Annonce
Læserbrev

Beregningerne skal da frem

Læserbrev: Daniel Staugaard efterlyser i sit debatindlæg onsdag et svar fra mig.

Det korte svar er at jeg da også er interesseret i de beregninger der ligger bag det forslag til justering af udligningssystemet som regeringen har fremlagt.

Hvis D.S havde fulgt med, havde han vidst, at jeg gennem foreningen Balance Danmark ret præcist har fremført at forslaget fra regeringen er prisværdigt i og med at ingen hidtil for alvor har turde at tage fat på problemet med den skæve udligning.

Til gengæld har vi også sagt og skrevet at der er brug for åbenhed om beregningerne for at man kan vurdere om det er fair og om det rammer rigtigt.

Til gengæld kan jeg være lidt bekymret, hvis Venstre får indflydelse på en udligningsreform. Hvorfor? Fordi de skitser som den tidligere regering arbejdede med for en udligningsreform tegnede til at en kommune som Sønderborg ville tabe mellem 0 og ca. 70 mio kr.

Min holdning er, at der lige nu må rettes op på nogle åbenlyse fejl og lappes på de værste urimeligheder, hvor enkelte kommuner er på afgrundens rand, men at der er behov for at nedsætte en kommission til at tænke udligningen helt forfra.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Nordtyskland

Stadig færre søger asyl

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce