Annonce
Varde

Bent er renset: Dømt for bedrageri – nu fuldstændig frifundet

Bent Hansen er en lykkelig og lettet mand. Efter at have været uskyldigt dømt, er han nu frifundet i landsretten. Arkivfoto: Bent Hansen
Bent Hansen, førtidspensionist i Varde, blev i september dømt for at have forsøgt at hæve penge på et stjålet dankort. Hans forsvarer var rystet – sagen blev anket – og i dag har landsretten frifundet Bent.

Varde: Bent Hansen, tidligere narkoman, som i 10 år i Varde har holdt sin sti ren, blev i september sidste år, som et lyn fra en klar himmel, dømt for forsøg på at hæve penge på et stjålet dankort.

Forsvarer, Varde-advokat Søren Dueholm, sagde efterfølgende rystet, at han aldrig havde stået med en dom, der var så oplagt forkert.

Bent Hansen blev dømt, fordi han var ved Nordeas hæveautomat, den som det stjålne dankort blev forsøgt misbrugt fra.

Problemet var bare, at automatens billeder af Bent Hansen er fra cirka et minut før, kortet blev forsøgt misbrugt. Derfor havde advokat Søren Dueholm ikke et øjeblik haft fantasi til at forestillet sig, at hans klient blev dømt.

Men det blev han, og det fik Bent Hansen til at gå hele vejen.

Annonce

Sagen kort

  • 19. september blev Bent Hansen dømt for forsøg på misbrug af stjålet hævekort.
  • Forsøget på misbrug er sket i Nordeas pengeautomat i Torvegade. Dankortet var stjålet kort tid forinden i Rema 1000 i Varde.
  • Der blev ikke ført bevis for, at Bent Hansen skulle have været i Rema den dag - og der var ikke sikret billeder fra dankortterminalen i det minut, den blev forsøgt misbrugt.
  • Til gengæld var der billeder fra terminalen et til et halvt minut inden misbruget, hvor Bent Hansen tonede frem. Bent Hansen bor overfor terminalen og har ikke computer, så han er tit henne at tjekke sin konto på den måde.
  • Bent Hansen fik i januar procesbevillingsnævnets tilladelse til at anke dommen på seks dagbøder af 425 kroner.
  • For to dage siden fik han brev om, at landsretten har frifundet ham.
  • Advokat Søren Dueholm, Advokatfirmaet Vogel & Gammelby, har ført sagerne for Bent Hansen.

Total lettelse

De seks dagbøder a´ 425 kroner, han blev idømt, ligger faktisk under petitessegrænsen, og giver ikke ret til at anke. Men anke ville han, så for egen regning og risiko satte førtidspensionisten advokat på. Først for at få procesbevillingsnævnets tilladelse til at bringe sagen i landsretten. Den tilladelse kom i januar. Herefter hyrede Bent Hansen sin advokat til at føre sagen for landsretten.

Nu har Bent Hansen fået brev fra Vestre Landsrets 9. afdeling. Ganske få linjer, heraf de afgørende ord: "Thi kendes for ret: Tiltalte Bent Hansen frifindes."

- Jeg har bare ventet på det her. Det er en total lettelse, siger Bent Hansen og fortsætter:

- Det har ikke noget med bøderne at gøre. Jeg vil bare ikke betale for noget, jeg ikke har gjort.

Venner stod klar med hjælp

Som førtidspensionist kunne han have fået problemer med at betale advokaten. Fordi han vandt betaler statskassen sagens omkostninger, men var det ikke sket, havde flere venner fra Bent Hansens netværk i Varde tilbudt hjælp:

- Jeg har to, der hver især havde lovet at betale, siger han.

Det slipper de nu for.

Til gengæld forstår Bent Hansen ikke, at han ikke får erstatning.

- Det er for dårligt. Jeg har gået det meste af et år og bare tænkt og tænkt på det her. Jeg kunne være gået helt ned med flaget, men det gjorde jeg ikke, siger han og fortsætter:

- Jeg lagde det på Facebook, med det samme jeg hørte, jeg er frifundet. Jeg har fået så meget feedback, at jeg er helt rørt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce