Annonce
Sønderborg

Bedstemor dømt for at ville slå bedstefar ihjel: De mødes hver uge i arresten

Odense Universitetshospital - her og på to andre sygehuse forsøgte en ældre kvinde at dræbe sin mand med sin egen medicin. Arkivfoto: Michael Bager
I Vestre Landsret forklarede Renate Christa Bach sig tirsdag. Hun er dømt for drabsforsøg på sin mand igennem 44 år, men både hun selv, manden og deres børn fortalte om et meget kærligt ægteskab.
Annonce

Sønderborg: Kærligheden tåler alt. Selv om Renate Christa Bach på 66 år er dømt for drabsforsøg på sin ni år ældre mand, ja så besøger han hende hver eneste fredag i arresten et sted i Jylland.

Den nu 75-årige mand fra Sydals blev i 2018 flere gange indlagt på sygehuse i Sønderborg, Odense og på Rigshospitalet i København. Mange gange var han tæt på at dø, og hans hustru, Renate Christa Bach, blev ved Retten i Sønderborg idømt syv års fængsel for drabsforsøg.

Hun har under hele forløbet nægtet sig skyldig, og hun ankede straks dommen til Vestre Landsret, hvor sagen blev indledt mandag. Renate Bach vil frifindes for drabsforsøg. Tirsdag fortalte hun om sit ægteskab igennem 44 år, og deres to børn - en søn på 46 og en datter på 41 år - har tidligere i byretten også vidnet.

De forklarede også i landsretten tirsdag, at de ikke kunne få det til at passe, at moderen skulle forsøge at slå deres far ihjel. Renate Bach forklarede sig også i landsretten overfor de tre juridiske dommere og ni nævninger.

- Vi siger jo hver dag, at vi elsker hinanden. Men her denne dag sagde han det ti gange i træk. Han snakkede sort, forklarede Renate Bach om den 29. juli 2018, da hendes mand første gang fik bevidsthedsfald. Siden fik han yderligere 13 på de tre sygehuse.

Annonce

Jeg elsker ham

Den ældre herre fra Sydals på nu 75 år har en usædvanlig sød tand, og hustruen bragte desserter som jordbærgrød, fromager og kager med til hospitalerne, hvor manden efter besøgene fik adskillige bevidsthedsfald, hvor han flere gange røg i dyb koma og var i livsfare. Flere gange var han i koma i en til tre uger.

I de søde sager havde kvinden gemt det stærke muskelafslappende stof baclofen, der blandt andet ordineres til patienter med parkinsons sygdom. Hele familien troede, at hustruen og moderen led af den alvorlige sygdom, men det gør hun ikke.


Hver uge er jeg derovre. Jeg har ting med til hende. Kryds og tværs-hæfter. Dem henter jeg i Flensborg. Ja, jeg tager hele hylden.

Ægtefælle i retten


- Vi har aldrig talt om, at vi skulle skilles. Han kom ofte med blomster, selv om jeg ikke havde fødselsdag. Han besøger mig jo også hver uge i arresten. Hver fredag. Børnene besøger mig også, sagde Renate Bach i landsretten. Hun forklarede, at hun aldrig har haft medicin med på sygehusene.

- Jeg elsker ham. Vi har været gift i 44 år. Jeg har altid sagt, jeg ville dø før ham. Han egner sig meget bedre til at være alene end mig, sagde hun.

Renate Bach afviste, at hun ville få en økonomisk gevinst ved at slå sin mand ihjel.

- Nej, nej. Jeg har ikke noget motiv, sagde hun.

Annonce

Jeg rydder hylden

Hendes mand vidnede også. Han fortalte om turene til arresten, der har stået på, siden Renate Bach blev varetægtsfængslet i december 2018.

- Hver uge er jeg derovre. Jeg har ting med til hende. Kryds og tværs-hæfter. Dem henter jeg i Flensborg. Ja, jeg tager hele hylden,  sagde han. Renate Bach stammer fra Østrig.

Han lå i sengen, da politiet 22. december 2018 kom til villaen på Sydals for at anholde hustruen.

- Jeg var chokeret. Jeg troede, det var et hjemmerøveri, forklarede han. Ægtefællen tror ikke, hustruen står bag de mange bevidsthedsfald.

- Jeg fatter det ikke. Jeg tror ikke på det. Vi har haft - og har stadig - et godt liv. Nu har jeg heller ingen stor livsforsikring. Jeg har nogle gamle motorcykler nede i kælderen, men de er ikke noget værd, før jeg har fået lavet dem færdige, sagde han.

Datteren forklarede også om forældrenes ægteskab.

- Det er et meget kærligt og respektfuldt forhold. De vil gøre alt for hinanden. De har villet hinanden, og de har altid kysset, sagde hun.

Hun tror heller ikke på, at hendes mor er skyldig.

- Jeg tænker nej, nej, nej. Min mor har altid gjort alt for min far. Det er kærlighed. De elsker hinanden så højt, sagde datteren og græd.  Det gjorde hendes mor også.

Sønnen havde det på samme måde:

- Det er et godt ægteskab. De er gode og kærlige overfor hinanden.

Der forventes afsagt skyldkendelse tirsdag - og hvis Renate Bach kendes skyldig også i Vestre Landsret, afsiges dommen dagen efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Selvfølgelig er der magtkamp i DF

Kolding

Smittetrykket stiger fortsat: Kolding overhaler Vejle målt på antallet af nye corona-smittede

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce