Annonce
Udland

Belgisk barnemorder forsøger igen at blive prøveløsladt

Ingen har fortjent at rådne op bag tremmer, siger forsvarsadvokat for den berygtede barnemorder Marc Dutroux.

En af Europas mest berygtede barnemordere, Marc Dutroux fra Belgien, gør endnu et forsøg på at blive prøveløsladt.

Fem dommere samles torsdag i det fængsel, hvor han sidder indespærret, for at tage stilling til, om den snart 63-årige Dutroux skal have lov til at gennemgå en mentalundersøgelse, der går forud for en egentlig anmodning om prøveløsladelse.

Men hans forbrydelser er af så grusom en karakter, at ofrenes familier og store dele af offentligheden raser over, at det overhovedet kan komme på tale at overveje en løsladelse af "Monstret fra Charleroi", som Dutroux også bliver kaldt.

Ofrenes familier beskriver ham som en "pervers og manipulerende" person, der aldrig har udtrykt anger for sine ugerninger.

Dutroux blev i 2004 idømt fængsel på livstid for at have bortført, pint og voldtaget seks piger i 1995-96 i byen Charleroi. Fire af hans ofre døde.

To blev dræbt og to døde af sult i en kælder, hvor Dutroux holdt dem fanget.

Han blev anholdt i 1996, og har dermed været bag tremmer i 23 år.

I 2013 blev han nægtet prøveløsladelse, men hans forsvarsadvokater mener, at hans langvarige indespærring i sig selv er et argument for at give det et nyt forsøg.

- Ingen fortjener at rådne op (i et fængsel, red.), siger Bruno Dayez, en af advokaterne.

De fem dommere vil torsdag drøfte Dutrouxs anmodning om at gennemgå en undersøgelse, der skal fastlægge hans mentale tilstand og risiko for at begå nye forbrydelser.

Dommerne ventes først at træffe en afgørelse senere. De skal nå frem til en enstemmig beslutning, som ikke kan ankes.

Bruno Dayez siger, at en psykologisk undersøgelse er et "nødvendigt skridt" for en prøveløsladelse, som hans klient håber at opnå om "et par år".

En eventuel mentalundersøgelse er dog ingen garanti for, at Dutroux igen bliver lukket ud i samfundet.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce