Annonce
Varde

Begge byer gør en kæmpe indsats – den ene vinder, den anden taber

I Næsbjerg gør de meget ud at fortælle om alt det positive. Og nu har de endnu mere at fortælle om, da indbyggertallet er steget med 26 det seneste år til 771 indbyggere. Det får smilet frem hos Finn Ladegaard, der er formand for Næsbjerg Sogneforening. Arkivfoto: John Randeris
Næsbjerg og Billum har på hver sin måde kæmpet for at få flere tilflyttere, men resultatet er vidt forskelligt.

Næsbjerg/Billum: De senere år har både Næsbjerg og Billum kæmpet for at få mere gang i hjulene. Jo flere indbyggere, jo større er chancen for at bevare de primære velfærdsinstitutioner såsom skoler og børnehaver.

I Billum tog man selv sagen egen hånd og etablerede Billum Friskole, der oplever fremgang i elevtallet.

Omvendt forholder det sig nok lidt overraskende med indbyggertallet, der er faldet med 25 indbyggere til 549 i 2019.

- Det overrasker mig lidt. Det er en skidt udvikling, men jeg har ingen forklaring, siger Jørgen Hansen, der er formand for Billum Sogneforening.

En forening, som i foråret investerede et sekscifret beløb i en lang række åben by-arrangementer. Som prikken over i’et udgav byen en avis.

- Jeg tror på, at vi får vendt udviklingen, siger Jørgen Hansen, der er sikker på, at den nye Rema 1000 i byen på sigt vil hjælpe Billum.

Han kunne godt bruge mere hjælp fra kommunen til at profilere Billum som boligby for folk, der arbejder i Esbjerg.

- Og så mangler vil nogle gode udstykninger, siger Jørgen Hansen.

Annonce

Kommunens udstykning er næsten solgt. Der er kun tre grunde tilbage. Det viser, at det var den rigtige beslutning.

Finn Ladegaard, formand for Næsbjerg Sogneforening

Attraktive byggegrunde

At attraktive byggegrunde er alfa og omega, kan Finn Ladegaard, formand for Næsbjerg Sogneforening, skrive under på. Byen fik presset byrådet til at købe en lokalplanlagt udstykning tilbage. Efterfølgende byggemodnede kommunerne grundene. Og indbyggertallet fortsætter med at stige. Det seneste år er indbyggertallet steget med 26 til 771.

- Kommunens udstykning er næsten solgt. Der er kun tre grunde tilbage. Det viser, at det var den rigtige beslutning, siger Finn Ladegaard.

Når han ser tilbage på udviklingen i byen, så er der især én ting, der springer ham i øjnene. For byrådet kan med langvarige beslutningsforløb gøre ondt værre.

- Da der var diskussioner om skolerne, så gik alt i stå, mindes Finn Ladegaard om det seneste skoleforlig.

- Derfor er det så vigtigt, at byrådet laver nogle langsigtede planer for skolerne.

Næsbjerg har som så mange andre driftige landsbyer et kæmpe uudnyttet potentiale. Det er manglen på nye og tidssvarende lejeboliger.

Velkomstpakke og nyhedsbrev

Næsbjerg Sogn er meget bevidste om, at det går godt.

- Tingene er lettere, når det går godt. Det er lettere at finde frivillige, når folk taler positivt om byen, siger Finn Ladegaard.

Og på opfordring af medlemmerne omdeler sogneforeningen hver måned et nyhedsbrev. Her beder sogneforeningen de nye tilflyttere velkommen med et foto i nyhedsbrevet. Hvis de altså har lyst til at være med.

- Alle nye borgere får en velkomstpakke. Det hjælper ikke at gøre en masse, hvis du ikke fortæller om det, siger Finn Ladegaard.

Jørgen Hansen, formand for Billum Sogneforening, er sikker på, at Billum nok skal hente det tabte tilbage, selvom et fald i indbyggertallet på 27 for ham virker lidt voldsomt. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Små handelsskoler risikerer at miste udkantstilskud: Nu står flere til at gå i minus

Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce