Annonce
Kolding

Beretning fra borgmesteren: Coronakrisen har også ført gode ting med sig, som vi skal fastholde

Efter 11 uger er både borgmester Jørn Pedersen og de fleste kommunale medarbejdere vendt tilbage på rådhuset i denne uge. Dermed er ringen sluttet, men udfordringerne, som corona-krisen har medført, er langt fra ovre, pointerer borgmesteren. Arkivfoto: Jacob Schultz
For at give et unikt indblik i arbejdet som borgmester i en krisesituation, har Koldings borgmester Jørn Pedersen lige siden coronakrisen ramte Danmark, en gang om ugen delt sine tanker, overvejelser og oplevelser i dagbogsform med JydskeVestkystens læsere. Her er det tiende og sidste kapitel om ugen, der er gået.
Annonce

Kolding: Danmark genåbnes yderligere. Det stod helt klart efter, at folketingspartierne havde forhandlet.

Det gættede jeg på, da jeg sluttede min sidste uges dagbog, og det kom til at præge rigtig mange menneskers hverdag i den netop afsluttede uge. Kommunale medarbejdere mødte ind, museer og andre åbnede i løbet af ugen, kulturskole åbnede også delvis, sprogskole og meget mere.

Og meldingen kom sædvanen tro lige op til en helligdag. Denne gang hvor mange skulle holde forlænget Kristi Himmelfarts-weekend.

Det gjorde vi også. Ipad og telefon var dog med, men der blev holdt rimelig fri. Campingtur til Blommehaven ved Århus, midt i dejlig skov og natur. Så gode cykelture, samværk og kaffebesøg hos onkel Ole. Aftensmaden de to første dage blev med lækker take away fra Gertz bageriet og Mad & Vin. Lørdag kom vores børn og svigerbørn til frokost, kaffe og vi gik ud at spise, da Niels fyldte 19 år. Det skulle jo fejres. Her kunne vi så også se, hvor Rasmus flytter hen 1. juni, da han skal læse i Århus fra det nye semester. Dejligt område lige ved åen og Ceresbyen.

Onsdag blev ringen så næsten sluttet. For 11 uger siden var det, at landet blev lukket ned og masser af offentlige medarbejdere blev sendt hjem for at arbejde hjemmefra. Ingen forestillede sig dengang, at det skulle tage 11 uger, inden man mødte ind igen.

Jørn Pedersen, borgmester

Annonce

Behov for hjælpepakker

Mandag morgen nye skypemøder, blandt andet KL Repræsentantskabsmøde, som mest var om de igangværende økonomiforhandlinger, som vi regner med bliver afsluttet torsdag.

Og så møde med IBC, hvor jeg hører lidt om de muligheder, udfordringer og andet, som optager dem. De bidrager jo heldigvis til vores status som uddannelsesby, da de faktisk har alle de uddannelser, som en handelsskole kan have og optager 800 nye studerende hvert år. Rigtig mange som kommende handelsstudenter indenfor de forskellige linjer.

Tirsdag blev med mange møder, sluttende med forventelig det sidste byrådsmøde via Skype.

Men dagen startede med Skypemøde i Borgmester Tænketanken. Her kom mange og gode input om den aktuelle situation ude i ”virkeligheden”. Blandt andet at der fortsat er brancher, som er dybt afhængige af eksport og turisme, som ikke bare lige kommer i gang. De har behov for, at hjælpepakkerne fortsætter. Den del er Vejle, Vejen, Billund, Haderslev og Kolding kommuner heldigvis enige i, og derfor har vi afsendt opfordring til erhvervsministeren om at få forlænget de pakker.

Derudover et godt input på at få bundet oplandsområderne bedre sammen med byen, som vi jo faktisk har oplevet det her i Covid-19-tiden. Mange har fundet ud af, hvor fantastiske områder, vi har at gå, cykle og løbe i rundt om i hele kommunen.

Derefter møde med Geogratisk Have, som jo desværre også har tabt indtjening på grund af aflyste arrangementer, men som også har gang i så meget godt for fremtiden. Blandt andet kan du om fredagen bestille lækker picnickurv fra Sdr. Bjert Kro, som kan nydes i haven.

