Annonce
Sønderborg

Bedste år længe: Jordbæravlere jubler over kedeligt sommervejr

Jordbærsæsonen har været fantastisk, er tre lokale frugtavlere enige om. Arkivfoto: Timo Battefeld
Jordbæravlere og jordbærelskere kan glæde sig over en ualmindeligt lang sæson i år, som de kan takke vejrguderne for. Skyer og lave grader er nemlig guf for de søde, røde bær.

Sønderborg: Det kølige vejr i juli har givet en fantastisk sæson for jordbæravlere, der i år ender med at kunne levere jordbær til koldskål, grød og tærter i to måneder.

- Det er et af de bedre år, må jeg nok sige. Det går bedre, end det plejer. Vi har haft vejret og vinden med os, siger Kristian Lund, der ejer Langager Gårdbutik ved Stenderup.

Han bakkes op af sin kollega Jens Madsen fra Stevninggaard på Nordals:

- Det ser da supergodt ud. Vi ligger i toppen af udbyttet af jordbær, kartofler og kirsebær i forhold til, hvad vi har prøvet i de femten år, vi har ligget herude.

Jens Madsens nordalsiske kollega Iver Krog, der ejer Østergård Frugt & Bær, har også haft en sæson ud over det sædvanlige.

- Det har været en fantastisk høst. Der har ingen problemer været. Det har bare kørt derudaf. Indtil videre har det været et af de bedste år nogensinde for os, siger han.

Annonce

Færre æbler og pærer

Mens der er rigeligt at glæde sig over med jordbærhøsten, så drysser den forestående æble- og pærehøst lidt malurt i bægret hos frugtavler Jens Madsen, der ejer Stevninggaard.

- Det kan godt se ud til, at pære- og æblehøsten bliver lidt mindre end normalt, siger han.

Årsagen er nattefrost den 4. maj, som Jens Madsen kalder en dyr nat.

- Det kommer måske til at koste 20 procent af udbyttet, siger Jens Madsen, der i normale år producerer for eksempel 100 tons pærer, hvilket vil sige, at han kommer til at mangle 20 tons, hvis hans prognose holder stik.

Han forventer dog ikke, at de resterende æbler og pærer kommer til at være påvirket:

- Den frugt, der er der, ser sådan set rigtig godt ud, men jeg kan godt se, at der på lavtliggende arealer har været noget koldere, så der mangler der nogle kilo.

En lang sæson

Hvor det normalt plejer at tynde ud i de søde, røde bær i vejboderne i midten af juli, kan sønderjyderne glæde sig over at kunne øse fløde over de populære bær lidt endnu.

- Vi startede sidst i maj med at plukke de første jordbær, og vi regner med at have i to-tre uger endnu. Vi havde noget maj-kulde, der gjorde, at vores sæson blev udskudt, så vi kom først rigtigt i gang i slutningen af juni. Det betyder, at vi har ekstraordinært mange jordbær her i juli. Det har faktisk rykket en hel del, siger Kristian Lund.

De tre frugtavlere forventer alle at kunne fortsætte jordbærhøsten minimum en uges tid endnu. Og det glæder producenterne sig over med sidste års sæson in mente.

- Sidste år var jo en katastrofe, hvor det hele modnede på en gang i den varme, vi havde, siger Iver Krog, ejer af Østergård Frugt & Bær.

Tørken kostede blandt andet Langager Gårdbutik en tredjedel af jordbærhøsten.

Skyer og lave grader hjælper

Netop vejret og vinden er årsag til, at vejboderne bugner af jordbær. Selvom man egentligt skulle formode, at sol i lange baner ville være at foretrække for jordbærproducenterne, så sætter de stor pris på det nuværende køligere vejr.

Sådan en kedelig, dansk, typisk møgsommer er super for jordbær, fortæller Jens Madsen fra Stevninggaard og fortsætter:

- Der kommer folk i min butik og siger, at det er synd for mig, at solen ikke skinner, og så siger jeg: ”Ja, det er da synd for mig”, men jeg mener det slet ikke. Jeg vil meget hellere have 17-18 grader og lidt overskyet, for så får jeg en så lang sæson som muligt.

Og netop det ikke helt udanske sommervejr er årsagen til, at jordbærsæsonen i år bliver lang.

- Vi har ikke haft det særlig varmt her i juli, og det gør, at vi kan vente med at plukke jordbærrene. Vi vil hellere, at det er lidt koldere, så vi kan trække sæsonen, siger Kristian Lund.

Og selvom flere jordbær lyder meget positivt, så kan det have sine udfordringer. Det er for eksempel ikke helt let for alle at få solgt de mange jordbær.

- Vi har da selvfølgelig svært ved at afsætte det hele lige nu. Og det er også derfor, jeg er ret så glad for, at vi har så køligt vejr lige nu. Det er perfekt, at vi lige kan trække sæsonen lidt for at undgå for hurtig modning, siger Kristian Lund.

Det er dog ikke en udfordring, som Iver Krog mærker:

- Jeg har ikke noget problem med at få jordbærrene afsat. Lige nu kan jeg sælge alt, hvad jeg plukker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];