Annonce
Varde

Beredskab opruster: Der afsættes flere penge til brandsikkerhed

Leif Eichsen, Eik Buhl Nielsen (V) og Jens Mølgaard går ind i 2019 med nye økonomiske spilleregler for beredskab. Foto: Morten Nielsen

Her og nu koster en kontrakt med Falck skatteyderne mere. Men på sigt kan den betale sig, vurderer Vardes borgmester.

Varde: Falck skal i de kommende ti år slukke brande fra de fem brandstationer i Varde Kommune. En tiårig kontrakt trådte ved årsskiftet i kraft mellem Falck og Sydvestjysk Brandvæsen, og den betyder, at der afsættes flere penge til brandvæsen i de kommende år.

Varde Kommunes bidrag til kontrakten med Falck er på cirka 10 millioner kroner om året. Det vil sige omkring en million kroner mere end det hidtidige bidrag. Alligevel vurderer både Vardes borgmester Erik Buhl Nielsen (V) og beredskabschef Jens Mølgaard, at udgifterne på længere sigt vil være omkring uændret. Det skyldes, at vilkårene i kontrakten er ændret, således at Falck nu indkøber nyt materiel løbende.

Tidligere havde beredskaberne en dialog med kommunerne, når der skulle købes udstyr - for eksempel nye køretøjer og andet. Men nu er det beløb inkluderet i de faste udgifter.

- Jeg er sikker på, at det var en rigtig beslutning, som de tre kommuner tog, siger Erik Buhl Nielsen, som regner med, at de øgede faste udgifter vil være tjent ind over de kommende ti år.

Annonce

Mange brandstationer

Varde Kommune er speciel på grund af sin geografiske størrelse, for det er kun få andre kommuner, som har hele fem brandstationer. Til sammenligning så har Esbjerg Kommune tre brandstationer.De fem brandstationer i Varde Kommune ligger i Varde, Oksbøl, Nørre Nebel, Ølgod og Agerbæk.

Materiel fornyes løbende

Det er Leif Erichsen, som er driftleder i Falck. Han vurderer, at kontrakten er god for alle parter, også fordi det ikke kun er køretøjerne, der udskiftes.

Det er også andre former for materiel, som skiftes løbende, og den nye kontrakt sikrer altså, at dette kan ske, uden at de først skal igennem en proces, hvor politikerne i de tre kommuner skal godkende beløbet.

- De cirka 80 deltidsbrandfolk udtrykte stor tilfredshed med kontrakten ved nytårsparolerne, siger Leif Erichsen.

De tre kommuner under Sydvestjysk Brandvæsen er Esbjerg, Fanø og Varde. De tre kommuner betaler til Falck-kontrakten i forhold til indbyggertallet, og alle kommuner har sagt ja til at hæve grundbeløbet for brandslukning.

I Varde Kommune er det Falck, som ejer brandbilerne og materiellet, men Jens Mølgaard pointerer, at det ikke alene er Falck, der slukker. Han fremhæver også de frivillige som en uundværlig del af brandberedskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce