Annonce
Sønderborg

Begæret konkurs: Byggefirma druknede i sin egen succes

Passivbyg i Hørup har de seneste to regnskabsår haft en samlet bruttofortjeneste på fem mio. kr. Overskuddet efter skat var i 2014/15 på 25.000 kr. mens det i 2015/16 var 70.000 kr. Arkivfoto

Trods et travlt 2017 har ejerne af Passivbyg i Hørup begæret firmaet konkurs. Kassen var tom på grund af for dårlig indtjening.

Hørup: Det er ikke altid lykken for et firma at blive større og større. Det kan Passivbyg skrive under på. De seneste år er antallet at aktiviteter og medarbejdere været støt stigende i firmaet fra Hørup. Alligevel har ejerne her i januar begæret virksomheden konkurs.

- 2017 var faktisk et super år for os, men vi er druknet i vores egen succes. Vi har haft nok af aktivitet, men indtjeningen har været for lav især i de seneste projekter, siger Claus Nielsen, som sammen med Jens Thorsen etablerede Passivbyg i 2011.

Claus Nielsen fortæller, at man helt ind til før jul faktisk troede, at alt så nogenlunde fint ud, da regninger fra samarbejdspartnere begyndte at vælte ind. Der var ikke penge nok til at betale dem alle, hvorefter man ikke så anden udvej end at gå den tunge vej til Skifteretten i Sønderborg.

- Det kom som et chok for os, at tingene slet ikke hang sammen. Vi havde ikke troet, det skulle komme så vidt. Vi er nok vækstet lidt for hurtigt og samtidig ikke sørget for, at likviditeten er fulgt tilsvarende med.

Annonce

Det kom som et chok for os, at tingene slet ikke hang sammen. Vi havde ikke troet, det skulle komme så vidt. Vi er nok vækstet lidt for hurtigt og samtidig ikke sørget for, at likviditeten er fulgt tilsvarende med.

Claus Nielsen, medejer af Passivbyg

Regnvejret blev dyrt

Claus Nielsen oplyser, at også mindre faktorer har spillet ind på konkursen. Blandt andet mistede Passivbyg en del penge, da en samarbejdspartner gik konkurs, hvilket gik kraftigt udover vores egenkapital. Vejret har også drillet firmaet.

- Regnvejret har forsinket en stor del af vores projekter hvilket har bevirket, at vi har måtte hyre eksterne håndværkere ind for at nå deadline. Det og at skulle sende medarbejdere hjem på grund af vejr har bevirket at vores priskalkulationer ikke har holdt.

Passivbyg oplyser, at et enkelt hus ikke er blevet færdigt. Der mangler cirka en fjerdedel, og så er der nogle mindre opgaver, der mangler at blive udbedret et par steder. Desuden står ni ansatte nu uden job, ligesom en håndfuld lokale samarbejdspartnere har penge til gode.

- Det er da ikke sjovt, at skylde penge og ikke kunne betale. Det er sindssygt hårdt også for familielivet, fortæller Claus Nielsen.

Ejere af nyt selskab

Ejerne kommer også til at tabe penge. Beløbet og hvor meget firmaet skylder væk, ønsker hverken Passivbyg eller kurator og advokat Palle Niss at oplyse. I Passivbygs seneste regnskab fra 2015/16 står gælden opført til små tre mio. kr. Egenkapitalen var på 87.169 kr.

Hvad skal du så lave i fremtiden?

- Det er stadig noget indenfor byggebranchen. Det er jo det, man kan, siger Claus Nielsen, som sammen med Jens Thorsen i december har dannet et nye firma med navnet PassivByg Administration.

- Vi har pt. oprette et selskab, så vi færdiggører vores ufærdige projekter. Vi vil gerne hjælpe kunderne, så godt som vi kan. Det er en meget tung byrde for kunden at stå med et ufærdigt hus. Planen er derfor i første omgang at få lukket de løse ender. Hvad der så skal ske, må vi tage det til den tid. Lige nu tager vi en dag ad gangen, siger Claus Nielsen.

Det er helt lovligt at stifte en virksomhed inden en konkurs og at købe aktiverne i konkursboet med henblik på at videreføre virksomheden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce