Annonce
Sønderborg

Bekymrede naboer kritiserer hjælpen til syg kvinde

Et af kvindens fald resulterede i en brækket arm. Siden har hun opsøgt sine naboer igen og igen for at få hjælp. Modelfoto: Colourbox
Lykke og Flemming Nielsen i Egernsund er frustrerede over Sønderborg Kommunes indsats over for en gammel, konfus kvinde i nabolaget.
Annonce

Egernsund: For nylig blev Lykke og Flemming Nielsen ringet op af pårørende til en mere end 90-årig kvinde i nabolaget. Familien var bekymret, for hun tog ikke sin telefon.

Det viste sig, at den gamle kvinde var faldet om og lå hjælpeløst på gulvet i sin lejlighed. Hun var ligbleg og svarede ikke på spørgsmål. Familie og naboer ringede derfor til hjemmeplejen, der sendte to ansatte ud for at kigge til hende.

Hvad der herefter skete, blev Lykke og Flemming Nielsen meget foruroliget over. For de to ansatte forlod kvinden efter at have ringet efter en sygeplejerske, som de sagde ville komme ”i løbet af dagen”.

- I løbet af dagen? Det var jo her og nu, hun havde brug for hjælp. Derfor ringede vi 112, forklarer Flemming Nielsen, der har beskrevet forløbet i et læserbrev, som han har sendt til JydskeVestkysten.

Alarmcentralen guidede Lykke Nielsen til at give førstehjælp, indtil ambulancefolkene nåede frem. De blev hos hendes i halvanden time, hvor hendes tilstand blev bedre.

Annonce

Brækkede armen

Nogle dage senere faldt kvinden igen og fik en flænge i ansigtet. Hun klagede også over ondt i armen. Naboerne ringede igen efter en ambulance, som tog hende med på sygehuset, hvor det viste sig, at hun havde brækket armen.

Siden har hun rendt sine naboer på dørene.

- Hun er konfus og bange. Hun piller gipsen af og tager armen ud af slyngen. Hun fortæller, at hun har ondt, og beder os hjælpe, fortæller Flemming Nielsen, der er tilbageholdende med flere detaljer, da han ikke ønsker, at kvinden skal kunne genkendes.


Naboer må forstå, at vi ikke kan informere dem om, hvad der herefter sker.

Preben Storm (S), formand for social- og seniorudvalget


Forleden frygtede han, at hun var død. Det var, efter han og Lykke Nielsen kom forbi hendes lejlighed og kunne se, hvordan hun sad og sov med hovedet hvilende på en fodskammel foran stolen. Sådan sad hun også timer senere, da de kom tilbage.

- Det er ikke i orden at lade en gammel hjælpeløs dame sidde sådan. Det er uværdigt. Der må da kunne findes en aflastningsplads til hende, mener han.

Annonce

Maksimum hjælp

Lykke og Flemming Nielsen fortæller, at de er flere, der har kontaktet kommunen for at få mere hjælp til kvinden. Flemming Nielsen har også ringet til Preben Storm (S), formand for social- og seniorudvalget, der fortæller, at han har bedt forvaltningen undersøge sagen:

- Mere kan jeg ikke sige, for jeg kan ikke udtale mig om enkeltmandssager, og desuden er det de pårørende, der skal henvende sig, siger Preben Storm.

Men nogle gange er det jo naboerne og ikke de pårørende, der har den daglige kontakt og hurtigere opdager, hvis en ældre har brug for hjælp?

- Ja, og derfor er jeg også glad for, at de reagerer. Men naboer må forstå, at vi ikke kan informere dem om, hvad der herefter sker, svarer Preben Storm, som afviser Lykke og Flemming Nielsens kritik af kommunens indsats:

- Jeg mener virkelig, at vi har en velfungerende hjemmepleje i kommunen, siger Preben Storm.

Ifølge Marianne Krarup, der er chef for hjemme- og sygeplejen i Sønderborg Kommune, blev der efter naboernes henvendelser straks taget hånd om kvinden, som nu får alt den hjælp, hun er berettiget til.

- Vi er på sagen. Mere konkret kan jeg ikke udtale mig, for det har jeg ikke samtykke til. Men vi er glade og lykkelige over, at der er medmennesker, der reagerer i sådanne tilfælde, siger hun.

OBS: Flemming Nielsen fortæller fredag morgen til JydskeVestkysten, at kvinden nu har fået tilbudt en aflastningsplads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce