VOJENS: Et par kommer gående med en lille, hvid hund. Lidt længere væk går en mor og far med to drenge, der dribler en bold mellem sig, mens et ældre ægtepar hilser, da det går forbi. Nede ved søen sparker en halvstor dreng samtidig til kanten på den halvt optøede is.
Klokken er lidt over 15 en helt almindelig eftermiddag i februar i Fuglesøparken i Vojens. På stien står Lene Diemer Jacobsen, der bor på Fuglesøvej og har parken som nærmeste nabo.
Lene Diemer Jacobsen er ked af det. Og oprørt. Hun føler trang til at græde og har haft mange søvnløse nætter, siden hun og hendes naboer i slutningen af januar hørte om Lene og Jesper Bitsch Bierbaums planer for parken. En legeplads, bålhytter, træningsfaciliteter, der kan bruges af både børn og voksne, er blandt ideerne. Over tid håber Lene og Jesper Bitsch Bierbaum desuden, at der kan komme endnu flere forskellige aktiviteter i form af eksempelvis en lukket fodboldbane eller hockeybane samt en scene til friluftsspil.
Målet for dem er at gøre området ved Fuglesøen endnu mere attraktivt og gerne skabe øget bosætning. Forum Vojens har allerede sagt ja til at putte 300.000 kroner i projektet, og det er nu op til Lene og Jesper Bitsch Bierbaum gennem fonde og legater at skaffe de resterende 600.000 kroner. Lene Diemer Jacobsen føler, at planerne er et overgreb mod alle dem, der benytter parken i den nuværende for - og selvfølgelig også naboerne.
Ingen kontakt
- De har præsenteret planerne i pressen og på skolen som en realitet. Men ikke på et eneste tidspunkt har de haft kontakt med os, der bor her. Det finder jeg temmelig arrogant og meget forkert, og hvad er der i vejen med parken, som den er? Hvorfor respekterer man ikke området? Hvorfor skal vi have denne tivolisering? Her kommer allerede mange på alle tider af året.
Lene Diemer Jacobsen, FuglesøvejDe har præsenteret planerne i pressen og på skolen som en realitet. Men ikke på et eneste tidspunkt har de haft kontakt med os, der bor her.
- Når der er konfirmationer, kommer gæsterne hertil og går ned til søen, når der er fødselsdage, er der picnic, og der arrangeres rundbold, og da vi for nylig havde sne, blev der kælket ned ad bakken lige neden for min have. Desværre var isen på søen kun tyk nok en dag, men den ene dag var der mange, som stod på skøjter, lige som mange om sommeren fluefisker dernede, siger Lene Diemer Jacobsen.
Beliggenhed
Da Lene Diemer Jacobsen og hendes familie for 18 år siden flyttede fra Berlin til Danmark, havde de ikke råd til at bo i Haderslev. De vendte derfor blikket mod Vojens og undersøgte omkring 50 boliger, inden kærligheden faldt på villaen fra 1967 på Fuglesøvej:
- Det var beliggenheden, der afgjorde det. Den er fantastisk. På den ene side vender huset ind mod byen. På den anden side til parken.
Huset er siden blevet bygget om, lige som haven er lagt om. Alt er lige som hos deres naboer lagt an på syn og blik ud over det store grønne område. Fra hus og have er der plads til at nyde fuglelivet, tage ud at gå eller løbe en tur eller til blot at nyde synet af børn og voksne, der kælker, står på skøjter, spiller fodbold, rundbold, eller hvad de ellers finder på i parken.
- Det er sådan, parken skal bruges, siger Lene Diemer Jacobsen, som pointerer, at hun og hendes familie ikke vil have parken for sig selv.
- Nej, da. Vi vil bare ikke have, at den natur, der er her, bliver ødelagt.
Vil være konstruktiv
Lene Diemer Jacobsen føler sig presset og har talt med flere af sine naboer, der er enige med hende i bekymringen for, hvad alle de mange aktiviteter kan komme til at betyde for både brugere og naboer til parken. Lene Diemer Jacobsen, der som lærer er vant til at knuse problemer, har også drøftet løsninger med dem. Hun vil gerne forsøge at være konstruktiv:
- Først snakkede vi om, at man kunne flytte legepladsen ind i skoven og gøre det til en skovlegeplads. Men den idé gik vi fra. Der har tidligere været en skovbørnehave, men parken har jo form som et amfiteater, så støjen stiger op. Så den idé er vi gået fra. Så hvorfor ikke i stedet lave en lækker legeplads ved Vojens Hallerne – som kan bruges i forbindelse med besøg i svømmehal eller til håndbold. Det kunne i hvert fald gøre Vojens mere attraktiv, siger Lene Diemer Jacobsen, der understreger, at hun taler på egne vegne.
Der er et fantastisk stisystem rundt om og gennem Fuglesøparken. Det skal udbygges, synes hun. Blandt andet med mulighed for at gå fra parken over Tørning Mølle til Hammelev eller til Hindemade - meget gerne i et samarbejde med Veteranbanen Haderslev-Vojens. Så vandrerne kan tage toget enten frem eller tilbage.
I øjeblikket er der opsat standere med QR-koder med en lang historie om området. Opsætning af tre slags stolper som vejviser til ruter, der leder ud på en geologisk, historisk eller naturmæssig vandretur er ifølge Lene Diemer Jacobsen oplagt for både børn og voksne.
- Så kan man bevæge sig gennem parken og samtidig lære noget.
Planen om at opsætte shelters til overnatning er hun modstander af.
- Vi kan da ikke have folk sovende i baghaven.
Det handler om mere end udsyn
Lene Diemer Jacobsen er klar over, at mange nok vil synes, at hun egoistisk blot vogter over udsigten fra sin grund til de grønne plæner, skov og sø:
- De påstår jo, at vi ikke har købt udsigten. Det har vi heller ikke, men vi betaler altså for den i form af højere skatter, og desuden er der restriktioner på, hvad vi må og ikke må på grunden, siger hun og peger på hegnet i sin have, et æbleespalier:
- Hegnet skal være levende, sådan er vedtægterne.
For Lene Diemer Jacobsen er det at bo på Fuglesøvej med udsigt fra stuen til Fuglesøparken som at bo i første række ned til stranden.
- Og stranden ødelægger man jo heller ikke med tivoli, så hvorfor så vores park, spørger hun.