Annonce
Læserbrev

Bedre beskæftigelse for mennesker med cerebral parese

Læserbrev: Det er et paradoks, at mange virksomheder skriger efter arbejdskraft, når vi samtidig ved, at mange med handicap leder efter arbejde. Der er en stor gruppe, som både kan og vil – men aldrig får mulighed for at få foden inden for på arbejdsmarkedet.

Når det gælder mennesker med cerebral parese (spastisk lammelse) er den helt gal. Kun 1/3 af alle voksne med cerebral parese har lønarbejde som hovedindkomst. Et tal, der ovenikøbet har været faldende over tid. Og der er ikke meget, der tyder på, at vi har fået vendt skuden.

For faldet i beskæftigelsen afspejler et tilsvarende fald i uddannelse. Færre og færre unge med cerebral parese får en uddannelse. Hvor op imod 80 procent af alle unge får en ungdomsuddannelse, så er tallet for unge med cerebral parese kun ca. 35 procent.

Mindre uddannelse betyder dårligere muligheder på arbejdsmarkedet. Derfor er det afgørende, at vi får vendt udviklingen. Efter flere år med fokus på inklusion i folkeskolen er vi nødt til at skabe et tilsvarende fokus på inklusion i ungdomsuddannelserne.

Der skal oprustes massivt på de tiltag og initiativer, som er nødvendige for at sikre, at ungdomsuddannelserne også kan rumme unge med handicap. Det gælder ungdomsuddannelserne bredt, men det gælder måske i særlig grad erhvervsuddannelserne, som har særligt svært ved at tiltrække elever med udfordringer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce