Annonce
Haderslev

Benny Bonde om adgangsvej for særtransporter i Arnum: Der er ingen gode beslutninger

Arnum Nørremarksvej er bred og stort set uden villaer. Der mangler blot adfalt og en vejudvidelse på cirka 50 meter op til Vestergade, påpeger beboerne på Stensbækvej. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Haderslev Byråd besluttede tirsdag aften, at borgere på Stensbækvej i Arnum skal befries for særtransporter ved at udvide Arnum Nørremark. Det betyder, at der skal eksproprieres.

ARNUM: - Det er sagen, der ikke vil dø.

Sådan indledte formanden for udvalget for plan og miljø, Benny Bonde (NB), da han på tirsdagens byrådsmøde skulle præsentere sagen om adgangsveje for særtransporter på Stensbækvej i Arnum.

Indstillingen fra udvalget for plan og miljø samt økonomiudvalget lød nemlig, at man skulle vælge den løsning, der indebar en sideudvidelse af Arnum Nørremark, og det vil betyde, at der skal eksproprieres, da ejeren af de jordarealer, der er brug for, ikke har i sinde at sælge.

Annonce

- Det er en kedelig sag, hvor der ikke er nogen gode løsninger. På den ene side står vi med beboere på en villavej, der har brug for trafiksikkerhed. På den anden side en virksomhed, der udvider og har brug for forsyninger, og midt imellem en lodsejer, der ikke ønsker at sælge arealer. Jeg går meget langt for at sikre den personlige ejendomsret, men her er der også en lang række villaejere, som ikke havde kunnet forudse, omfanget af den tunge trafik. Derfor bliver vi nødt til at handle, men vi kan ikke gøre alle glade.


Jeg går meget langt for at sikre den personlige ejendomsret, men her er der også en lang række villaejere, som ikke havde kunnet forudse, omfanget af den tunge trafik. Derfor bliver vi nødt til at handle.

Benny Bonde (NB)


Det var ikke første gang, at politikerne havde forsøgt at råde bod på problemerne i Arnum, men de hidtidige tiltag havde ikke gjort nok.

- Vi valgte dengang en forkert løsning, erkendte Benny Bonde.

Særtransport gennem Stensbækveej i Arnum en sen juniaften. Privatfoto

Må vente til næste år

Så da udvalget for plan og miljø tilbage i april havde punktet på dagsordenen, valgte de løsningen med Arnum Nørremark og ekspropriation, men gjorde et sidste forsøg med dialog ved at sende borgmester H.P. Geil (V) og kommunaldirektør Peter Karm til Arnum for at se, om en ekspropriation kunne undgås. Det kom der dog ikke noget ud af, og derfor endte beslutningen først i økonomiudvalget og derpå i byrådet.

På økonomiudvalgsmødet den 21. juni havde borgmester H.P. Geil dog forsøgt at vinde tilslutning for et alternativt forslag, det der i planerne kaldes for scenarie 1, etablering af en ny adgangsvej fra Vestergade til Stensbækvej. Det fik imidlertid kun opbakning fra i alt fire af udvalgets medlemmer, og så endte de alle med at stemme for det, der kaldes scenarie 2, en udvidelse af Arnum Nørremark.

Det betyder konkret, at vejen udvides på en strækning over 160 meter, og at der etableres en krydsudvidelse i T-krydset Arnum Nørremark-Vestergade. Vejen bliver bredere, og det kræver erhvervelse af jord. Anlægsomkostningerne forventes at andrage 1,5 millioner kroner inklusive erstatningen til lodsejerne, men det kommer dog først på budgettet for 2022, så beboerne på Stensbækvej, må væbne sig med tålmodighed en rum tid endnu.

Det kan måske blive svært. Nogle timer inden tirsdagens byrådsmøde fik politikerne tilsendt billeder af en specialtransport gennem villavejen i mørke. Og i juni er det længe lyst.

Baggrund

JydskeVestkysten beskrev 29. oktober sidste år, hvordan beboerne på villavejen Stensbækvej blev genereret af tunge sværgodstransporter med vindmølledele samt følgebiler til Dangard på Teglværksvej.

Transporterne foregår dag og nat, og beboerne bliver jævnligt banket op – også om natten – fordi en bil spærrer på vejen. Det er generende for beboerne, der nu har fået nok.

Dangards fabriksdirektør, Paul Clausen, står på beboernes side. Virksomheden har flere gange uden held forsøgt at få ændret vejadgangen til Arnum Nørremark. Det kompliceres af, at ejeren af en ejendom ved Arnum Nørremark ikke vil afgive jord til en udvidelse af et kort stykke med grus til Dangard.

Nu har byrådet valgt at skride til ekspropriation.

Annonce
Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Haderslev

Millionerne ruller ind med ny aftale: Nu kan Aarø få penge til nye boliger

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Esbjerg For abonnenter

Efter opfordringer til test: Kæmpelange corona-køer får esbjergenserne til at rase

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce