Annonce
Indland

Beredskab sender forstærkning til oversvømmede byer

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flere steder i landet er veje blevet oversvømmet. På Vestsjælland er motorvej blevet ramt af jordskred.

15.000 liter vand i minuttet.

Beredskabsstyrelsen måtte fredag aften sende en meget effektiv pumpe til Vejle for at fjerne store vandmængder fra byens gader.

Flere byer har - i kølvandet på de seneste dages regnvejr - fået assistance fra Beredskabsstyrelsen. Både i form af pumpeudstyr og mandskab.

Det fortæller vagthavende officer i Beredskabsstyrelsen Helle Noppenau.

- Vi har primært assisteret beredskaberne i Syd- og Sønderjylland.

- Der har været behov for at flytte store mængder vand på kort tid. Til det har vi blandt andet brugt en højkapacitetspumpe, der kan pumpe 15.000 liter vand på et minut, forklarer hun.

Beredskabsstyrelsen har hentet udstyr og mandskab fra flere afdelinger på tværs af landet for at hjælpe med at fjerne vand fra Hejsager ved Haderslev, Aabenraa, Sommersted og Vejle.

Mens beredskaberne har arbejdet hårdt for at pumpe vand væk fra gader og beboelsesområder fredag aften og natten til lørdag, har beredskaberne lørdag formiddag skruet ned for blusset.

- Det er især i nærheden af åer, hvor vandstanden er steget kraftigt, at vi har været nødt til at træde til med hjælp.

- Men indsatsen er ved at aftage, fordi der ikke kommer mere regn. Efter det er blevet lyst, kan vi se, at vandet er begyndt at falde, fortæller Helle Noppenau lørdag formiddag.

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) faldt der fredag mest regn i Syd- og Sønderjylland, en del af Midtjylland, på Fyn og store dele af Sjælland.

Det oplyser meteorolog Klaus Larsen til DR.

Vejen i Sydjylland har fået den største mængde regn. Her faldt der ifølge meteorologen 49 millimeter i løbet af ét døgn. I Vejen plejer den gennemsnitlige mængde nedbør for en måned at være 94 millimeter.

Selv om Beredskabsstyrelsen har koncentreret sig om Syd- og Sønderjylland, har det kraftige regnvejr også sat sig præg på Fyn og Sjælland.

Eksempelvis blev Kalundborgmotorvejen ved Regstrup på Vestsjælland ramt af et jordskred fredag aften som følge af de massive regnmængder.

Det skriver TV2, som beretter, at jordskreddet skete flere steder med få hundrede meters mellemrum langs motorvejen.

/ritzau/

Annonce
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce