nye bygning, fortæller projektchef for byggeriet, Svend Erik Nielsen, Sydvestjysk Sygehus.

- Lyset er en del af et større kunstværk, hvor lyset skifter farve. Kunsten til den nye sengebygning er installationer, der består af farver og lys. Der bliver lysinstallationer, som patienterne kan se, der bliver en stor, lang skærm, der arbejder med lys og farver som levende kunst i stueplan med receptionen, og så er der fire lanterner, der lyser ud gennem vinduerne, og de kommer borgerne i Esbjerg til gode, fordi de kan ses udefra, forklarer projektchefen.

Annonce

HVAD KOSTER LYSET?

  • Kunstværkets pris: 2,25 millioner kroneer (Det samlede værk med alle installationerne og kunstkonkurrencen)
  • Vinder blandt tre udvalgte kunstnere: Leonard Forslund med projektet ”Color, light and reflection”.
  • Der er afsat 0,5 procent til kunst af den samlede byggesum til den nye sengebygning og renovering af Fælles Akutmodtagelse.
  • Der arbejdes på at skaffe yderligere midler til kunst via fundraising.

Måske bliver det et vartegn?

Liza Korfitz Brinch har da også luret, at der er tale om kunst. Men selv oplever hun det, som om man har sat nogle kæmpe pærer i en stikkontakt, hvorefter de så skifter farver.

- Det giver ikke rigtig mening. Hvorfor ikke lave et kæmpe lysshow med diasshow, som ved Esbjerg Havns indvielse? Men kunst er jo svært at diskutere, smågriner hun og forklarer, at hun ikke er generet af lyset, men snarere undrer sig.

- Men der var også mange, der undrede sig over de fire hvide mænd ved havet. Og dem er vi jo glade for i dag. Måske kan lysinstallationen også blive et vartegn for sygehuset og byen, siger Liza Korfitz Brinch.

Nogle har opfattet det blå lys, som udrykningslys fra ambulancer, mens den røde varme farve får tankerne hen på en helt anden slags sengebygning. Projektchef Svend-Erik Nielsen indrømmer, at det farvede lys har været meget kraftigt i nattetimerne, og det er ikke meningen, at de skulle køre natten igennem. Forklaringen på det hele er, at en håndværker fik koblet strøm til kunstværket før vinterferien, mens programmering af lyset først går i gang senere. Det betød, at det i første omgang ikke var muligt at slukke for det kraftige lys. Tidsstyringen og lysstyrken skal indstilles, så lyset kan ses, men ikke generer naboerne.

- Vi talte for sjov om, at der bare manglede en diskokugle, siger han.

Fint med farver

Liza Korfitz Brinch glæder sig til kunstværker bliver kørt ind og tænker især på beboerne i Haraldsgade, som ligger tæt på.

- Jeg har ikke noget imod at gøre sygehuset spændende for offentlige midler, det er trods alt en stor arbejdsplads med mange ansatte og patienter, som gerne må have nogle miljøer, der ikke får én til at tænke "sygehus". Det er fint med flere farver på stuerne, siger hun.

Svend Erik Nielsen fortæller, at kunstværket skal køre i tidsrummet 07-22.

- Kunst er specielt at forholde sig til, men jeg tror, at mange vil forholde sig til den nye lyskunst og synes, at det er rigtig pænt, siger han.

Det er politikerne i regionens Anlægs- og Innovationsudvalg, der har valgt københavnske Leonard Forslunds lysinstallationer som udsmykning.

Så er der udrykningsblink for alle pengene på den nye sengebygning. Den nye kunst med fire kraftige lanterner skal nok trække esbjergenserne forbi bygningen i Haraldsgade. Gaden forvandles i øvrigt til stillegade i fremtiden. Også parkeringsforholdene ved sygehuset ventes at blive forbedret, så både beboere i området og sygehusets mange ansatte for p-muligheder. Privatfoto
Har Esbjergs nye sengebygning en helt anden funktion med det lummerrøde lys i vinduerne? Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Folkets opråb er blevet hørt: Genbrugspladserne genåbner på tirsdag

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce