Annonce
Haderslev

Beregning: Uden biogasanlæg vil der komme mere trafik

Bevtoft kommer til at modtage en masse gylle fra Haderslev Næs, hvis biogasanlægget på næsset ikke bliver til noget. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Haderslev Kommune og udvalget for plan og miljø har bedt Biogas Sode om ekstra beregninger på trafikmængden i tilfælde af, at biogasanlægget ikke får grønt lys.

Sode: Hvis det hele ender med en politisk afvisning af biogasanlægget på Haderslev Næs, så vil der ifølge bygherres beregninger komme langt mere tung trafik.

Det fremgår af et ekstra høringssvar, som bygherre - det vil sige Naturbiogas Sode og Jesper Bram - har fået lavet på anmodning fra udvalget for plan og miljø.

- Jeg synes, det er vigtigt at have med i regnestykket, at uden biogasanlæg på Haderslev Næs, så vil mange af de små bysamfund på Næsset og ind gennem Haderslev få meget mere transport med gyllebiler. Med et biogasanlæg på Næsset beholder og behandler landbruget det meste af gyllen på stedet uden at skulle ud og køre med det, siger formand for udvalget, Thomas Vedsted (LA).

Han fremhæver, at initiativtager Jesper Bram også har reduceret projektet, så det nu kun er lokale landbrug på Haderslev Næs, som kan levere gylle til anlægget. I starten var der lagt op til, at gyllen tilmed skulle komme fra et større område nord på.

Ifølge beregningen vil der med et biogasanlæg ved Sode være et samlet dagligt transportbehov med lastbiler på 144 kilometer, mens der uden et biogasanlæg vil være et behov på cirka 994 kilometer om dagen. Det skyldes, at der i forvejen er givet tilladelse til, at Jesper Bram kan opføre 12 svinestalde og producere 40.000 svin om året. Gyllen fra dem skal i givet fald køres til forgasning i Bevtoft og spredes på markerne.

Der stilles i forvejen krav fra staten til, at en vis procentdel af gyllen anvendes til biogas. Og alene den mængde vil føre til et transportbehov på 371 kilometer om dagen til Bevtoft.

Annonce

Formand: Troværdigt

Men er det i orden at bede bygherre om at lave den slags beregninger? Det kunne minde om at sætte ræven til at vogte høns. Burde beregningerne ikke komme fra kommunen?

- Jeg har tillid til, at de beregninger er korrekte. Vi har i forvaltningen heller ikke så mange ressourcer, at vi kan tage en medarbejder ud i en uge eller mere for at lave den slags beregninger. Det ville i givet fald gå ud over byggetilladelser eller andre haste-sager, forklarer Thomas Vedsted.

Kritikerne af anlægget påpeger, at alt det her skal hastes igennem, fordi det store tilskud til biogasanlæg bortfalder til jul? Er det en afgørende grund til at haste en så vigtig sag igennem? Har I ikke brug for mere tid?

- Det er jo nu, at pengene er der. Hvis vi siger nej, så er der bare andre, der får del i dem eller de falder tilbage til statskassen. Jeg vil gerne støtte op om, at en lokal virksomhed kan hente de tilskud hjem. Husk på, der vil også være 5-6 arbejdspladser i det her. Det er også vigtigt, siger Thomas Vedsted.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce