Annonce
Haderslev

Beregninger af F-35-støj skal laves om

Koncerndirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriet havde håbet, at støjberegninger og kompensationsmodeller kunne have været klar til borgermødet i Vojens den 6. december. Det lykkes ikke. Arkivfoto: Jacob Schultz

Forsvarsministeriet holder borgermøde i Vojens-Hallerne 6. december. Borgerne må vente på at få resultatet af flystøjsberegninger og kompensation til næste år.

Naboerne til Flyvestation Skrydstrup kommer til at vente til næste år, før de får resultatet af de flystøjsberegninger og kompensationsmodeller, som de ifølge planerne skulle være blevet præsenteret for på et borgermøde i begyndelsen af december i Vojens-hallerne.

- Det er frygtelig træls, fordi vi har stillet borgerne i udsigt, at de får resultaterne nu, og fordi de længe har gået i uvished, men vi har desværre måtte erkende, at vi ikke når i mål inden 6. december, siger koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriets departement.

Forsvarsministeriet har de seneste mange måneder arbejdet på at finde den rigtige balance mellem flyvesikkerhed, operative behov og flystøj. Arbejdet er dog komplekst, og det har nu vist sig, at ministeriet er nødt til at foretage en helt ny samlet genberegning af F-35-flystøjsberegningerne med efterfølgende kvalitetssikring. En flyveprofil på de kommende F-35-kampfly, der er blevet testet i simulator i USA i den forgangne uge, har gjort de nye beregninger nødvendige:

- Vi skal have vished for, at det er de helt rigtige beregninger, vi har, siger Per Pugholm Olsen.

Annonce

Fakta

Mødet i Vojens-Hallerne den 6. december er det fjerde i rækken af de offentlige møder, som Forsvarsministeriet inviterer til i forbindelse med indfasningen af F-35 på Fighter Wing Skrydstrup.

De første af de nye F-35 kampfly kommer til Skrydstrup i 2023.

Danmark har købt 27 fly, der skal afløse de mere end 40 år gamle F-16.

Knap en milliard kroner vil det koste, at gøre Fighter Wing Skrydstrup klar til flyene.

Nyt borgermøde

Borgermødet den 6. december vil fortsat blive gennemført.

- Vi vil ikke opføre os tøsedrengeagtigt, og vi vil bruge mødet til at orientere borgerne om den demonstrationsflyvning med et F-35 fly, der vil blive gennemført i andet kvartal af 2019, siger Per Pugholm Olsen og tilføjer:

- Og på mødet vil vi også indlede dialogen med borgerne om, hvor der blandt andet skal måles fra.

De nye beregninger vil sammen med kompensationsmodellen være klar i begyndelsen af det nye år:

- Og her vil vi så hurtigt som muligt indkalde til et nyt borgermøde, hvor de endelige flystøjsberegninger og kompensationsmodellen vil blive præsenteret. Vi forventer dog først at kunne sætte dato på mødet i starten af 2019, siger Per Pugholm Olsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce