Annonce
Sønderborg

Bedstemor dømt for at ville slå bedstefar ihjel: De mødes hver uge i arresten

Odense Universitetshospital - her og på to andre sygehuse forsøgte en ældre kvinde at dræbe sin mand med sin egen medicin. Arkivfoto: Michael Bager
I Vestre Landsret forklarede Renate Christa Bach sig tirsdag. Hun er dømt for drabsforsøg på sin mand igennem 44 år, men både hun selv, manden og deres børn fortalte om et meget kærligt ægteskab.

Sønderborg: Kærligheden tåler alt. Selv om Renate Christa Bach på 66 år er dømt for drabsforsøg på sin ni år ældre mand, ja så besøger han hende hver eneste fredag i arresten et sted i Jylland.

Den nu 75-årige mand fra Sydals blev i 2018 flere gange indlagt på sygehuse i Sønderborg, Odense og på Rigshospitalet i København. Mange gange var han tæt på at dø, og hans hustru, Renate Christa Bach, blev ved Retten i Sønderborg idømt syv års fængsel for drabsforsøg.

Hun har under hele forløbet nægtet sig skyldig, og hun ankede straks dommen til Vestre Landsret, hvor sagen blev indledt mandag. Renate Bach vil frifindes for drabsforsøg. Tirsdag fortalte hun om sit ægteskab igennem 44 år, og deres to børn - en søn på 46 og en datter på 41 år - har tidligere i byretten også vidnet.

Annonce

De forklarede også i landsretten tirsdag, at de ikke kunne få det til at passe, at moderen skulle forsøge at slå deres far ihjel. Renate Bach forklarede sig også i landsretten overfor de tre juridiske dommere og ni nævninger.

- Vi siger jo hver dag, at vi elsker hinanden. Men her denne dag sagde han det ti gange i træk. Han snakkede sort, forklarede Renate Bach om den 29. juli 2018, da hendes mand første gang fik bevidsthedsfald. Siden fik han yderligere 13 på de tre sygehuse.

Jeg elsker ham

Den ældre herre fra Sydals på nu 75 år har en usædvanlig sød tand, og hustruen bragte desserter som jordbærgrød, fromager og kager med til hospitalerne, hvor manden efter besøgene fik adskillige bevidsthedsfald, hvor han flere gange røg i dyb koma og var i livsfare. Flere gange var han i koma i en til tre uger.

I de søde sager havde kvinden gemt det stærke muskelafslappende stof baclofen, der blandt andet ordineres til patienter med parkinsons sygdom. Hele familien troede, at hustruen og moderen led af den alvorlige sygdom, men det gør hun ikke.


Hver uge er jeg derovre. Jeg har ting med til hende. Kryds og tværs-hæfter. Dem henter jeg i Flensborg. Ja, jeg tager hele hylden.

Ægtefælle i retten


- Vi har aldrig talt om, at vi skulle skilles. Han kom ofte med blomster, selv om jeg ikke havde fødselsdag. Han besøger mig jo også hver uge i arresten. Hver fredag. Børnene besøger mig også, sagde Renate Bach i landsretten. Hun forklarede, at hun aldrig har haft medicin med på sygehusene.

- Jeg elsker ham. Vi har været gift i 44 år. Jeg har altid sagt, jeg ville dø før ham. Han egner sig meget bedre til at være alene end mig, sagde hun.

Renate Bach afviste, at hun ville få en økonomisk gevinst ved at slå sin mand ihjel.

- Nej, nej. Jeg har ikke noget motiv, sagde hun.

Annonce

Jeg rydder hylden

Hendes mand vidnede også. Han fortalte om turene til arresten, der har stået på, siden Renate Bach blev varetægtsfængslet i december 2018.

- Hver uge er jeg derovre. Jeg har ting med til hende. Kryds og tværs-hæfter. Dem henter jeg i Flensborg. Ja, jeg tager hele hylden,  sagde han. Renate Bach stammer fra Østrig.

Han lå i sengen, da politiet 22. december 2018 kom til villaen på Sydals for at anholde hustruen.

- Jeg var chokeret. Jeg troede, det var et hjemmerøveri, forklarede han. Ægtefællen tror ikke, hustruen står bag de mange bevidsthedsfald.

- Jeg fatter det ikke. Jeg tror ikke på det. Vi har haft - og har stadig - et godt liv. Nu har jeg heller ingen stor livsforsikring. Jeg har nogle gamle motorcykler nede i kælderen, men de er ikke noget værd, før jeg har fået lavet dem færdige, sagde han.

Datteren forklarede også om forældrenes ægteskab.

- Det er et meget kærligt og respektfuldt forhold. De vil gøre alt for hinanden. De har villet hinanden, og de har altid kysset, sagde hun.

Hun tror heller ikke på, at hendes mor er skyldig.

- Jeg tænker nej, nej, nej. Min mor har altid gjort alt for min far. Det er kærlighed. De elsker hinanden så højt, sagde datteren og græd.  Det gjorde hendes mor også.

Sønnen havde det på samme måde:

- Det er et godt ægteskab. De er gode og kærlige overfor hinanden.

Der forventes afsagt skyldkendelse tirsdag - og hvis Renate Bach kendes skyldig også i Vestre Landsret, afsiges dommen dagen efter.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Børnehaveleder frifundet for vold mod lille dreng: Faderen kunne ikke rumme frifindelsen

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Omsætningen er vokset til svimlende 23 milliarder: Legos produkter er vildt populære

Varde For abonnenter

Skovejer rystet: Skovsvin slipper for straf, da han er tidligere dømt

Esbjerg

Simone fik stjålet sit allerkæreste eje: Porcelænsfigur blev sat til salg på Facebook og bragt tilbage til sin ejer

Esbjerg

Anna-Kathrine er klar til Den Store Bagedyst: Bramming-pige dyster på smag, form og farve

Kolding

Ny uddeler er SuperBrugsens fjerde på fire år: Nu skal der lidt ro på

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Sønderborg

Sønderborg Kommune skal spare: Finde reduktioner i størrelsesordenen 55 millioner

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Nu er der ikke kun mangel på medarbejdere: Leveringstid på nye biler og trailere tredoblet - og tæt på umuligt at leje eller købe brugt

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Erhverv

Der skal være forskel på Kolding Storcenter og alle de andre centre: Sådan vil centret gøre sig mere unik og attraktiv

Haderslev For abonnenter

Bestyrelsen afskediger forstanderen på Gram Højskole - der er uenighed om retningen

Sønderborg

Tiny house-udfordringer vækker debat: Der skal være plads til at hoppe lidt af hamsterhjulet i Sønderborg Kommune

Annonce