Annonce
Haderslev

Beregninger af F-35-støj skal laves om

Koncerndirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriet havde håbet, at støjberegninger og kompensationsmodeller kunne have været klar til borgermødet i Vojens den 6. december. Det lykkes ikke. Arkivfoto: Jacob Schultz

Forsvarsministeriet holder borgermøde i Vojens-Hallerne 6. december. Borgerne må vente på at få resultatet af flystøjsberegninger og kompensation til næste år.

Naboerne til Flyvestation Skrydstrup kommer til at vente til næste år, før de får resultatet af de flystøjsberegninger og kompensationsmodeller, som de ifølge planerne skulle være blevet præsenteret for på et borgermøde i begyndelsen af december i Vojens-hallerne.

- Det er frygtelig træls, fordi vi har stillet borgerne i udsigt, at de får resultaterne nu, og fordi de længe har gået i uvished, men vi har desværre måtte erkende, at vi ikke når i mål inden 6. december, siger koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriets departement.

Forsvarsministeriet har de seneste mange måneder arbejdet på at finde den rigtige balance mellem flyvesikkerhed, operative behov og flystøj. Arbejdet er dog komplekst, og det har nu vist sig, at ministeriet er nødt til at foretage en helt ny samlet genberegning af F-35-flystøjsberegningerne med efterfølgende kvalitetssikring. En flyveprofil på de kommende F-35-kampfly, der er blevet testet i simulator i USA i den forgangne uge, har gjort de nye beregninger nødvendige:

- Vi skal have vished for, at det er de helt rigtige beregninger, vi har, siger Per Pugholm Olsen.

Fakta

Mødet i Vojens-Hallerne den 6. december er det fjerde i rækken af de offentlige møder, som Forsvarsministeriet inviterer til i forbindelse med indfasningen af F-35 på Fighter Wing Skrydstrup.

De første af de nye F-35 kampfly kommer til Skrydstrup i 2023.

Danmark har købt 27 fly, der skal afløse de mere end 40 år gamle F-16.

Knap en milliard kroner vil det koste, at gøre Fighter Wing Skrydstrup klar til flyene.

Nyt borgermøde

Borgermødet den 6. december vil fortsat blive gennemført.

- Vi vil ikke opføre os tøsedrengeagtigt, og vi vil bruge mødet til at orientere borgerne om den demonstrationsflyvning med et F-35 fly, der vil blive gennemført i andet kvartal af 2019, siger Per Pugholm Olsen og tilføjer:

- Og på mødet vil vi også indlede dialogen med borgerne om, hvor der blandt andet skal måles fra.

De nye beregninger vil sammen med kompensationsmodellen være klar i begyndelsen af det nye år:

- Og her vil vi så hurtigt som muligt indkalde til et nyt borgermøde, hvor de endelige flystøjsberegninger og kompensationsmodellen vil blive præsenteret. Vi forventer dog først at kunne sætte dato på mødet i starten af 2019, siger Per Pugholm Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce