Annonce
Haderslev

Beregninger af F-35-støj skal laves om

Koncerndirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriet havde håbet, at støjberegninger og kompensationsmodeller kunne have været klar til borgermødet i Vojens den 6. december. Det lykkes ikke. Arkivfoto: Jacob Schultz

Forsvarsministeriet holder borgermøde i Vojens-Hallerne 6. december. Borgerne må vente på at få resultatet af flystøjsberegninger og kompensation til næste år.

Naboerne til Flyvestation Skrydstrup kommer til at vente til næste år, før de får resultatet af de flystøjsberegninger og kompensationsmodeller, som de ifølge planerne skulle være blevet præsenteret for på et borgermøde i begyndelsen af december i Vojens-hallerne.

- Det er frygtelig træls, fordi vi har stillet borgerne i udsigt, at de får resultaterne nu, og fordi de længe har gået i uvished, men vi har desværre måtte erkende, at vi ikke når i mål inden 6. december, siger koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen fra Forsvarsministeriets departement.

Forsvarsministeriet har de seneste mange måneder arbejdet på at finde den rigtige balance mellem flyvesikkerhed, operative behov og flystøj. Arbejdet er dog komplekst, og det har nu vist sig, at ministeriet er nødt til at foretage en helt ny samlet genberegning af F-35-flystøjsberegningerne med efterfølgende kvalitetssikring. En flyveprofil på de kommende F-35-kampfly, der er blevet testet i simulator i USA i den forgangne uge, har gjort de nye beregninger nødvendige:

- Vi skal have vished for, at det er de helt rigtige beregninger, vi har, siger Per Pugholm Olsen.

Annonce

Fakta

Mødet i Vojens-Hallerne den 6. december er det fjerde i rækken af de offentlige møder, som Forsvarsministeriet inviterer til i forbindelse med indfasningen af F-35 på Fighter Wing Skrydstrup.

De første af de nye F-35 kampfly kommer til Skrydstrup i 2023.

Danmark har købt 27 fly, der skal afløse de mere end 40 år gamle F-16.

Knap en milliard kroner vil det koste, at gøre Fighter Wing Skrydstrup klar til flyene.

Nyt borgermøde

Borgermødet den 6. december vil fortsat blive gennemført.

- Vi vil ikke opføre os tøsedrengeagtigt, og vi vil bruge mødet til at orientere borgerne om den demonstrationsflyvning med et F-35 fly, der vil blive gennemført i andet kvartal af 2019, siger Per Pugholm Olsen og tilføjer:

- Og på mødet vil vi også indlede dialogen med borgerne om, hvor der blandt andet skal måles fra.

De nye beregninger vil sammen med kompensationsmodellen være klar i begyndelsen af det nye år:

- Og her vil vi så hurtigt som muligt indkalde til et nyt borgermøde, hvor de endelige flystøjsberegninger og kompensationsmodellen vil blive præsenteret. Vi forventer dog først at kunne sætte dato på mødet i starten af 2019, siger Per Pugholm Olsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce