Annonce
Esbjerg

Benamputeret misbruger forsøgte at få politifolk til at skyde ham

En 53-årig, benamputeret misbruger begik den 31. oktober røveri mod en tankstation i Esbjerg og forsøgte efterfølgende at få politifolk til at skyde sig. Arkivfoto.

Selvmordstruet, benamputeret stofmisbruger forsøgte at få politiet til at skyde sig efter røveri mod tankstation. Fundet skyldig i retten, men løsladt.

Esbjerg: Når en 53-årig handicappet misbruger fra Esbjerg om kort tid fejrer fødselsdag, sker det helt uventet i frihed, selv om han forleden blev fundet skyldig i røveri, trusler mod både politifolk og trusler mod en kammerat samt overtrædelse af både knivloven og loven om euforiserende stoffer.

Den 53-åriges hustru gav da også et forbløffet, lettelsens skrig fra sig fra tilhørerpladserne, da anklageren i retsmødet ved Retten i Esbjerg oplyste dommer Aage Flebo om, at man ønskede at løslade den nu dømte mand.

Få sekunder før havde en enig domsmandsret ellers både fundet den tiltalte skyldig i de i alt fem forhold i anklageskriftet og besluttet, at den 53-årige skal mentalundersøges, inden straffens længde kan blive fastsat, og dommeren var netop gået i gang med at forklare den hidtil varetægtsfængslede mand, at han skulle forblive bag tremmer frem til domsafsigelsen, da anklageren kom med sin overraskende meddelelse.

Mentalundersøgelse


  • Baggrunden for den kommende mentalundersøgelse, der skal udføres inden strafudmålingen, er en anbefaling fra Kriminalforsorgens psykiatriske lægekonsulent, som mener, at den 53-årige kan være omfattet af paragraf 16 i straffeloven. Den siger, at personer, der på gerningstidspunktet var utilregnelige på grund af sindssygdom eller tilstande, der kan sidestilles hermed, er straffri. Der kan dog i særlige tilfælde blive tale om straf, hvis den forbigående sindssyge stammer fra indtagelse af alkohol eller andre rusmidler.
  • Det er endnu uvist, hvornår mentalundersøgelsen er tilendebragt og domsafsigelsen genoptages.
Annonce

Forsøg på selvmord

Bag den glade scene i retssalen lå tydeligvis en trist livshistorie, der går mange år tilbage. Men i forhold til selve anklageskriftet tog det hele sin begyndelse den 31. oktober om morgenen, hvor den benamputerede mand meddelte en af de plejere, der kommer i hans hjem, at han ville stikke sin kammerat ned, nærmere bestemt stikke ham i højre lyske. Angiveligt var årsagen, at den 53-årige var angst for at miste sin hustru til den pågældende kammerat.

Senere på dagen - kort før klokken 16 - trillede han sin kørestol ind på Cirkle K på Gammelby Ringvej og truede personalet til at udlevere 85 pakker cigaretter ved at hive en pistol - der siden viste sig at være en attrap - frem fra inderlommen. Han, der på det pågældende tidspunkt tilsyneladende var både vind og skæv af piller, truede med stort set alt, hvad han i øvrigt kunne komme i tanker om, herunder at han var i besiddelse af en bombe. Men da tankstationen er pengeløs, måtte cigaretterne gøre det ud for et udbytte.

10 minutter senere kørte han sin kørestol ned forbi børnehaven i Mandøgade, hvor han blev indhentet af politiet - i første omgang to betjente, men siden stimlede flere repræsentanter fra ordensmagten til. Den 53-årige pegede på betjentene med attrappistolen, og da de ikke kunne skelne den fra en rigtig pistol, var han i fare for at blive skudt. Præcis hensigten, oplyste den tiltalte under retsmødet.

Annonce

Knive og piller

- Jeg ville begå selvmord, så jeg prøvede at få dem til at skyde mig ved at pege på betjentene med pistolen. To af betjentene rystede lidt, og jeg tror, det var tæt på, at de havde gjort det. Men til sidst smed jeg selv pistolen - jeg kom til at tænke på, at de skulle leve med at have skudt mig - og så overmandede de mig, forklarede den 53-årige mand - både veltalende og høflig.

Ud over hændelserne den 31. oktober var den 53-årige også tiltalt for overtrædelse af knivloven og loven om euforiserende stoffer, idet han havde efterladt en cykeltrailer bag Sydvestjysk Sygehus Esbjerg indeholdende fire køkkenknive, han havde fundet på storskrald, ligesom han var i besiddelse af 89 piller. Altsammen noget, han i lighed med de tre andre punkter i anklageskriftet, beredvilligt tilstod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce