Annonce
Tønder

Bekræftet via dna: Nyt ulveangreb i Tønder-området

Det var dette syn, der mødte fåreavler Mads Roelsen på marken ved Øster Højst den 3. oktober. En dna-analyse bekræfter, at der er tale om et ulveangreb. Foto: Mads Roelsen / Facebooksiden "Her er ulven i Danmark"
Fåreavler Mads Roelsen, Adelvad, opdagede i starten af oktober fire døde dyr på sin mark ved Øster Højst. Dna-analyse viser nu, at der var tale om et ulveangreb. Mads Roelsen og den ulveinteresserede redaktør Erik Poulsen er ikke i tvivl: Tønder-området har et regulært ulveproblem.

ØSTER HØJST: Sidste weekend mistede fåreavler Henrik Seidelin, Visby, 22 dyr i det, der netop nu undersøges som et ulveangreb. Skulle det vise sig at være rigtig, er det ikke det eneste i løbet af de seneste par uger.

Onsdag fik fåreavler Mads Roelsen, Adelvad, bekræftelse på, at det angreb, som hans fåre-flok blev udsat for på en mark ved Øster Højst, skyldes ulv.


Pengene erstatter det dyr, man har mistet, men det erstatter ikke det, som dyrene har været udsat for.

Mads Roelsen, fåreavler, Adelvad


- Jeg opdagede først et dødt får, senere fandt jeg yderligere tre døde dyr, fortæller Mads Roelsen om episoden, der fandt sted den 3. oktober.

Han slog alarm hos Naturstyrelsen Vadehavet, men gik derudover stille med dørene.

- Jeg ville først være helt sikker på, at det var en ulv, siger han.

Annonce

Bekræftelsen

Bekræftelsen via en dna-test kom i onsdags, og det får blandt andet Erik Poulsen, Tim, der er redaktør af facebooksiden "Her er ulven i Danmark" og kontaktperson til netværket "Ulvens Naboer - Folk, dyr og natur" til at råbe vagt i gevær.

Fåreavleren fandt fire døde dyr, og tre andre var forsvundet og er ikke dukket op igen. Foto: Mads Roelsen / Facebooksiden "Her er ulven i Danmark"

- Med oplysningerne om de to alvorlige angreb ved Tønder i denne måned begynder grænselandet at ligne et område, der er lige så hårdt ramt af ulveangreb som den vestjyske ulvezone. Massakren ved Visby tegner til at være ulvens værk, og hvis det bliver dokumenteret med dna-test, har der siden 23. maj været fire ulveangreb på Tønder-egnen. I maj ved Brøns og i juli ved Lydersholm. Dertil en lang række dokumenterede ulveangreb lige syd for den dansk-tyske grænse, siger Erik Poulsen.

Annonce

Familieforøgelse

Ulvekonsulent ved Naturstyrelsen Vadehavet, Thomas Iversen, har tidligere til JydskeVestkysten oplyst, at observation i lokalområdet tyder på, at en ulv har opholdt sig i området omkring Draved Skov i en længere periode. Der er formentlig tale om en hanulv.

Kompensation

Naturstyrelsens forvaltningsplan for ulv fastsætter økonomisk kompensation ved tab af dyr ved dokumenterede ulveangreb.

For får gælder følgende priser:

Lam/kid op til 10 måneder: 800 kr.

Voksen 10+ måneder: 1200 kr. 

Drægtigt får/ged 1200 x 1,7 = 2560 kr. 

Får/ged med lam ( under 4 mdr.) 1200 + 800/lam 

Andre erstatningsbeløb er:

Pattegris 0 – 6 måneder: 200 kr. 

Gris  ældre end 6 måneder: 1000 kr.

Hunde: : efter konkret vurdering (maks. 35.000 kr.)

Kvæg: fra 2500 op til 11.000 kr.

Ulven, der står bag det konstaterede angreb i Øster Højst, er ifølge Thomas Iversen en tæve, der er vandret op gennem Tyskland og altså har krydset landegrænsen. Med en han- og en hunulv på samme tid i lokalområdet er der skabt et udgangspunkt for familieforøgelse.

- Så har vi for alvor balladen, vurderer Erik Poulsen.

Mads Roelsen konstaterer, at Draved Skov er lig med hans egen baghave.

Annonce

Flere angreb

Tønder-området er indtil videre blevet betragtet som et mindre ulve-venligt område. Tidligere dokumenterede angreb er blev vurderet til at være foretaget af enlige strejfere, der er på gennemrejse.

Foto: Mads Roelsen / Facebooksiden "Her er ulven i Danmark"

Angrebene i Øster Højst og Visby står formentlig ikke alene. Således har Mads Roelsen kendskab til en kollega i lokalområdet, der forleden mistede to dyr. Det bekræftes af  ulvekonsulent Thomas Iversen. Dog er det ikke bekræftet, at der har været tale om et ulveangreb.

- Jeg bliver jævnligt kaldt ud. En gang imellem er der tale om ulv, en gang imellem er det ikke tilfældet, lyder det fra ham.

Annonce

Kompensation

Ulven indvandrede til Danmark tilbage i 2012 efter at have været fraværende i over 200 år. Naturstyrelsen har siden udarbejdet en forvaltningsplan for den fredede ulv. Planen indeholder også regler om økonomisk kompensation for fåreavlere, der mister dyr ved dokumenterede angreb. Det kan Mads Roelsen med sine fire døde dyr nu se frem. Men det er for ham ikke andet end et lille plaster på såret.

- Pengene erstatter det dyr, man har mistet, men det erstatter ikke det, som dyrene har været udsat for, påpeger han.

I øvrigt vil kompensationen næppe dække hans fulde tab. Således sendte han i alt 120 får ud på marken ved Øster Højst. Med fire dødfundne burde der være 116 tilbage. Men der er kun 113.

- Jeg regner med, at de tre andre også er døde, lyder det fra Mads Roelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Tønder

Kære læser: To bliver til én

Sport

Alle engelske klubber trækker sig fra udskældt Super League: - Vi begik en fejl, og det undskylder vi for

Annonce