Så en stribe interne møder, inden Temamødet om vedvarende energi, som blev afholdt for byrådet. Der er jo ingen tvivl om, at miljø og klima er vi nødt til at handle på og løfte vores del af ansvaret. Det vil vi, men hvordan blev vi inspireret til som første del af en proces frem imod egentlig strategi og handlinger.

Annonce

Ringen sluttet

Onsdag blev ringen så næsten sluttet. For 11 uger siden var det, at landet blev lukket ned og masser af offentlige medarbejdere blev sendt hjem for at arbejde hjemmefra. Ingen forestillede sig dengang, at det skulle tage 11 uger, inden man mødte ind igen. Men det er så ikke, som det plejer. Afstand, håndsprit og masser af andre forholdsregler, men dog et signal om, at vi er på vej retur til mere normale tilstande.

Inden jeg mødte ind, skulle jeg dog lige en tur forbi lægen og have taget blodprøver og EKG til det årlige sundhedstjek. Her vil svarene blive via app og video, så også her forandringer. Men fint nok at svar er på den måde, det er da effektivt for både lægen og jeg.

Ind til møde, hilse på medarbejderne på rådhuset og så et borgmestermøde som det sidste, inden økonomiforhandlingerne imellem KL og regeringen for alvor går i gang torsdag, hvor jeg også vil være en del af det med mit første besøg i København i 12 uger.

Nå men onsdagen bød også på mit årlige tjek på Odense Universitetshospital af mine mange modersmærker. Ny læge, men effektiv og grundig og heldigvis ikke en alarm på noget men opmærksomhed på en enkelt, som så følges. Dejligt, at vi har et fantastisk sundhedssystem.

Retur til mailstakken, telefonsamtaler og så til et forhandlingsmøde om et stykke jord, som vi ønsker at købe til byudvikling.

Fra det møde til en Facebook Live sammen med Birgitte Kragh, som vi valgte at sende ude fra virkeligheden, nemlig i et af de områder, hvor en udvikler snakker om mulig solcellepark. Det gør vi så ikke i byrådet, altså snakker om det der. Vi arbejder som tidligere nævnt på en strategi for vedvarende energi, og det var det, som snakken i Facebook Live var omkring.

Efter snak med nogle af de borgere der bor i Sdr. Vilstrup, så retur til dagens sidste onlinesnak og borgermøde. Nemlig om hvad det er, vi kan gøre i fremtiden for at fastholde vores position som Vestdanmarks handelskommune. Gode indlæg og snakke og vi har jo allerede besluttet handling med de mange projekter, der bliver gennemført i år, ekstra penge til aktiviteter, eventkoordinator og ny organisering.

Annonce

Vi rykkede sammen

Torsdag morgen kunne jeg så sætte mig på toget til København for første gang i 12 uger. Normalt er jeg i gennemsnit til 1-2 møder i København om ugen. Men nu skal der forhandles aftale om kommunernes økonomi i 2021 med regeringen. Bliver spændende hvad enden bliver på den forhandling, men jeg har nu en tro på, at der er vilje til at nå hinanden.

Og hermed slutter min dagbogserie. Som nævnt så er ringen sluttet med tilbagevenden til rådhuset. Men jeg er også fuld klar over, at ringen ikke er sluttet med hensyn til indsatser omkring Covid-19 og det, den har ført med sig. Masser af udfordringer, ikke bare for kommunen, men i særdeleshed for erhvervslivet, forenings- og kulturlivet. Ja, for alle borgere.

Men det har også ført nogle gode ting med sig, som vi skal fastholde. Vi rykkede sammen i en grad, der var skøn at opleve. Vi handler mere lokalt. Spiser take away fra vores spisesteder, og besøger dem for at spise der nu. Vi har hjulpet naboer og hinanden. Vi er blevet mere effektive i mødeafholdelse, og vi har opdaget, at man faktisk godt kan arbejde effektivt hjemmefra. Nye forretningsområder er også opstået. Vi bruger vores natur til gå, løbe og cykle i som aldrig før. Nu har folk set, hvad de mange gode projekter med Naturstyrelsen, Naturpark Lillebælt, fonde og mange flere har ført med sig.

Så fokus vil være rettet både imod løsning af udfordringerne men også ændringer i forhold til den gode læring.

Pas nu fortsat på jer selv og dermed på hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce